THEPOWERGAME
Την 1η Ιουνίου 2023 ξεκινά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αν και αρχικά στόχος του οικονομικού επιτελείου ήταν να εφαρμοσθεί στις αρχές του έτους ωστόσο, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση έστω και με τη μικρή αυτή καθυστέρηση τα περιθώρια φοροδιαφυγής στενεύουν και πλέον οι επιτήδειοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν POS άλλων χωρών ή ακόμα και για ηλεκτρονικές συναλλαγές να μην εκδίδουν απόδειξη λιανικής. Από τον Ιούνιο σε κάθε πληρωμή με κάρτα η απόδειξη θα εκδίδεται αυτόματα και θα διαβιβάζεται στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Σημειώνεται ότι στελέχη του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων εκτιμούν ότι το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από το φθινόπωρο και μετά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS τους από την 1.6.2023 ενώ όπως σημειώνουν από τη φορολογική διοίκηση, η υποχρέωση διασύνδεσης με τα POS ισχύει καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση παραστατικών λιανικής.
Πώς θα γίνει η διασύνδεση
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη μικρότερης αξίας. Παράλληλα με τη νέα διαδικασία μπαίνει τέλος στις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές καθώς όλες θα διασυνδεθούν με τα POS.
Το υποχρεωτικό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ ταμειακών και POS επιβάλλει την έκδοση της απόδειξης, όταν η πληρωμή γίνεται με χρήση κάρτας. Το POS δεν θα μπορεί να κάνει «ελεύθερη» είσπραξη, αλλά θα πρέπει να λάβει εντολή από την ταμειακή, με βάση συγκεκριμένη απόδειξη. Έτσι, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο πληρωμών σε POS χωρίς την έκδοση απόδειξης ή με δελτίο παραγγελίας τονίζουν από την ΑΑΔΕ.
Τα βήματα διεκπεραίωσης των πληρωμών με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους με τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS):
- H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
- Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
- Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
- Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
- Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.
Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν χθες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρης Κατράδης και ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος, διαβεβαίωσαν ότι είναι αδύνατον οι φορολογικές ταμειακές μηχανές να παραβιαστούν και τα δεδομένα της φορολογικής μνήμης να αλλοιωθούν.
Επεσήμαναν ωστόσο ότι οι μόνες δυνατότητες παρεμβάσεων που υπάρχουν είναι στους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που βασίζουν τη λειτουργία τους σε προγράμματα έκδοσης αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου τα παραστατικά λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν ακόμη και από απλούς εκτυπωτές και να έχουν την εμφάνιση νόμιμων αποδείξεων. Μάλιστα είπαν ότι οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τα δεδομένα των αποδείξεων ώστε να υποβάλλονται ανακριβώς στην Α.Α.Δ.Ε. γίνονται με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν, στέλνοντας ψευδή στοιχεία στη Φορολογική Διοίκηση.