THEPOWERGAME
Μετρητά και περιορισμό του ρίσκου σε μετοχές για προστασία του κεφαλαίου συστήνουν οι αναλυτές μετά τις τελευταίες απρόσμενες εξελίξεις στις αγορές, που μοιραία πλήττουν και το ελληνικό χρηματιστήριο. Σε μία πτώση διαρκείας στις αγορές και την Λεωφόρο Αθηνών, τα περιθώρια αντίδρασης είναι λίγα. Πηγές στην Euroxx ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζουν ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Επίσης, μικρή σημασία έχουν σε τούτη τη συγκυρία τα θεμελιώδη, ή τα κέρδη ρεκόρ που σημείωσαν οι εισηγμένες στο εξάμηνο ( με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν για πρώτη φορά από το 2007 τα 5 δισ. ευρώ), στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Κι αυτό δεν είναι άλλο από ένα υφεσιακό κλίμα. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Mάνος Χατζηδάκης σημειώνει από την πλευρά του ότι αν και οι αποτιμήσεις υποχώρησαν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια καθολική ευκαιρία αγορών. Το ταμπλό έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη. Επομένως, η αγορά θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων. Μέχρι τότε το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα παραμείνει νευρικό και τον πρώτο λόγο θα έχουν στην αποτύπωση τους τα αρνητικά νέα.
Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση περισσότερες είναι οι εισηγμένες που γράφουν πια διψήφιο ποσοστό πτώσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ανακοινώσεις ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο. Πτώση 24,25% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και 9,7% για την Cenergy. O OTE πέρασε σε αρνητικό πρόσημο από το ξεκίνημα της χρονιάς παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα 6μήνου κι ενώ αποτελεί μία εταιρεία που δεν εξαρτάται από τις επιπτώσεις στην ενέργεια ή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμα και ο ΟΠΑΠ που έχει προαναγγείλει σταθερό μέρισμα για την επόμενη δεκαετία εμφανίζει κέρδη στο ταμπλό μόλις… 2,7%! Ο Μυτιληναίος με το ρεκόρ κερδοφορίας υποχωρεί σχεδόν 7% το 2022, η Aegean με την καλύτερη τουριστική χρονιά μετά το 2019 υποχωρεί κατά 1,1%, η ΕΥΔΑΠ με τα 16 εκατ. καθαρά κέρδη στο εξάμηνο βρίσκεται -5,2% και με μετρητά στο ταμείο πάνω από 350 εκατ. Ευρώ. Πτώση 32% για την Quest ή 37% για το Κρι – Κρι που εξάγει πάνω από το 50% της παραγωγής του.
Το επόμενο ζήτημα είναι τα τεχνικά σενάρια της αγοράς, χωρίς να αγνοούνται οι εκλογές στην Ιταλία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει μείον ζήτημα πολιτικής αστάθειας, εν μέσω οικονομικής δίνης. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν στο Χ.Α. χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική σε ένταση και συναλλαγές μετά την διάσπαση των 800 μονάδων. Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης, σημειώνει οκ. Χατζηδάκης. Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης.