THEPOWERGAME
Έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση των δικαστικών συστημάτων των χωρών μελών της ΕΕ, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σημαντικά περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες μεταξύ των δικαστών και των εισαγγελέων, όμως υποεκπροσωπούνται στις θέσεις των προέδρων δικαστηρίων και των προϊσταμένων εισαγγελιών.
Η έκθεση για το 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), η οποία συντάχθηκε με βάση δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί το 2020, δείχνει επίσης μια ονομαστική (μη διορθωμένη με βάση τον πληθωρισμό) μέση αύξηση κατά 8% των προϋπολογισμών για τη δικαιοσύνη στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το 2018, και σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με τη χώρα, όσον αφορά τον αριθμό των υποθέσεων που περιμένουν να εκδικαστούν.
Η CEPEJ ανέλυσε τα δεδομένα 44 από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (το Λιχτενστάιν και ο Άγιος Μαρίνος δεν κοινοποίησαν δεδομένα), στα οποία προστίθενται αυτά τριών παρατηρητριών χωρών, του Ισραήλ, του Καζακστάν και του Μαρόκου.
Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι η γυάλινη οροφή «εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα» για τις γυναίκες στο δικαστικό επάγγελμα. Μολονότι μια πλειονότητα δικαστών είναι γυναίκες (56% κατά μέσο όρο), αυτές «εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στις θέσεις των προέδρων δικατηρίων» (38%) ή ως επικεφαλής εισαγγελιών (38%).
«Σημαντικές πρόοδοι» έχουν εντούτοις πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Αυστρία και την Ολλανδία, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται πως η αναλογία των γυναικών μεταξύ των δικαστών είναι «σημαντικά υψηλότερη» στις χώρες όπου η μερική απασχόληση είναι δυνατή, απ’ ό,τι στις χώρες που δεν είναι.
Οι προϋπολογισμοί που χορηγούνται στα εθνικά δικαστικά συστήματα αυξήθηκαν κατά 8% κατά μέσο όρο ανάμεσα στο 2018 και το 2020, με σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες. Έτσι η αύξηση ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στη Μάλτα (46%), στη Βουλγαρία (26%), στην Τσεχία (14%) ή στη Δανία (12%). Ήταν μικρότερη στο Βέλγιο (5%) ή τη Γαλλία (4%), ενώ οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν στην Ελλάδα (-13%) ή στην Κύπρο (-3%).
Η CEPEJ επισημαίνει επίσης μια «γενική τάση αύξησης» των προϋπολογισμών που είναι αφιερωμένοι στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, οι οποίες θεωρούνται εργαλεία που μπορούν «να συμβάλουν στην αύξηση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας» των δικαστικών υπηρεσιών, κατά μείζονα λόγο στο πλαίσιο της πανδημίας της Covid-19. Η Λετονία, η Πολωνία και το Ισραήλ αποτελούν τις ατμομηχανές σ’ αυτό τον τομέα.