THEPOWERGAME
Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Google Cloud Region η γενική διευθύντρια της Google Noτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου που μίλησε για τα οφέλη της Ελλάδας από αυτή την επένδυση.
Mιλώντας στην ΕΡΤ για το Google Cloud Region που αποτελεί πολύτιμο μοχλό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, υποστήριξε ότι σε βάθος οκταετίας η επένδυση θα αποφέρει 2,2 δισ. δολάρια στο εγχώριο ΑΕΠ και θα συμβάλλει στη δημιουργία 19.400 νέων θέσεων εργασίας.
«Το συγκεκριμένο Cloud Region στην Αθήνα είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, μία σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας και δεν κρύβω ότι είναι κάτι το οποίο ονειρεύτηκα. Είμαι πολύ χαρούμενη που τα καταφέραμε σαν ομάδα, σαν χώρα και σαν εταιρεία», δήλωσε η κ. Αντωνάκου.
Για τις δυνατότητες του data region
Μιλώντας για τις δυνατότητες του data region, δηλαδή της παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, η κ. Αντωνάκου τόνισε ότι δίνει εύκολη πρόσβαση σε πολύ και σημαντική υπολογιστική δύναμη. «Είναι σαν να έχεις πρόσβαση σε έναν τεράστιο υπολογιστή τον οποίο μπορείς να τον αξιοποιήσεις και να τον εκμεταλλευτείς όπως θέλεις όσο θέλεις, όταν θέλεις και να μπορείς να λύσεις προβλήματα επιχειρηματικά ή να παρέχεις υπηρεσίες».
Τεράστιες δυνατότητες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου, το Cloud ουσιαστικά δίνει πρόσβαση και στην πιο μικρή επιχείρηση σε ένα σύστημα υποδομής, για το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχει κάνει πολύ μεγάλη επένδυση.
Μιλώντας για την Ελλάδα, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι το επιχειρείν είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό και αυτή η δυνατότητα που παρέχει η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία θα δώσει εύκολη και πιο γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια.
Πώς θα επηρεάσει την οικονομία της Ελλάδας
Αναφερόμενη στο πώς θα επηρεάσει την οικονομία της Ελλάδας αυτή η επένδυση τόνισε ότι η έρευνα από ανεξάρτητη εταιρεία που ζήτησε η ίδια η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία έδειξε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος ουσιαστικά στη χώρα μας μέχρι το 2030 θα είναι 2,2 δισ. δολάρια συνεισφορά στο ΑΕΠ και 19.400 θέσεις εργασίας.
«Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα δημιουργηθούν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί το επιχειρείν, θα ενισχυθούν οι εξαγωγές και όλο αυτό το κομμάτι θα έχει και αυτό τον οικονομικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ», υποστήριξε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τέτοιου τύπου και μεγέθους επενδύσεις δημιουργούν ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο από την ίδια την επένδυση, η οποία έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία μας».
Απαντώντας στο εαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου μπορούν θα έχουν πρόσβαση στις παροχές προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους της εταιρείας, η απαντησή της ήταν καταφατική:«Το Ελληνικό Δημόσιο πλέον θα έχει πρόσβαση σε όλο αυτή την πιο γρήγορη και ασφαλή υποδομή».
Για τα Κέντρα Αριστείας
Η κ. Αντωνάκου αναφέρθηκε επίσης και στα Κέντρα Αριστείας, τα οποία θα χτιστούν στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. «Σε αυτό το κομμάτι θα εστιαστούμε στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βρούμε λύσεις σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας».
«Πολύ μεγάλα άλματα στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού»
Όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, η γενική διευθύντρια της Google Noτιοανατολικής Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι «τα πηγαίνει περίφημα. Έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ουσιαστικά πολλά χαμένα χρόνια έχουν κερδηθεί».
Και όπως ανέφερε οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο με στόχο να βελτιώσουν τη ζωή μας, να αυξήσουν την παραγωγικότητά μας και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε.
«Υπάρχουν πάρα πάρα πολλά μικρά θαύματα που επιτυγχάνονται μέσω της τεχνολογίας» πρόσθεσε η κ. Αντωνάκου, επισημαίνοντας ό,τι «ο στόχος είναι ο άνθρωπος. Ο σκοπός είναι το επιχειρείν. Ο στόχος είναι το να βελτιώνει τη ζωή μας, να την κάνουμε πιο εύκολη για να έχουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια, να κάνουμε άλλα πράγματα τα οποία μας αρέσουν».