THEPOWERGAME
«Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι κάνω εσωκομματική αντιπολίτευση γιατί δεν κάνω και δεν την καταδέχομαι την εσωκομματική αντιπολίτευση, σε αυτή την συγκυρία τουλάχιστον θα ήταν περιττή απολύτως», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Αναφερόμενος στα σταθερά δημοσκοπικά του ΠΑΣΟ την τελευταία περίοδο, ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Είχα πει όταν ήμουν υποψήφιος πρόεδρος ότι η δυναμική της παράταξης ήταν για υπερδιπλασιασμό των ψήφων της, αυτό φαινόταν ως εφικτό και ενώ τότε με περιέπαιζαν για αυτό οι δημοσκοπήσεις όμως έδειξαν αμέσως μετά την εκλογή προέδρου ότι υπερδιπλασιάσαμε τη δύναμη μας άρα υπήρχε αυτή η δυνατότητα και η δυναμική. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς τι δεν πάει καλά κατά την γνώμη του, σημείωσε ότι «Δεν θα κουβεντιάσω σε ένα Μέσο Ενημέρωσης κάτι τέτοιο. Η νέα ηγεσία, ο νέος πρόεδρος με τους ανθρώπους με τους οποίους χαράζει τη στρατηγική πρέπει να δούνε πως θα το πάμε γιατί δεν μπορεί να πάει έτσι μέχρι τις εκλογές της Άνοιξης γιατί αν πάει έτσι όπως πάει αυτή τη στιγμή όταν μπουν τα μεγάλα διλήμματα από τα μεγαλύτερα κόμματα θα πάθουμε ότι ξαναπάθαμε κυρίως το 2019. Άρα χρειάζεται εδώ μια φρεσκάδα στην πολιτική, μια σαφή στρατηγική που είναι αρμοδιότητα και ευθύνη και του προέδρου και των βασικών του συνεργατών».
Στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «Εγώ είμαι πιο κοντά στο κόμμα μου και λιγότερο κοντά στα άλλα κόμματα όμως όταν πηγαίνεις προς εκλογές αλλά δεν έχεις εκλογές το να λες με ποιον θα πας είναι σαν να έχεις προδικάσει ένα αποτέλεσμα που δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις ούτε τη δυνατότητα. Οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκλογικό αποτέλεσμα ούτε προκήρυξη εκλογών. Εμεις θέλουμε να δυναμώσουμε το κόμμα μας και κάθε κόμμα αυτό θέλει, όταν όμως πλησιάσουν οι εκλογές και προκηρύσσονται δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με την πολιτική του 2019, τη μια μέρα να λέμε «δεν θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη» και την άλλη μέρα να λέμε “δεν θα συνεργαζόμαστε με κανέναν”. Υπογραμμίζω ότι σωστά μέχρι στιγμής δεν κάνουμε επιλογές, δεν είμαστε εμείς το εκλογικό σώμα, ένα κόμμα του είμαστε αλλά όταν θα προκηρυχτούν οι εκλογές νομίζω ότι πρέπει να είναι πεντακάθαρο αυτό το οποίο πρέπει να ακούσει ο πολίτης από εμάς».
Σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε ότι «Είναι ένα βρωμερό, σιχαμερό πράγμα αυτό που έγινε… Εκείνο που κανείς πρέπει να προσέχει αν θέλετε να συζητήσουμε πολιτικά επ’ αυτού είναι αν ο νομοθέτης έχει κάνει αυτά που περνούσαν από το χέρι του να κάνει ούτως ώστε τέτοιες συμπεριφορές να τιμωρούνται πολύ αυστηρά».
Στην ερώτηση αν θεωρεί επαρκές το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «Ναι είναι, δεν ήταν κατέστη με προσπάθειες και με εσωκομματικές φασαρίες, κατέστη όμως. Από το 2019 ξεκίνησε μια αναστάτωση στο χώρο του ποινικού δικαίου, παραμονές των εκλογών την μέρα που διαλύθηκε η Βουλή ή την προηγουμένη η Βουλή ψήφισε τον νέο ποινικό κώδικα και τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας. Ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποστήριξα ότι έπρεπε να ψηφιστούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τα οικονομικά εγκλήματα που στην Ελλάδα τιμωρούνταν τότε πιο αυστηρά ακόμα και από τα ειδεχθή εγκλήματα σαν και αυτό, να ισορροπήσει το ποινικό μας σύστημα δηλαδή και όλα τα υπόλοιπα να αφεθούν στην επόμενη Βουλή να τα ψηφίσει με προσοχή. Εκείνες τις μέρες επειδή μια ρύθμιση του ποινικού κώδικα, του καινούργιου, αντιμετώπιζε επιεικώς το βιασμό, όχι ανηλίκου, γινόντουσαν στην Αθήνα διαδηλώσεις και επειδή στη Βουλή παρίστατο η επιτροπή που συνέταξε τον νέο ποινικό κώδικα γιατί η διαδικασία κατά το σύνταγμα όταν ψηφίζεται κώδικας είναι το παίρνεις και το αφήνεις, δεν μπορείς να τον τροποποιήσεις. Ήταν η επιτροπή εκεί και αναγκάστηκαν μέσα στη Βουλή να συνεδριάσουν για να κάνουν μια τροπολογία και να γίνει πιο αυστηρή η αντιμετώπιση από πλευράς ποινικού δικαίου του βιασμού, τα υπόλοιπα όμως έμειναν. Είχαν ρυθμιστεί με έναν τρόπο επιεικέστατο ειδεχθή εγκλήματα και τα μάθαμε στην εξέλιξη των πραγμάτων, όταν κάποιος εγκληματούσε και το έγκλημα του γινότανε θέμα και τότε κάθε φορά ανακαλύπταμε ότι πάρα πολλές διατάξεις αντιμετωπίζουν πολύ χαλαρά πολύ σοβαρά αδικήματα και έγινε μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα το ’19 και άλλη μια πολύ πιο έντονη και ευρεία το 2021. Εκεί υπήρξαν πολιτικά προβλήματα, εγώ τότε είχα ψηφίσει επί της αρχής ενώ η παράταξή μου είχε ψήφιζε παρών».
«Τα πολιτικά θέματα που αφορούν στο ποινικό δίκαιο και γενικότερα όμως, δεν κρύβονται μέσα στις επιμέρους ρυθμίσεις αποτυπώνονται στην αρχή των σχεδίων νόμων, όταν ψηφίζεις επί της αρχής ψηφίζεις απολύτως πολιτικά. Εκεί εγώ έσπασα τη γραμμή που είχε το κόμμα ψήφισα επί της αρχής φυσικά το κόμμα μου τη συγκεκριμένη διάταξη την ψήφισε αλλά υπήρχαν και άλλες ρυθμίσεις που δεν ψηφίστηκαν από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το βραχιολάκι στο βιαστή. Να κάνουμε ότι πρέπει ως Βουλή για να μην είμαστε υποκριτές όταν ένα έγκλημα γίνεται κοινωνικώς επίμαχο και αναγκαζόμαστε μετά ενώ έχουμε ψηφίσει αντίθετα να βγαίνουμε στον κόσμο και να λέμε «να τιμωρηθούνε όλοι και να γίνει το ένα και το άλλο» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.