THEPOWERGAME
Στη Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιηθούν, όπως ανακοινώθηκε, οι Ασιατικοί Χειμερινοί Αγώνες του 2029. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για τη δημιουργίας μίας ολοκαίνουριας φουτουριστικής πόλης η οποία ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και πρόκειται να κατασκευαστεί στη το επόμενο διάστημα.
«Οι έρημοι και τα βουνά της Σαουδικής Αραβίας θα γίνουν σύντομα παιδική χαρά για χειμερινά σπορ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider.
Ένα άκρως εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο, ορεινό θέρετρο στη Νίομ αναμένεται να δημιουργηθεί από το μηδέν, αποκλειστικά για τους χειμερινούς ασιατικούς αγώνες του 2029. Η πόλη των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 9 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2045, δήλωσε τον Ιούλιο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – ο οποίος είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Νίομ.
Σημειώνεται ακόμη, πως η νέα αυτή πόλη θα εκτείνεται σε περισσότερα από 16.5000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θα είναι μεγαλύτερη σε έκταση ακόμη και από το Ισραήλ και το Κουβέιτ.
Οι αντιδράσεις
Ωστόσο, το έργο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με πολλούς να ισχυρίζονται, πως αυτή είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επενδύσεις στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας. Οι σχεδιαστές, οι αρχιτέκτονες και οι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες τους σχετικά με τη σκοπιμότητα της Νίομ η οποία υπόσχεται να παρέχει τεχνολογίες οι οποίες ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν, όπως ιπτάμενα ταξί, καθώς και υπηρέτες ρομπότ.
Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, πως oι Ασιατικοί Χειμερινοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να είναι η πρώτη χώρα της Δυτικής Ασίας που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.
Σημειώνεται πως το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας πώλησε ομόλογα με πενταετή, 10ετή και 100ετή λήξη. Με το τελευταίο εξασφάλισε 500 εκατ. δολάρια από συνολική έκδοση 3 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά είναι που θα αξιοποιηθούν για την αποπεράτωση σχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα πράσινης ενέργειας, και ειδικότερα στην ολοκλήρωση της πόλης Νίομ.
Σήμερα, το περιβάλλον δεν είναι τόσο ευνοϊκό για την άντληση κεφαλαίων από τις ομολογιακές αγορές διότι οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια τους με τον ταχύτερο ρυθμό δεκαετιών προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Όμως, η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται στις χώρες που ευνοούνται από αυτό το αντίξοο περιβάλλον λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε μια μεγάλη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για να διατηρούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα.