THEPOWERGAME
Ο ρυθμός των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα ισχυρό «data hub», είναι -αν όχι καταιγιστικός- αν μη τι άλλο έντονος το τελευταίο διάστημα. Ένα κοινό στοιχείο αυτών των επενδύσεων, είτε της Microsoft, είτε της Digital Realty, είτε αυτή της Google, που αναμένεται να ανακοινωθεί μεθαύριο από τον Πρωθυπουργό, είναι ότι προέρχονται από διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Το ίδιο όραμα, να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν ισχυρό κόμβο δεδομένων, αποκτώντας υποδομές ικανές να προσελκύσουν ακόμη μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές και τεχνολογικές επενδύσεις, υλοποιεί μεθοδικά και μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η Lancom Ltd.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή το 2009 και έχει ήδη τρία data centers, δύο σε Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξελίξει την Ελλάδα σε σημαντικό κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, με την επένδυση-ορόσημο να είναι αυτή για το Balkan Gate Thessaloniki, το πιο σύγχρονο data center στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα πιο εξελιγμένα στη ΝΑ Ευρώπη.
Το νέο data center της Lancom ενεργοποιήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ εντός του 2024, η εταιρεία θα θέσει σε λειτουργία νέο Κέντρο Δεδομένων στην Κρήτη. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η διοίκηση της Lancom, απαντώντας σε ερώτηση του powergame.gr στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Νώλη, ο επενδυτικός κύκλος δεν έχει κλείσει με τα δύο νέα data center, αλλά έπεται και συνέχεια.
Ηχηρές συνεργασίες με παρόχους
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lancom, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων επενδύσεων σε data centers ανά την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία έχει και διεθνή σχέδια για τα «κοντινά Βαλκάνια» εφόσον εξαντλήσει τον επενδυτικό της σχεδιασμό για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η εταιρεία, που σημειωτέον διαθέτει ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο οπτικών ινών 60 χλμ. στη Θεσσαλονίκη και 330 χλμ. στην Αθήνα, έχει συζητήσεις με περισσότερους από 30 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αξιοποιήσουν τις υποδομές του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, για να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της ελληνικής αγοράς. Όπως τόνισε ο ιδρυτής και CEO της Lancom πρόκειται για παρόχους, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν, λόγω ακριβώς της έλλειψης σχετικών υποδομών, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.
«Επαναπροσδιορίζουμε τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για την όδευση νέων υποθαλάσσιων οπτικών ινών μέσω της χώρας μας» τόνισε ο ίδιος. Πρόσθεσε δε ότι η ενεργοποίηση του κέντρου δεδομένων στην Κρήτη σηματοδοτεί την έναρξη νέας τηλεπικοινωνιακής όδευσης στον άξονα Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη, καθώς και μιας εντελώς νέας, βέλτιστης διέλευσης από Μέση Ανατολή, Βορειοανατολική Αφρική και Ασία προς Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη. «Οι περιοχές αυτές θα μπορούν πλέον να συνδέονται με τα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας, αντί της Ιταλίας ή της Μασσαλίας, όπως συμβαίνει σήμερα» σημείωσε.
Τηλεπικοινωνιακές πύλες
Τo νέο κέντρο δεδομένων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το τρίτο της Lancom, σύμφωνα με τον κ. Νώλη, είναι το πρώτο και μεγαλύτερο carrier neutral, πιστοποιημένο TIER III, Κέντρο Δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα. Σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπεται να μπορεί να διαχειριστεί την κίνηση Ίντερνετ όλης της χώρας, αλλά και σημαντικού ποσοστού των Βαλκανίων.
Φιλοδοξία άλλωστε της εταιρείας είναι να αποτελέσει την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της Ελλάδας προς τη ΝΑ Ευρώπη και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Σόφια, που σήμερα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποθήκευση και διακίνηση δεδομένων στα Βαλκάνια. Στόχος που φαίνεται να υλοποιείται καθώς το Balkan Gate έχει προσελκύσει στη Βόρεια Ελλάδα ισχυρούς τηλεπικοινωνιακούς παίκτες με ιδιόκτητα δίκτυα οπτικών ινών, όπως η Exa Infrastructure, η Ιslalink, η Vestitel και η Grid Telecom.
Την ίδια στιγμή, στόχος είναι το Balkan Center στην Κρήτη, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και επίσης ανήκει στην κατηγορία Tier III carrier neutral, να αποτελέσει τη νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια.
Η εταιρεία, που μέσω των τριών εν λειτουργία Data Center της (δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Μαρούσι Αττικής) προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών σε περισσότερες από 1.200 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, έχει ετήσιο τζίρο της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, και απασχολεί σήμερα πάνω από 70 άτομα.
Ενδεικτικό της αναπτυξιακής της δυναμικής είναι ότι σήμερα η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών, με στόχο να εξασφαλίσει τις μέγιστες δυνατές συνέργειες.