THEPOWERGAME
Με συνολικό ποσό ύψους 1.645.542 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύονται δράσεις εξωστρέφειας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Στόχος του συνολικού προγράμματος που απαρτίζεται από τρία χρηματοδοτούμενα έργα είναι η προβολή και ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου του μουσείου και η πρόσβαση σε ειδικές ομάδες κοινού, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Το έργο «Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας» αφορά την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυσης της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας, καθώς και την ένταξη του ΕΜΣΤ σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων πολιτιστικών οργανισμών και την ευρύτερη τόνωση της εξωστρέφειας του μουσείου.
Το έργο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «υποστηρίζει Έλληνες καλλιτέχνες και επιμελητές-θεωρητικούς τέχνης για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα φιλοξενίας του εξωτερικού με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας και της εξωστρέφειας του καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και τον σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων φιλοξενίας του ΕΜΣΤ, τα οποία απευθύνονται σε καλλιτέχνες και επιμελητές. Επίσης περιλαμβάνει την οργάνωση προγράμματος Καθοδήγησης (Mentorship), το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος για μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών της σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό: το ΕΜΣΤ επιλέγει μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε επιλεγμένους συμμετέχοντες. Το έργο ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων συνεργασιών ανάμεσα σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, συμβάλει στην εξωστρέφεια και την κινητικότητα του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνει τη δυνατότητα στην καλλιτεχνική κοινότητα της Αθήνας να έρθει σε επαφή με σημαντικούς διεθνείς επαγγελματίες της τέχνης, ενδυναμώνει και παγιώνει τη σύνδεση του ΕΜΣΤ με τον διεθνή χώρο της τέχνης».
Ψηφιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού αρχείου
Με το δεύτερο έργο «Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», το ΕΜΣΤ στοχεύει στην ψηφιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού αρχείου του και την εγκατάσταση επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων για την αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών και την αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδοτικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων. Το ΕΜΣΤ διαθέτει Καλλιτεχνικό Αρχείο με 18.000 τεκμήρια που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, από τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα 3.800. Η εγκατάσταση επιχειρησιακών συστημάτων (ERP και CRM) στόχο έχει τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών, στην προσφορά στοχευμένης μουσειακής εμπειρίας (ticketing, booking, virtual tours, labels information, downloading, mobile apps κλπ) και την ανάπτυξη Προγράμματος Μελών και Φίλων του ΕΜΣΤ.
Το τρίτο έργο αφορά στη «Δημιουργία Μουσειοσκευών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διαφορετικές ομάδες κοινού. Οι μουσειοσκευές, με παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό υλικό και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που βοηθούν την εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη, θα διατίθενται μέσω βραχύχρονου δανεισμού, ώστε να εκπαιδεύονται άτομα που δυσκολεύονται να επισκεφθούν το μουσείο. Δημιουργούνται τρεις διαφορετικές βαλίτσες-μουσειοσκευές, ώστε να απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά, όπως άτομα άνω των 65 και ΑμεΑ. Παράλληλα, δημιουργείται οδηγός χρήσης και αξιοποίησης του υλικού της μουσειοσκευής για φροντιστές. Οι μουσειοσκευές θα ταξιδεύουν σε γηροκομεία, ιδρύματα πρόνοιας και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά και στο εξωτερικό στις πρεσβείες της Ελλάδας και σε συνεργαζόμενα μουσεία, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.