THEPOWERGAME
Της Μυρτώς Μπούτση
Με πρωτοφανές μπλακ άουτ και πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος πλήρωσε η Πολιτεία του Τέξας το ειδικό ενεργειακό καθεστώς που απολάμβανε.
Το σκηνικό του σφοδρού παγετού, της θέρμανσης με καυσόξυλα, των νοικοκυριών που έλιωναν χιόνι για να πιουν ελλείψει υδροδότησης, μας θύμισε την κακοκαιρία που έπληξε την Αττική προ ημερών.
Μόνο που το Τέξας, όπου συνέβησαν τα της Αττικής (όμως υπερπολλαπλάσια, με εκατομμύρια πληγέντες και βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές) είναι παγκόσμιο κέντρο παραγωγής υδρογονανθράκων και η Πολιτεία υπεύθυνη για το 44% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Πώς έφτασε, λοιπόν, στο σημείο να βρεθεί αντιμέτωπη με «το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην αμερικανική ιστορία» κατά το πρακτορείο Bloomberg;
Αύριο ξεκινά η ανακριτική διαδικασία στο πολιτειακό κοινοβούλιο, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις. Μία πρώτη εικόνα έχει αρχίσει ήδη να διαγράφεται.
Ανεξάρτητο δίκτυο παραγωγής και διανομής
Η Πολιτεία διαθέτει ανεξάρτητο δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, που δεν δεσμεύεται από το κανονιστικό πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Κανονιστικής Επιτροπής Ενέργειας των ΗΠΑ (Federal Energy Regulatory Commission, F.E.R.C.).
Επίσης, δεν διασυνδέεται με το εθνικό ομοσπονδιακό δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού των ΗΠΑ και δεν μπορεί να ανατροφοδοτηθεί από αυτό.
Ο διαχειριστής του, η λεγόμενη Επιτροπή Κοινής Ωφέλειας του Τέξας (ή «Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας», όπως έχει μεταφραστεί αλλιώς), το ERCOT, στη δύσκολη στιγμή και προκειμένου να μην καταρρεύσει το δίκτυο από τα προβλήματα στην παραγωγή και την αυξημένη ζήτηση, έκοψε το ρεύμα σε 4 εκατομμύρια νοικοκυριά εν μέσω παγετού.
Γιατί κατέρρευσε όμως και η ηλεκτροπαραγωγή και η ηλεκτροδότηση; Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, και υπέρμαχος των υδρογονανθράκων, έσπευσε να κατηγορήσει (μιλώντας στο Fox News) τις αναξιόπιστες ανεμογεννήτριες, που ακινητοποιήθηκαν από τον παγετό.
Φυσικό αέριο και ανεμογεννήτριες
Επιτέθηκε επίσης στο «Green Deal» του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, την ενεργειακή μεταρρύθμιση που είναι μεν φιλικά προσκείμενη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πλην όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη!
Στην πραγματικότητα, το Τέξας έχασε 16 GW ισχύος από τις ανεμογεννήτριες που πάγωσαν, αλλά τα διπλάσια (30 GW) από τους σωλήνες φυσικού αερίου που επίσης πάγωσαν και δεν μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν με αέριο τις θερμικές μονάδες της πολιτείας.
Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας διασφαλίζεται από θερμικές μονάδες και το υπόλοιπο κατανέμεται ισόποσα μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ.
Καθώς κανείς δεν περίμενε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχαν επενδύσει σε συστήματα προστασίας έναντι ακραία χαμηλών θερμοκρασιών.
Στο έλεος της πολικής δίνης
Η συγκυρία ήταν έκτακτη. Το Τέξας βρέθηκε αντιμέτωπο με «πολική δίνη», τους παγωμένους ανέμους του Βορείου Πόλου που, λόγω της υπερθέρμανσης της αρκτικής, μετατοπίζονται πλέον και σε εύκρατες ζώνες.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναδούμε αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το άλλο, που θα ήταν ευτράπελο, αν δεν ήταν τραγικό.
Οι πληγέντες από τις πολικές θερμοκρασίες και το μπλακ άουτ, πολλοί μάλιστα καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος πολλών χιλιάδων δολαρίων. Τί συνέβη;
Πολλοί από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας, όπως για παράδειγμα η εταιρεία Griddy, προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος, που όμως δεν είναι σταθερές και ρυθμισμένες.
Αλλά «δυναμικές», δηλαδή κυμαινόμενες με βάση τη ζήτηση και τη δυνατότητα κάλυψης αυτής. Έτσι μέσα σε λίγες ώρες, η τιμολόγηση από μερικά σεντ ανά kWh, εκτοξεύθηκε στα 9 δολάρια ανά kWh, χρεώνοντας υπέρογκους λογαριασμούς -για τους οποίους αναμένεται, πάντως, κάποιο είδος ρύθμισης. Ήδη πάντως η επικεφαλής της Ercot, Σάλι Τάλμπεργκ και τρία μέλη του δ.σ. υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, η κακοκαιρία οδήγησε πολλές πετρελαιοπηγές σε κλείσιμο, καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρισμός για να λειτουργήσουν οι αντλίες για τα γεωτρύπανα, ούτε νερό για την παραγωγή υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο.
Έτσι, το Τέξας εξάγει πλέον την ενεργειακή του κρίση μέσω της αύξησης που προκάλεσε παγκοσμίως και στις τιμές του πετρελαίου, σε επάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.