THEPOWERGAME
Οι πλούσιοι δεν γίνονται πάντα πλουσιότεροι. Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την πτώση των αγορών, είχε ως αποτέλεσμα η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών στη λίστα του Forbes, να συρρικνωθεί κατά 500 δισ. δολάρια το 2022. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την «Μεγάλη Ύφεση» που οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η συνολική καθαρή περιουσία των πλουσιότερων Αμερικανών στη λίστα Forbes 400 ανήλθε στα 4 τρισ. δολάρια, μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το 2021. Εκ των πραγμάτων, υποχώρησε και κατά 200 εκατ. δολάρια και ο «πήχης» για την είσοδο στη φετινή λίστα, που διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. δολάρια.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μεγιστάνες των τεχνολογικών κολοσσών, που κατέγραψαν απώλειες της τάξεως των 315 δισ. δολαρίων. Εκτός λίστας έμειναν 41 Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων, ο Τζέρι Γιάνγκ της Yahoo, ο Ρόμπερτ Σκάριντζ της Rivian και οι αδελφοί Γουίνκλεβος, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το «βαρύ χειμώνα» στην αγορά Crypto.
Ο πιο μεγάλος «χαμένος» για το 2022 ήταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που υποχώρησε από την 3η θέση το 2021 εκτός της πρώτης δεκάδας – για πρώτη φορά μετά το 2014 – με απώλειες που ανήλθαν στα 76,8 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα, την κορυφή της λίστας αντίκρυσε για πρώτη φορά ο Έλον Μασκ. Εκτιμάται ότι φέτος κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 60,5 δισ. δολάρια, κυρίως χάρη στο άλμα 11% που σημείωσε η μετοχή της Tesla και τους νέους γύρους χρηματοδότησης που πραγματοποίησε η SpaceX. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε πλέον ο Τζεφ Μπέζος, καθώς η μετοχή της Amazon έκανε «βουτιά» 27%. Τη «χρυσή τριάδα» συμπληρώνει ο Μπιλ Γκέιτς, κερδίζοντας μία θέση σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην… «κακή χρονιά» που είχε ο Ζούκερμπεργκ.
Στο top-20 της λίστας, που αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου της λίστας, το συνολικό ύψος της περιουσίας των συμμετεχόντων αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,6 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής περιουσίας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών.
Η φετινή λίστα περιλαμβάνει και «νέο αίμα», καθώς 42 Αμερικανοί κατάφεραν να ενταχθούν για πρώτη φορά ή να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους σε αυτήν. Οι νεοεισερχόμενοι ανέρχονται σε είκοσι, με τον Ότρι Στίβενς, δισεκατομμυριούχο του πετρελαϊκού κλάδου να ηγείται της ομάδας, με εκτιμώμενη περιουσία 10 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, 22 Αμερικανοί επέστρεψαν στο «κλαμπ» των 400 κροίσων, με πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις αυτές του θρύλου στον χώρο των μηχανοκίνητου αθλητισμού Ρότζερ Πένσκε, του συνιδρυτή της Uber Τράβις Καλάνικ, αλλά και του μεγιστάνα και πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Το ηλικιακό εύρος των 400 κυμαίνεται από τον 29χρονο Γκάρι Γουάνγκ, συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, έως τα 96 έτη, που είναι η του μεγιστάνα των ακινήτων Τεντ Λέρνερ και του πρώιμου επενδυτή της Berkshire Hathaway Ντέιβιντ Γκότεσμαν. Σημειώνεται ότι ο Γουάνγκ, που εισήλθε φέτος για πρώτη φορά στη λίστα, είναι ένας από τους μόλις 10 συμμετέχοντες στη λίστα με ηλικία κάτω των 40 ετών.
Συνολικά 275 κροίσοι, ή ποσοστό 69%, είναι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες. Η λίστα παραμένει ανδροκρατούμενη, καθώς περιλαμβάνει μόλις 58 γυναίκες.
Τα σκήπτρα μεταξύ του γυναικείου φύλου κρατά η Τζούλια Κοχ, χήρα του μεγιστάνα Ντέιβιντ Κοχ του ομίλου Koch Industries (ο οποίος απεβίωσε το 2019), ενώ τον τίτλο της πλουσιότερης αυτοδημιούργητης Αμερικανίδας κατέχει η Ντάιαν Χέντρικς, συνιδρύτρια του κολοσσού δομικών υλικών ABC Supply.
Όσον αφορά στο φιλανθρωπικό τους έργο και βαθμολογόντας τους με βάση μια κλίμακα από το 1 (όσοι έχουν δωρίσει λιγότερο του 1% της περιουσίας τους μέχρι στιγμής) έως το 5 (που έλαβαν όσοι έχουν δωρίσει τουλάχιστον το 2%), πάνω από το ήμισυ των συμμετεχόντων έχει δωρίσει λιγότερο από το 5% του πλούτου του, ενώ μόλις 9 Αμερικανοί κροίσοι έλαβαν την ανώτερη βαθμολογία για τη φιλανθρωπική δράση τους.
Αναλυτικά, οι δέκα πλουσιότεροι Αμερικανοί στη λίστα:
Νο.1 Έλον Μασκ
Περιουσία: 251 δισ. δολάρια
Ηλικία: 51 ετών
Πηγή πλούτου: Tesla, SpaceX
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Νο.2 Τζεφ Μπέζος
Περιουσία: 151 δισ. δολάρια
Ηλικία: 58 ετών
Πηγή πλούτου: Amazon
Σκορ φιλανθρωπίας: 2
Νο.3 Μπιλ Γκέιτς
Περιουσία: 106 δισ. δολάρια
Ηλικία: 66 ετών
Πηγή πλούτου: Microsoft
Σκορ φιλανθρωπίας: 5
Νο.4 Λάρι Έλισον
Περιουσία: 101 δισ. δολάρια
Ηλικία: 78 ετών
Πηγή πλούτου: Λογισμικό
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Νο.5 Γουόρεν Μπάφετ
Περιουσία: 97 δισ. δολάρια
Ηλικία: 92 ετών
Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway
Σκορ φιλανθρωπίας: 5
Νο.6 Λάρι Πέιτζ
Περιουσία: 93 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49 ετών
Πηγή πλούτου: Google
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Νο.7 Σεργκέι Μπριν
Περιουσία: 89 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49 ετών
Πηγή πλούτου: Google
Σκορ φιλανθρωπίας: 2
Νο.8 Στιβ Μπάλμερ
Περιουσία: 83 δισ. δολάρια
Ηλικία: 66 ετών
Πηγή πλούτου: Microsoft
Σκορ φιλανθρωπίας: 2
Νο.9 Μίκαελ Μπλούμπεργκ
Περιουσία: 76,8 δισ. δολάρια
Ηλικία: 80 ετών
Πηγή πλούτου: Bloomberg LP
Σκορ φιλανθρωπίας: 4
Νο.10 Τζιμ Γουόλτον
Περιουσία: 57,9 δισ. δολάρια
Ηλικία: 74 ετών
Πηγή πλούτου: Walmart
Σκορ φιλανθρωπίας: 1