THEPOWERGAME
Οι οικονομολόγοι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, πεισματικά υψηλό πληθωρισμό και σταθερή πτώση των πραγματικών εισοδημάτων για το υπόλοιπο 2022 και το 2023. Μάλιστα, στη σχετική έκθεση τριμήνου, 7 από τους 10 εξ αυτών θεωρούν πιθανή μια παγκόσμια ύφεση.
Τα κύρια σημεία των προβλέψεων των οικονομολόγων του Φόρουμ, έχουν ως εξής:
Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τον Μάιο του 2022 με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη να έχουν ελαττωθεί σε όλες τις περιοχές.
Σχεδόν 9 στους 10 από τους κορυφαίους οικονομολόγους αναμένουν ασθενή ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2023, ενώ οι εκτιμήσεις για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική κάνουν λόγο για μέτρια ανάπτυξη.
Το κακό σενάριο για την ανάπτυξη έχει τις ρίζες του κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό, που έχει πυροδοτήσει μια διαδικασία πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε πολλές οικονομίες. Με την εξαίρεση της Κίνας και της Μέσης Ανατολής/Νότιας Αφρικής, οι περισσότεροι οικονομολόγοι στην έρευνα αναμένουν πιο επίμονα υψηλό πληθωρισμό για το υπόλοιπο του 2022, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν το 2023.
Η κρίση του κόστους ζωής
Με την άνοδο του κόστους ζωής ανά την υψήλιο, οι οικονομολόγοι του Φόρουμ συμφωνούν ότι οι μισθοί δεν θα καταφέρουν να ευθυγραμμισθούν με τις αυξανόμενες τιμές το 2022 και το 2023, ενώ οι 9 στους 10 αναμένουν μείωση του πραγματικού μισθού στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα την εν λόγω περίοδο και το 80% έχει ανάλογες εκτιμήσεις για τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα επίπεδα φτώχειας θα αυξηθούν.
Επιδείνωση της δυναμικής του χρέους
Οι οικονομολόγοι του Φόρουμ συμφωνούν σχεδόν σύσσωμοι ότι η κρίση χρέους στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα αυξάνεται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες με υψηλά εισοδήματα, όπου ένας στους τέσσερεις προτάσσουν στην κρίση χρέους σαν πρόκληση το 2022. Αλλά καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, το 42% των ερωτηθέντων αναμένει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αποτελέσει σημαντικό βαρίδι για την ανάπτυξη των χωρών με υψηλά εισοδήματα τα επόμενα τρία χρόνια σε αντίθεση με το 84% για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Εν κατακλείδι, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι χώρες με υψηλά εισοδήματα δεν έχουν πια το δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μακροοικονομικό σοκ, ενώ 3 στους 4 λένε το ίδιο για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Βαθαίνει ο παγκόσμιος κατακερματισμός
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Φόρουμ. Σχεδόν 9 στους 10 εκτιμούν ότι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα έχουν σημαντική επίδραση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρία χρόνια και ελαφρά λιγότεροι (85%) κάνουν λόγοι για σχετικές συνέπειες στα σχέδια των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, το 69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές τα επόμενα τρία χρόνια. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι ο κατακερματισμός θα ενταθεί, κυρίως στην τεχνολογία (80% των ερωτηθέντων) και στα αγαθά (70%), με πιο μετριοπαθή πρόβλεψη για την αγορά εργασίας (60%), τις υπηρεσίες (58%) και την οικονομία (52%).
Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους περιμένουν ότι οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν αποφασιστική δράση ως απάντηση στις παγκόσμιες εξελίξεις: 80% αναμένουν ότι οι επιχειρήσεις θα προσαρμόσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες στις γεωπολιτικές συνθήκες. Τέσσερις στους πέντε προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν τη διαφοροποίηση και την τοπικοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων τα επόμενα τρία χρόνια, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για το κόστος των προϊόντων στους καταναλωτές.