THEPOWERGAME
Ρεκόρ αρνητικής πρωτιάς στις χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθεί και έχει σε δύο «καυτά» θέματα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα success story για πολλούς διεθνείς οίκους, σε άλλους τομείς.
Κεφαλαιακή επάρκεια και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της εγχώριας αγοράς, παρά τη συστηματική και αξιόλογη προσπάθεια που έχει καταβληθεί και στις δύο κατευθύνσεις. Πρόοδο, που προφανώς και επισημαίνουν οι ξένοι οίκοι, αλλά που δυστυχώς σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, υστερεί.
Την εικόνα αυτή αντανακλούν τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορούν έρευνα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με βάση τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου του 2022.
Έτσι, παρά τη σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η Ελλάδα κρατάει το σκήπτρο των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών, ακόμη και αν αυτό έχει υποχωρήσει σαν ποσοστό σε επίπεδα κάτω του 8% (6-8% κατά μέσο όρο, με βάση το δεύτερο τρίμηνο φέτος). Δεύτερη χώρα ακολουθεί η Κύπρος, τη σκυτάλη παίρνει η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και μετά η Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας είναι η προτελευταία από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, με τελευταία την Ισπανία. Σύμφωνα με την EKT, η Ελλάδα έχει κατά μέσο όρο κεφαλαιακή επάρκεια λίγο πιο πάνω από το 15% (σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας) και κάτω από το 15% στον δείκτη κεφαλαίων Tier I.
Συγκριτικά, η Ιταλία είναι η πέμπτη από το τέλος από πλευράς κεφαλαιακής ισχύος και ακολουθούν κατά σειρά, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.
Φαβορί είναι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο.
Οι ίδιες δηλαδή χώρες, που είναι σε καλύτερο επίπεδο από πλευράς Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και με την εξής σειρά: Λιθουανία (με ΜΕΔ κάτω από το 1%), Εσθονία, Λετονία, Λουξεμβούργο και μετά… Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 παρέμεινε σταθερός στο 14,96% για το σύνολο της ευρωζώνης, με βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 14,99% του πρώτου τριμήνου και έναντι 15,60% το αντίστοιχο περυσινό.
Ως προς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs), εκεί σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση στο 1,85% σαν ποσοστό, έναντι 1,95% το α’ τρίμηνο. Αυτό βέβαια που παρατηρείται σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μία αύξηση στο κόστος κινδύνου.
Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΚΤ εδώ