THEPOWERGAME
Για την προσπάθεια να αναδειχθεί το ελληνικό brand name και να ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα παγκοσμίως μίλησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.
Ο ίδιος στα πλαίσια του «12th Annual Capital Link Sustainability Forum» με τίτλο «Can Sustainability Prevail Over Geopolitics – Μπορεί η βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;», δήλωσε ότι: «Αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων Της Διασποράς μας.Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά, μαζί με τους Απόδημους για να αναδείξουμε και προωθήσουμε το ελληνικό brand name και την ελληνική επιχειρηματικότητα παγκοσμίως».
Ο κ. Σμυρλής συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Η Συμβολή της Ομογένειας» ανέδειξε το εύρος του πεδίου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη δύναμη της Ομογένειας, ως παράγοντες ενδυνάμωσης και επέκτασης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό επισημαίνοντας ότι η ελληνική Διασπορά είναι από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά και τις πλέον δραστήριες -επιχειρηματικά- κοινότητες παγκοσμίως, η οποία διατηρεί μάλιστα, μία ζωντανή και ισχυρή σχέση με τη γενέτειρα.
Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεμελιώθηκε το εθνικό brand της χώρας με μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό του κράτους και μείωση της γραφειοκρατίας με παράλληλη δημιουργία ελκυστικού πλαισίου, αποτελώντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον δρόμο της ανάπτυξης μαζί με την ελληνική ομογένεια.
«Αντιλαμβανόμενοι» είπε «στο υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο πλέον για την Οικονομική Διπλωματία, την ευρωστία της ελληνικής διασποράς και τον δυναμικό ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών παρουσίας των Ελλήνων, αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία ενεργοποίησης της διασποράς μας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της».
Ο στόχος, όπως αποσαφήνισε ο γγ ΔΟΣΕ, είναι διττός και συνίσταται α) στην παροχή, μέσω της Enterprise Greece, κινήτρων και εφοδίων στους ομογενείς επιχειρηματίες, ώστε να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και την τεχνογνωσία τους σε επιχειρηματικές δράσεις στη χώρα μας, και β) στην προσφορά ευέλικτων εργαλείων -ψηφιακών και παραδοσιακών- της Οικονομικής Διπλωματίας, ώστε να διευκολυνθεί η διεπιχειρηματική συνεργασία, με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.