THEPOWERGAME
Οι εκκρεμείς συντάξεις και τα εργασιακά είναι τα δύο καυτά μέτωπα που απασχολούν τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της ένατης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης.
Η Ε.Ε διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για ένα υπέρογκο κρυφό χρέος που αγγίζει το μισό δισ. ευρώ και θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά του υπεραταμείου ασφάλισης.
Η έκθεση της Κομισιόν
Μάλιστα στην έκθεση της, η Κομισιόν επισημαίνει πως ήδη τροποποιήθηκε το σχέδιο εκκαθάρισης του Νοεμβρίου 2020, με την δέσμευση όμως για εκκαθάριση του όγκου των εκκρεμοτήτων έως το τέλος του 2021 να παραμένει.
Κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο, λόγω του όγκου των εκκρεμοτήτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ (έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μητρώο κλπ.)
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι συνδέουν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον ΕΦΚΑ η υγειονομική κρίση.
Τα στοιχεία που υπέβαλε το υπουργείο Εργασίας στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλλει το υπουργείο Εργασίας στους Eυρωπαίους, οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό που παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, ενώ επισημαίνεται ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές ολοκληρώνουν την οργανωτική και θεσμική σύσταση του e-ΕΦΚΑ.
Όπως αναφέρουν οι εταίροι στην έκθεση, ΟΓΑ και ΙΚΑ έχουν ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες και απομένει η ένταξη του ΟΑΕΕ. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος για την πλήρη ολοκλήρωση της οργανωτικής λειτουργίας του φορέα (ΕΦΚΑ).
Στο σκέλος των εργασιακών η Κομισιόν αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που θα αναμορφώσει την αγορά εργασίας θα κατατεθεί τον Μάρτιο, ενώ η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναθεωρείται ετησίως, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να ανατραπεί το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2013, με το οποίο αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού και μεταβιβάστηκε στην εκάστοτε κυβέρνηση.