THEPOWERGAME
Μέχρι τέλος του μήνα πρόκειται να αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το αν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες θα παρέχουν πρόσθετα οικονομικά στοιχεία, αλλά και για την πορεία τους στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης. Τόσο το 2020, όσο και το 2021, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει από τις εταιρείες ενημέρωση για τα οικονομικά τους στοιχεία εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία. Πλέον, φαίνεται να συντρέχουν λόγοι και φέτος για την παροχή πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, τα επιτόκια έχουν πάρει την ανιούσα, ο πληθωρισμός καλπάζει σε ΗΠΑ και Ευρώπη και το ενεργειακό κόστος απειλεί να χτυπήσει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις, με τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους να προβλέπουν επιστροφή στην ύφεση για την παγκόσμια οικονομία.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις ίδιες, χωρίς να υπάρχει κάποια «ντιρεκτίβα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποκλείεται να ζητήσει, αυτόνομα κινούμενη, τη δημοσίευση από τις εισηγμένες πρόσθετων πληροφοριών για την πορεία τους στο 9μηνο.
Παρά τη θεαματική κερδοφορία κατά 5,4 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των τραπεζών), πολλές εισηγμένες κατάφεραν να μετακυλήσουν το αυξημένο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος στον καταναλωτή και να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την κερδοφορία, όπως οι μεταλλουργικές.
Από την άλλη, ένα στοιχείο που προβληματίζει και δημιουργεί αμφιβολίες για την κερδοφορία του δευτέρου εξαμήνου, είναι οι υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά και των υψηλών τιμών για πρώτες ύλες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από το εξάμηνο πολλές εισηγμένες επηρεάστηκαν από τις τιμές των πρώτων υλών, την αύξηση των επιτοκίων και από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας. Κάποιες «χτυπούσαν καμπανάκι» για την πορεία των τιμών και εξέφραζαν ανησυχίες για την πορεία των εργασιών. Ήδη εδώ και ένα χρόνο κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ζητήσει αναπροσαρμογές για έργα που υλοποιούν.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων να εμφανίσει αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (εκροές) και να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Με μία πρώτη ανάγνωση, ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων που δημοσίευσαν αποτελέσματα, έχει αυξηθεί έναντι του τέλους του 2021 πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά ανήλθε στα 22,3 δισ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 33,2 δισ. ευρώ.
Μεγάλες ζημιές εμφάνισαν οι ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά το πρώτο εξάμηνο δεν είναι το σημαντικότερο. Οι κατασκευαστικές δείχνουν ακόμα πως έχουν θέματα να λύσουν και οι αυξήσεις στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες τις έχουν επηρεάσει.
Από τις εισηγμένες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου 37 είχαν ζημιές και 103 κέρδη.
Επίσης, κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ δημοσίευσαν ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ και πάνω από 200 εκατ. ευρώ Viohalco και ΟΤΕ.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου δεν είναι υποχρεωτική. Υποχρέωση των εισηγμένων είναι η κοινοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων και του α’ εξαμήνου.