THEPOWERGAME
Η μεγαλύτερη συμφωνία για εφέτος σε όρους επιχειρηματικής αξίας (enterprise value) αποτελεί η συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού μεριδίου της Sani/Ikos από το κρατικό επενδυτικό ταμείου της Σιγκαπούρης, GIC.
Αν και λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, εν τούτοις το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, διέθεσε σε μετρητά και δάνεια πάνω από 1,15 δισ. ευρώ δεδομένου ότι ανέλαβε την πλειοψηφία των μετοχών της ξενοδοχειακής επιχείρησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη ,σε ένα deal που αποτιμήθηκε από τους ίδιους τους συντελεστές του σε 2,3 δισ. ευρώ.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της οικογένειας Ανδρέαδη, η οποία καταφέρνει και προσελκύει την αφρόκρεμα των επενδυτικών funds του πλανήτη. Ταυτόχρονα συνιστά άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και τις προοπτικές της, ειδικά σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.
«Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο του τουρισμού που γίνεται στον κόσμο, μετά την πανδημία», είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, είναι η δεύτερη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση (ΑΞΕ) που γίνεται στη χώρα μας φέτος ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Η πρώτη ΑΞΕ τέτοιου μεγέθους για εφέτος ήταν εκείνη της JP Morgan στην VivaWallet ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ακολουθεί τώρα εκείνη της Sani/Ikos, ύψους τουλάχιστον 1,15 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες τρεις ΑΞΕ το 2021 ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις επενδύσεις:
• της αυστραλιανής Macquire στον ΔΕΔΔΗΕ τον Οκτώβριο του 2021, επιχειρηματικής αξίας 2,11 δισ. ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο,
• της Mondelez στην Chipita, ύψους 1,65 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και
• της Partners Group που απέκτησε από την Pharmathen αντί 1,6 δισ. ευρώ από την BC Partners τον περασμένο Γενάρη.
Με τα παραπάνω ως δεδομένα δεν είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα οδεύει σε νέο ιστορικό ρεκόρ ΑΞΕ μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μόνον στους επτά πρώτους μήνες του έτους, οι εισροές ΑΞΕ έφτασαν στο 80% εκείνων του 2021. Ειδικότερα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 είχαμε εισροές ΑΞΕ ύψους 4,1 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ που ήταν στο 12μηνο του 2021.
Ωστόσο δεν είναι μόνον οι ΑΞΕ επενδύσεις που ενισχύουν το ΑΕΠ και την απασχόληση. Σημαντικές είναι οι επενδύσεις και των εγχώριων παικτών στην ελληνική οικονομία. Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την Motor-Oil, η εξαγορά της Voltera από τη ΔΕΗ, η ανάπτυξη του Ελληνικού κ.ά. είναι συμφωνίες που επιβεβαιώνουν την μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στη χώρα μας.
Συνολικά από τις αρχές του έτους, ανακοινώθηκαν 62 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων άνω του 1 εκατ. ευρώ η κάθε μια και συνολικής αξίας, τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ. Αναφερόμαστε σε «τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ» καθώς για πολλές συμφωνίες, όπως είναι π.χ. η εξαγορά του 45% της ΙΟΝ από τον επιχειρηματία Σπ. Θεοδωρόπουλο, δεν έχουν ανακοινωθεί τα τιμήματα της εξαγοράς. Επίσης στα 4,7 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται εκείνες που ανακοινώθηκαν πέρυσι, αλλά ολοκληρώθηκαν φέτος όπως είναι εκείνες του ΔΕΔΔΗΕ, της Chipita, της Pharmathen κ.ά.