THEPOWERGAME
Ο Νόμος για τη… «δεύτερη» ευκαιρία, στο επίκεντρο της κρίσιμης σύσκεψης της αρμόδιας Επιτροπής που συνεδριάζει μεθαύριο στο πλαίσιο της εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα.
Υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή προγραμματισμένη σύσκεψη με τραπεζίτες και με στελέχη της PWC που εκτελεί χρέη συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρευρεθούν η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη και εκπρόσωποι από τραπεζικούς ομίλους και από Εταιρίες Διαχείρισης (οι κ.κ.Τ. Πανούσης διευθύνων σύμβουλος doValue και εκπρόσωπος της Eurobank, Γ. Γεωργακόπουλος διευθύνων της Intrum και εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς και Θεοδ. Αθανασόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Cepal και εκπρόσωπος από την Alpha Bank).
Ως γνωστόν, το νέο πτωχευτικό δίκαιο έχει ψηφισθεί, αλλά εκκρεμεί η εφαρμογή του. Στο πλαίσιο αυτό συναντάται η Επιτροπή για να ρυθμίσει και να συντονίσει μία σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία του, από το πώς θα στηθεί ο Μηχανισμός και από την πλατφόρμα που σχεδιάζεται για τον εξωδικαστικό διακανονισμό και για τα επόμενα βήματα σύστασης του ειδικού φορέα.
Ο νέος Πτωχευτικός προβλέπει μεταξύ άλλων, την ίδρυση ενός φορέα (ο οποίος στην περίπτωση που θα είναι ιδιωτικός προϋποθέτει διεθνή διαγωνισμό) ο οποίος θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε νοικοκυριό εξαιρετικά ευάλωτο και που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, να μην χάσει το σπίτι του, από τη στιγμή που επιθυμεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις μιας νέας ρύθμισης.
Ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι στον φορέα αυτό θα μεταβιβάζεται το ακίνητο από τον πληττόμενο οφειλέτη ο οποίος στη συνέχεια θα έχει το δικαίωμα μίσθωσης για μια σειρά ετών με επιδότηση ενοικίου για την καταβολή των μισθωμάτων. Ο πρώην ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς , στην εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά θα χάνει κάθε δικαίωμα αν δεν πληρώσει 3 μισθώματα στη σειρά.
Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες που θα διέπουν τη λειτουργία του εν λόγω φορέα, που ίσως, σε πρώτη φάση, να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του (μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαγωνισμού για να μπει επενδυτής και να λειτουργήσει υπό ιδιωτικό καθεστώς).
«Παγωμένοι» πλειστηριασμοί με κλειστά δικαστήρια
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, έχουν «παγώσει» προσωρινά οι πλειστηριασμοί και οι σχετικές με αυτούς διαδικασίες είσπραξης, λόγω αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων.
Αυτό έχει δημιουργήσει σχετικά προβλήματα στις τράπεζες καθώς όπως είναι φυσικό, ούτε μπορούν να προχωρήσουν σε νέες διαδικασίες, ούτε όμως να εισπραχθούν τα τιμήματα που προέκυψαν από πλειστηριασμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Και προφανώς, δεν δρομολογούνται και οι μεταβιβάσεις στους νέους ιδιοκτήτες.
Βέβαια, αυτές οι τεχνικής φύσεως δυσκολίες είναι προσωρινές και είναι το αποτέλεσμα του lockdown που αφορά και τα δικαστήρια. Με την άρση αναστολής θα επανέλθουν οι πλειστηριασμοί στον κανονικό τους ρυθμό.
Επίσης αυτό που μένει να θεσμοθετηθεί είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Μαϊου για τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία . Αρκεί να πληρούν συγκεκριμένες προϋοθέσεις:
Αξία κατοικίας ως 300.000 ευρώ
– Συνολική ακίνητη περιουσίας ως 600.000 ευρώ
– Ατομικό εισόδημα ως 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για ζευγάρια και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και καταθέσεις έως 40.000 ευρώ.
Στο εξής, από την 1η Ιουνίου θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών και κάθε είδους προστασίας θα έχει εκλείψει.