THEPOWERGAME
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ασφαλιστική αγορά και την οικονομία, μετά την επέλαση της πανδημίας, επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με την ευκαιρία της Ετήσιας Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά.
Την εκδήλωσε «Ασφαλιστικός κλάδος, Δυναμικά παρών στην COVID-19 & μετά COVID-19 εποχή» άνοιξε η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ η οποία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας και αλλά και της κλιματικής αλλαγής.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, εστίασε στην ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω της πανδημίας. «Είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθεροποιητικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία. Το ότι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά διατήρησε, παρά την ύφεση και τη μεταβλητότητα, τους δείκτες φερεγγυότητάς της σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε.
Είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθεροποιητικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία, το ότι η αγορά διατήρησε, παρά την ύφεση και τη μεταβλητότητα, τους δείκτες φερεγγυότητάς της
Αναφέρθηκε, επιπλέον σε τρία βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία και στα οποία η ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις
- Στις συντάξεις,
- Στην υγεία και
- Στις φυσικές καταστροφές.
«Με κατανόηση στα μύρια έντονα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά δεν είναι θέματα της ελληνικής ιδιωτικής ασφαλιστικής βιομηχανίας. Το τι σύνταξη θα πάρει ο Έλληνας συμπληρωματικά προς τη δημόσια, το τι θα πληρώνει από την τσέπη του για την υγεία και το ποσό που θα πληρώσει τελικά σε φόρους, ώστε το Κράτος να αποζημιώνει για τις εκάστοτε πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές ή χιονοθύελλες, και όχι οι ασφαλιστικές εταιρίες όπως θα έπρεπε. Αυτά είναι θέματα του μέσου νοικοκυριού, του μέσου Έλληνα που τυχαίνει να έχουν μέρος της λύσης τους και στην ιδιωτική ασφάλιση», κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο οποίος εκπροσώπησε τη Κυβέρνηση, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ευκαιρίες τόσο για τον 2ο όσο και για τον 3ο πυλώνα ασφάλισης με ίσους όρους ανταγωνισμού.
Πλείστα και τα πολιτικά μηνύματα
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει τόσο τον 1ο όσο και τον 2ο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. «Είμαστε εξίσου ανοιχτοί στην παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις διαφορετικές της μορφές. Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική άλλωστε. Δεν είναι κάτι παράξενο! Παράξενη είναι η ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ασφαλώς, χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία!», σημείωσε ο Υπουργός.
η κρίση που βιώνουμε έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ας αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις απέναντι σε πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ & Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει το δυνητικά ισχυρό, αναπτυξιακό αποτύπωμα των ασφαλιστικών, πολλαπλασιαστικού μάλιστα χαρακτήρα. Η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία τους είναι προϋπόθεση για την δίκαιη παροχή κρίσιμων υπηρεσιών σε πλήθος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια την λειτουργία της οικονομίας.
«Είμαι βέβαιος ότι πολλά από τα ζητήματα που αναδύονται στην νέα αυτή πραγματικότητα, τα έχετε ήδη επεξεργαστεί. Και ότι, ακριβώς επειδή γνωρίζετε ότι η κρίση που βιώνουμε έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, θα την αντιμετωπίσετε ως έναυσμα για θετική αλλαγή, αναζητώντας καινοτόμες, δίκαιες λύσεις απέναντι σε πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις. Πλέον, το ζήτημα της ασφάλειας, σε όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και της εμπέδωσης «ασφαλιστικής συνείδησης» στους πολίτες, θα αποκτήσει ένα νέο, πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην μετά τον κορονοϊό εποχή», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.
Να αναγνωριστεί η ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στην προσαρμοστικότητα της πλειονότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στις συνθήκες λειτουργίας που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Αφού, κάνοντας εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, κατάφεραν να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας.
«Ενώ τα ευρωπαϊκά όργανα λαμβάνουν θεσμικές πρωτοβουλίες που κατατείνουν στην περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των ασφαλισμένων, απαιτείται και η έμπρακτη ανταπόκριση της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να δοθεί στον ασφαλιστικό τομέα χώρος για να επιτελέσει αποτελεσματικά τον κοινωνικό του ρόλο. Να αναγνωριστεί η ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών.», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.