THEPOWERGAME
Δυο αντίρροπες δυνάμεις καλλιεργούνται στις αγορές του μαύρου χρυσού λόγω των διαφορετικών συμφερόντων ανάμεσα στη Δύση και τον ΟΠΕΚ+, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Προκειμένου να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να συναινέσει σε ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, οι ΗΠΑ κατέληξαν έπειτα από εκτενή έρευνα στο συμπέρασμα πως οι 50 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα εξοικονομήσουν 160 δισ. δολάρια σε ενεργειακές δαπάνες, ανά έτος, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΕΚ+, όπου συμμετέχει και η Ρωσία, εξετάζει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια στη συνάντηση των κρατών-μελών που λαμβάνει χώρα σήμερα, αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να επισπεύδουν την αύξηση των επιτοκίων. Προτεραιότητα είναι να τεθούν υπό έλεγχο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια που, όμως, έχουν προκληθεί από τη χειραγώγηση της προφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, παγώνοντας πλήρως τις ροές από τον Nord Stream 1 εδώ και ένα μήνα περίπου. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχουν δρομολογηθεί για την επόμενη εβδομάδα.
Προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιθετικότητα της Μόσχας και να αποδυναμώσουν μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της, οι χώρες G7 συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Θα είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, βάσει του οποίου οι εταιρείες της Δύσης θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και να ασφαλίζουν τα φορτία τους από το Δεκέμβριο υπό την προϋπόθεση πως θα το πουλούν κάτω από το συμφωνημένο πλαφόν. Διαφορετικά θα υπάγονται σε δευτερογενείς κυρώσεις.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, σε έρευνα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συγκρίνεται η επίδραση του πλαφόν στην τιμολόγηση του ρωσικού πετρελαίου με την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, δίχως καμία εξαίρεση. Και έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα για την εξοικονόμηση 160 δισ. δολαρίων, ετησίως, για τις 50 ισχυρότερες αναδυόμενες αγορές. Αλλά αδιευκρίνιστο παραμένει το ύψος του πλαφόν. Αναμφίβολα είναι ένα επίμαχο ζήτημα, όπως επίσης το εάν η Ρωσία θα πουλούσε ποτέ το πετρέλαιο της με τους όρους της Δύσης.
Μια μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ θα διατηρούσε τις τιμές στις διεθνείς αγορές σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το ενδεχόμενο αποδίδεται, εξάλλου, η χθεσινή άνοδος της τιμής του Μπρεντ πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι αφού είχε σκαρφαλώσει 4% μια ημέρα πριν. Βέβαια οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετράμηνου λόγω των φόβων για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τέσσερις φορές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν κατά 75 μονάδες βάσεις.
Ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Aramco, του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες από το Λονδίνο όπου παραβρέθηκε στο Energy Intelligence Forum, πως υπάρχουν όρια στην προσφορά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ καθώς είναι περιορισμένη η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. «Εάν η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας αρχίσει να βελτιώνεται ή ο αεροπορικός κλάδος ζητήσει περισσότερα καύσιμα τότε θα εξανεμιστεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» δήλωσε ο επικεφαλής της Aramco, η οποία εκθρόνισε φέτος Apple με την χρηματιστηριακή της αξίας να ξεπερνά τα 3 τρισ δολάρια.