THEPOWERGAME
Την πρώτη του υπερατλαντική συνεργασία με start-up εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley των ΗΠΑ, πέτυχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αντικείμενο δραστηριότητας τη συν-ανάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για την παραγωγή κυκλωμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στα οφέλη της συνεργασίας, τόσο για το ΑΠΘ, όσο και την ομάδα εργασίας, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων (Winphos Research Group) Νίκος Πλέρος, συνόψισε τη χρηματοδότηση εξοπλισμού του εργαστηρίου που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ, τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών δημοσιεύσεων αλλά και την απασχόληση ερευνητών για την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΑΠΘ με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη στο αμέσως επόμενο διάστημα, προανήγγειλε στην τοποθέτησή του ο Senior Αccount Manager δημόσιου τομέα της Cisco για την Ελλάδα και συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Νίκος Λαμπρογεώργος.
Αναφερόμενος στο έργο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν ήδη, περισσότερες από 12 λύσεις διαθέσιμες και επιδείξιμες στο χώρο. Ένας άλλος στόχος του διεθνούς κέντρου αποτελεί η δημιουργία καινοτομίας που θα επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στα χρόνια λειτουργίας του το γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ έχει πετύχει να κατοχυρώσει 75 πατέντες, να εκχωρήσει 44 άδειες χρήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να ιδρύσει έντεκα εταιρείες spin off.
Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, υλοποίησε 2.300 έργα βιομηχανικής συνεργασίας το διάστημα 2016-2020 επισήμανε στην τοποθέτησή της η Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Έρη Τόκα, υπεύθυνη του τμήματος προγραμματισμού και υποστήριξης έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ.
«Πρόκειται για απευθείας αναθέσεις της βιομηχανίας στο ΑΠΘ», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι προαναφερόμενες συνεργασίες έφεραν έσοδα στο ΑΠΘ ύψους 35 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών του εσόδων».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ