THEPOWERGAME
*** Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έπαψαν ποτέ να ανησυχούν για το γεγονός ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να χτυπήσει κάπου στο Αιγαίο κατά τη λεγόμενη νεκρή πολιτικά περίοδο στην Ελλάδα.
*** Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης, που όπως όλα δείχνουν, θα στηθούν στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, του 2023. Τότε που η χώρα θα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, με ανώτατο δικαστικό στη θέση του πρωθυπουργού.
*** Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προκήρυξε εκλογές τον περασμένο Αύγουστο, όπως είχε αποφασίσει.
*** Σύμφωνα με μια εκδοχή, ενημερώθηκε τότε, μέσα από τα σωστά κανάλια, ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν θα χτυπήσει στο μεσοδιάστημα» κι αποφάσισε να αναβάλει τις κάλπες για εθνικούς λόγους.
*** Και είχε δίκιο. Κανείς δεν θα τον δικαιολογούσε αν έσερνε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, για να εκμεταλλευθεί το θετικό πολιτικό κλίμα, ενώ οι Τούρκοι θα έβρισκαν την ευκαιρία για να προκαλέσουν επεισόδιο.
*** Αντιθέτως, στο τέλος της τετραετίας είναι συνταγματική υποχρέωση του να προκηρύξει εκλογές. Συνεπώς, δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα.
*** Και μετά απ’ αυτήν την παρένθεση, πάμε παρακάτω.
*** Ακόμα και στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος οι Τούρκοι να χτυπήσουν στη νεκρή περίοδο. Συνεπώς, η Αθήνα πρέπει να πάρει τα μέτρα της.
*** Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά, προβλέπει κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον:
*** Την παραμονή των νυν υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στη θέση τους και κατά την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
*** Η λογική της πρότασης είναι προφανής. Ποιος «τρίτος ακαδημαϊκός» θα μπορέσει να διαχειριστεί μια εθνική κρίση, με τη χώρα στις κάλπες; Κανείς.
*** Εννοείται ότι ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι υπουργοί θα αλλάξουν, αλλά οι δυο παραπάνω, κομβικοί, θα παραμείνουν στις θέσεις του.
*** Με βάση αυτό το σενάριο, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός θα επιδιωχθεί μια μεγαλύτερη συναίνεση, μεταξύ των κομμάτων, που υπό τις συνθήκες που θα διαμορφώνονται, δεν κρίνεται αδύνατη.
*** Για να δούμε…
*** Ένα άλλο σενάριο που φέρεται να εξετάζεται, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί μια κρίση στη «νεκρή περίοδο», έχει να κάνει με τον ακριβή χρόνο των διπλών εκλογών. Κι εξηγούμαι.
*** Ως γνωστόν, για τον Ιούνιο του 2023 είναι προγραμματισμένες και οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Τουρκία. Ποιος εμποδίζει λοιπόν την Αθήνα να προκηρύξει και τις δικές της, στην ίδια ακριβώς χρονική περίοδο;
*** Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα νεκρά διαστήματα θα συμπέσουν και οι κίνδυνοι θα μετριασθούν.
*** Εν προκειμένω, τα κουκιά, χρονικά, βγαίνουν και το ενδεχόμενο θα μπορούσε να πάρει σάρκα κι οστά. Υπό όρους και προϋποθέσεις, πάντα.
*** Ό,τι κι αν ισχύσει από τα παραπάνω στην πράξη, ένα θα πρέπει να θεωρείται (σχεδόν) σίγουρο: Οδεύουμε προς τις επόμενες κάλπες μέσα σε ένα πολύ τοξικό κλίμα περί τα εθνικά.
*** Φανταστείτε μια παράλληλη εκλογική διαδικασία και στις δυο χώρες, με εθνικές κορώνες εκατέρωθεν. Οι Τούρκοι θα μας κηρύσσουν σε καθημερινή βάση τον πόλεμο και εμείς – ως οφείλουμε – θα απαντάμε αναλόγως.
*** Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πόσες πιθανότητες δίνεται να μην προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο, κάπου στο Αιγαίο, στον Έβρο ή στην Κύπρο;