THEPOWERGAME
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν γεμίσει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και οι τιμές του ολλανδικού TTF, που αποτελεί το σημείο αναφορά για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, έχουν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, οι ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Goldman Sachs αναλύει δύο σενάρια για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα, τις τιμές του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καιρός θα κρίνει αν τελικά η ύφεση θα είναι βαθύτερη του αναμενόμενου.
Το πρώτο σενάριο είναι το αρνητικό, βάσει του οποίου ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι κατά 1,5 βαθμό κελσίου πιο κρύος από το φυσιολογικό. Τα στατιστικά στοιχεία της Γερμανίας για τις θερμοκρασίες των τελευταίων πέντε δεκαετιών, υποδεικνύουν πως υπάρχει περίπου 10% πιθανότητα ο καιρός να αποδειχθεί τουλάχιστον κατά 1,5 βαθμό κελσίου πιο κρύος από την τάση των τελευταίων ετών.
Είναι σαφές ότι ένας πιο κρύος χειμώνας κατά 1,5 βαθμό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο. Βάσει του μοντέλου πρόβλεψης των αναλυτών εμπορευμάτων της Goldman Sachs, ένας τόσο κρύος χειμώνας θα έδινε ώθηση στις τιμές του TTF της τάξης των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα εκτινασσόταν πολύ πάνω από τα 300 ευρώ/μεγαβατώρα.
Αντιθέτως, στο δεύτερο σενάριο, ένας πιο ζεστός χειμώνας κατά 1,5 βαθμό κελσίου δεν θα έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου σε σύγκριση με το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας που έτσι και αλλιώς προβλέπει πτώση προς τα 100 ευρώ. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η αντικατάσταση από άλλες πηγές ενέργειας και η ζήτηση για αποθήκευση αναμένεται να βάλουν ένα ελάχιστο όριο της τάξης των 60 ευρώ στις τιμές του αερίου.
Ένας πιο κρύος χειμώνας θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στον πληθωρισμό, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κατά 1,5 βαθμό, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το βασικό σενάριο της τράπεζας, κοντά στο 13% και στο α’ τρίμηνο του 2023.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός με τη σειρά του θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση περαιτέρω αλλά και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο σενάριο του πιο ψυχρού χειμώνα, η ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει επιπλέον κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, με την ύφεση να γίνεται βαθύτερη και να φτάνει στο 2% το 2023. Στο σενάριο του πιο ζεστού χειμώνα και πάλι η επίπτωση θα είναι μικρή λόγω της περιορισμένης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.