THEPOWERGAME
Η «Εβδομάδα για το Κλίμα» στη Νέα Υόρκη (Climate Week NYC) είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις παγκοσμίως για την Κλιματική Αλλαγή. Πραγματοποιείται με τη συμβολή της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και της πόλη της Νέας Υόρκης, και συγκεντρώνει ηγετικές προσωπικότητες από επιχειρήσεις, κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς. Η διοργάνωση αυτή αποτελεί ένα φόρουμ παρουσίασης ιδεών και ανταλλαγής απόψεων με αποστολή να ενισχυθεί περαιτέρω η δράση για το Κλίμα.
Η φετινή διοργάνωση έλαβε χώρα από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου και είχε ως θέμα το «Getting It Done», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «Να το καταφέρουμε». Oι συμμετέχοντες στα panel συζήτησαν ιδέες και λύσεις για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή σε μια σειρά εκδηλώσεων και ενώ παγκόσμιοι ηγέτες στο χώρο των επιχειρήσεων δεσμευτήκαν να συμβάλλουν στη Δράση για το Κλίμα. Άμεσα!
Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα συζητήθηκαν, όμως τα βασικά μηνύματα που αφήνει η φετινή διοργάνωση είναι «Δράση τώρα», «Καθαρή ενέργεια, ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια», «Επενδύσεις και ιδιωτικός τομέας στο επίκεντρο» και «ESG και δημοσιοποιήσεις: χρειάζονται σαφείς, μετρήσιμοι και αξιόπιστοι στόχοι».
Ας δούμε πιο αναλυτικά:
- Δράση Τώρα. To κόστος των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής αν δεν κάνουμε κάτι για προσαρμογή και μετριασμό, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των ενεργειών που χρειαζόμαστε για να την αντιμετωπίσουμε. Έτσι, ο Πρόεδρος του COP26, Alok Sharma, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες και ταχύτερες επεμβάσεις για την πράσινη μετάβαση σε καίριους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας και των μεταφορών. Επίσης τονίστηκε από άλλους ομιλητές, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους πόρους και τεχνογνωσία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση, οπότε ΔΕΝ δικαιολογούμαστε να μην χρησιμοποιούμε όποιο μέσο διαθέτουμε με τον πιο δίκαιο και βιώσιμο τρόπο για το κοινό «καλό».
- Καθαρή ενέργεια, ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια. Αυτό ήταν ένα πολύ βασικό μήνυμα σε πολλές από τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Επειδή πλέον δεν μιλάμε μόνο για την Κλιματική Κρίση, αλλά συχνά αναφερόμαστε στην Ενεργειακή Κρίση, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος. Οι ΑΠΕ αφενός αποτελούν απάντηση στο ζήτημα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αφετέρου είναι φθηνότερες και βασίζονται σε αξιοποίηση πόρων σε τοπικό επίπεδο (αέρας, νερό, ηλιοφάνεια). Έτσι, φαίνεται ότι όχι μόνο πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα και την προστασία του κλίματος, αλλά είναι τελικά μια επείγουσα ανάγκη για την προώθηση της ειρήνης και της ενεργειακής ασφάλειας παγκοσμίως. Αυτό το κατέστησε σαφές ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης από χώρες που παράγουν και εμπορεύονται ορυκτά καύσιμα και που παρουσιάζουν “κακές επιδόσεις” ως προς την κλιματική τους στρατηγική.
- Επενδύσεις και ιδιωτικός τομέας στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά ΔΕΝ στοχοποιούνται ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις ως «ιθύνοντες» για το πρόβλημα, αλλά πλέον αναγνωρίζονται ως αρωγοί και ηγέτες στον αγώνα με τη συμβολή τους να είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Ξέρουμε ότι πρέπει να αφαιρέσουμε τρισεκατομμύρια τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα σωρευτικά για να πετύχουμε το στόχο του Παρισιού, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ιδέες και πειραματικές εφαρμογές που μένουν “στο εργαστήριο” και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Χρειάζονται οραματικές επενδύσεις και πρακτικές τεχνολογικές εφαρμογές, και ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη λύσεων και τεχνολογιών που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας! Για παράδειγμα, ήδη ιδιωτικές επιχειρήσεις κολοσσοί στο χώρο των μεταφορών (logistics) επενδύουν εκατομμύρια δολάρια σε πιλοτικές εφαρμογές αλλαγής των καυσίμων τους των στόλων τους σε πράσινα, όπως ηλεκτροκαύσιμα και υδρογόνο.
- ESG και δημοσιοποιήσεις: χρειάζονται σαφείς, μετρήσιμοι και αξιόπιστοι στόχοι. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει η τάση του ESG από τις συζητήσεις αυτές. Όσον αφορά στις δημοσιοποιήσεις επιχειρήσεων και λοιπών οργανισμών για τις επιδόσεις τους σε θέματα ESG και δράσεων για το Κλίμα, το ισχυρότατο μήνυμα που τονίστηκε είναι ότι η συμμόρφωση τώρα (στο παρόν) μόνο και μόνο για τήρηση του ζητουμένου ΔΕΝ συμβάλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και στη βιωσιμότητα απέναντι σε κλιματικούς κινδύνους και σε ένα αβέβαιο μέλλον! Επιχειρήσεις και λοιποί οργανισμοί πρέπει κατ’ αρχάς να καταλάβουν και να ποσοτικοποιήσουν την επίπτωση τους στην Κλιματική Κρίση (πχ. εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή. Στην συνέχεια χρειάζονται σαφείς, μετρήσιμοι και αξιόπιστοι στόχοι σχετικά με τη δράση και τη στρατηγική τους για το Κλίμα, που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία (με ενέργειες) για επερχόμενους κινδύνους αλλά και στην αναγνώριση μελλοντικών ευκαιριών.
Κλείνοντας, η Climate Week NYC άφησε συνολικά το (μάλλον) αισιόδοξο μήνυμα, ότι ναι μεν έχουμε αγώνα μπροστά μας, αλλά έχουμε τα μέσα και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Φαίνεται ότι το τοπίο μάλλον αλλάζει εφόσον οι ηγέτες στο χώρο των επιχειρήσεων δεσμεύονται και υπογράφουν επίσημες υποσχέσεις ότι θα αναλάβουν συλλογική δράση και θα εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ίδωμεν.