THEPOWERGAME
Η αποθήκευση φυσικού αερίου, τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και οι θερμοκρασίες θα είναι βασικά για τον καθορισμό της «μοίρας» της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, σημειώνει η Pictet Wealth Management.
Στο βασικό της σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου και των κανονικών θερμοκρασιών, η ΕΕ θα μπορούσε να αντέξει τους χειμερινούς μήνες χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε εφαρμογή δελτίου ενέργειας, αν και με κάποιες διαφορές να υπάρχουν ανάμεσα σε χώρες. Σε περίπτωση που είναι ψυχρότερος από τον μέσο ο χειμώνας ωστόσο, θα είναι πιθανό να υπάρξει δελτίο, με σημαντικές συνέπειες για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας και την οικονομική ανάπτυξη.
Η Pictet παράλληλα πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη (70%) πιθανότητα η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να συνεχιστεί τον χειμώνα. Η Ουκρανία έχει ισχυρό στρατό δυναμική επί του παρόντος, και επομένως μικρό κίνητρο ή προθυμία για διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι πιθανό να περιμένει τον χειμώνα για να ανασυνταχθεί και να επανοπλίσει τις δυνάμεις της, ελπίζοντας ότι η πρόσφατη μερική κινητοποίησή της θα συμβάλει στην ανατροπή της τάσης στο πεδίο μάχης. Οι εντάσεις στο ενεργειακό μέτωπο είναι πιθανό να συνεχιστούν καθώς ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ροές φυσικού αερίου και πετρελαίου στο έπακρο.
«Ό,τι όμως και να συμβεί αυτό το χειμώνα, η Ευρώπη είναι πιθανό να μπει στην άνοιξη με χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου», τονίζει η Pictet. Οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως επισημαίνει, θα αντιμετωπίσουν τότε μια νέα σημαντική πρόκληση: να αυξήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών αρχών να ανοικοδομήσουν γρήγορα τα αποθέματα την άνοιξη είναι πιθανό να παρεμποδιστεί. Οι νέες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα βοηθήσουν, αλλά είναι πιθανό να φτάσουν πολύ αργά. Στο βασικό σενάριο, η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ θα φτάσει μόνο το 40% της χωρητικότητας μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Η Pictet αναμένει, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθεί στο 17% της χωρητικότητας τον Απρίλιο. Από εκεί και πέρα, η πρόσθετη χωρητικότητα από εισαγωγές θα έρθει σε δύο κύματα, κυρίως χάρη στην παράδοση των πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU). Μέχρι το τέλος του 2023, η δυναμικότητα εισαγωγής LNG της Ευρώπης αναμένεται να φτάσει τα 180 bcm ετησίως, ισοφαρίζοντας έτσι τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο οίκος, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται, η πρόσθετη χωρητικότητα από εισαγωγές είναι απίθανο να έρθει εγκαίρως για την ανοικοδόμηση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα. Στο βασικό της σενάριο, αναμένει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ θα φτάσουν μόλις το 40% της χωρητικότητας μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Εξάλλου, όπως προσθέτει, η εξασφάλιση επαρκών δυνατοτήτων επαναεριοποίησης είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Για να επιτύχει η αγορά ισορροπία, πρέπει επίσης να υπάρχει επαρκής προσφορά. Τα αποδεδειγμένα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 188 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα είναι, θεωρητικά, επαρκή. Ωστόσο, η ικανότητα υγροποίησης αερίου είναι περιορισμένη. Ένα τυπικό έργο LNG χρειάζεται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και το επόμενο μεγάλο σκέλος πρόσθετης δυναμικότητας εφοδιασμού αναμένεται μόνο το 2025-26. Αυτό σημαίνει ότι η απότομη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης φυσικού αερίου έως τουλάχιστον το 2025. Η προφανής συνέπεια είναι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου για αρκετό χρονικό διάστημα.
Και οι αυξήσεις στις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG έχουν συμβεί εις βάρος άλλων μερών του κόσμου, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Δεδομένου ότι αναμένονται σημαντικές αυξήσεις της προσφοράς μόνο το 2025-26, το κόστος της ενέργειας πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό στο μεταξύ, ενώ μια κινεζική οικονομική ανάκαμψη θα έριχνε μόνο λάδι στη φωτιά.