THEPOWERGAME
Υπάρχουν οι δισεκατομμυριούχοι-διασημότητες, όπως ο εκκεντρικός Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος ή ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο οποίος την περασμένη άνοιξη εμφανίστηκε σε ένα σετ DJ στο αμερικανικό φεστιβάλ Lollapalooza. Κι έπειτα, είναι και εκείνοι οι σιωπηλοί επιχειρηματίες που -συχνά- βρίσκονται και στην κορυφή της λίστας του Forbes, χωρίς να διαφημίζουν την πορεία τους και πραγματοποιώντας ελάχιστες ή και καθόλου εμφανίσεις στα ΜΜΕ.
Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Αμάνθιο Ορτέγκα, γνωστός και ως Mr Zara, ο ιδρυτής της μητρικής της αλυσίδας εταιρείας Inditex, ο οποίος έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις στη ζωή του. Γιός ενός εργάτη σιδηροδρόμων, εργάστηκε και μαθήτευσε από τα 14 σε ένα ραφτάδικο στη Γαλικία, ξεκινώντας αργότερα τη δική του επιχείρηση και φέροντας την επανάσταση στη γρήγορη μόδα με τον ταχύτατο τρόπο παραγωγής και το συνεχές λανσάρισμα νέων σχεδίων. Λέγεται πως συνήθιζε να πηγαίνει στη δουλειά του με το ίδιο απλό μπλουζάκι, ενώ διατηρεί επαφές με τους φίλους από την παιδική του γειτονιά.
Γνωστός «ερημίτης» είναι και ο Φίλιπ Άνσουτς, ο δισεκατομμυριούχος από το Ντένβερ του Κολοράντο, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στη λίστα Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς από τότε που ξεκίνησε να δημοσιεύεται, το 1982. Η δική του ιστορία είναι διαφορετική. Αξιοποιώντας την οικογενειακή πετρελαϊκή επιχείρηση, το 1979 ανακάλυψε μία τεράστια νέα πετρελαιοπηγή στο Γουαϊόμινγκ, την οποία στη συνέχεια πούλησε στη Mobil, κερδίζοντας 500 εκατ. δολάρια. Έπειτα δραστηριοποιήθηκε στους σιδηροδρόμους, μεταπωλώντας το 1995 δύο σιδηροδρόμους στη Union Pacific έναντι 1,4 δισ. δολάρια και διατηρώντας τα δικαιώματα στις οπτικές ίνες. Είναι ο ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, του διάσημου μουσικού φεστιβάλ Coachella και της ομάδας χόκεϊ Los Angeles Kings, αλλά ο ίδιος απεχθάνεται τη δημοσιότητα και φέρεται να έχει δώσει συνολικά μέχρι σήμερα δύο συνεντεύξεις Τύπου.
Κλασικό παράδειγμα βαθύπλουτων που επεδίωκαν να έχουν επιρροή, χωρίς ωστόσο να διαφημίζουν τις δραστηριότητές τους, ήταν οι αδελφοί Κοχ. Η Koch Industries είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην ανακάλυψη το 1927 από τον πατέρα τους, Φρεντ, μίας νέας μεθόδου διύλισης του αργού πετρελαίου, που επέτρεψε και σε μικρότερους παίκτες να μπουν στην αγορά των πετρελαιοειδών. Σήμερα ζει μόνο ο μεγαλύτερος από τους δύο αδελφούς, ο Τσαρλς Κοχ, με περιουσία 54,6 δισ. δολάρια (!) ενώ ο Ντέιβιντ απεβίωσε το 2019. Υπέρμαχοι της ελεύθερης οικονομίας και υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών, βγήκαν από την απομόνωση για να αντιταχθούν σε μία σειρά πολιτικών επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ.
Μία διαφορετική περίπτωση είναι ο Τζον Σαλ, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία στατιστικού λογισμικού SAS μαζί με τον Τζέιμς Γκούντναϊτ το 1976, διατηρεί περιουσία 3,5 δισ. δολάρια και το 2019, στους πελάτες της ομώνυμης εταιρείας SAS παγκοσμίως αριθμούσε 83.000 εταιρείες, μεταξύ αυτών, τράπεζες και ασφαλιστικές, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες ανά τον πλανήτη. Παρότι εμφανίζεται στα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν έχει δημιουργήσει το υπερπροβεβλημένο προφίλ άλλων πρωτοπόρων της τεχνολογίας υπολογιστών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο Στιβ Τζομπς.
Ευρωπαίοι κληρονόμοι
Στην Ευρώπη, διακριτική παρουσία διατηρούν αρκετοί κληρονόμοι, όπως η Γερμανίδα Σούζαν Κλάτεν, η 48χρονη κληρονόμος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW και της εταιρείας φαρμάκων Altana, με περιουσία που εκτιμάται στα 14,6 δισ. δολάρια. Αλλά και η ηλικιωμένη Μπιργκίτ Ράουσινγκ στη Σουηδία, χήρα του βιομηχάνου Γκάουντ Ράουσινγκ, που ήταν γιός του εφευρέτη των συσκευασιών Tetra Pak, Ρούμπεν Ράουσινγκ. Η οικογενειακή της περιουσία αποτιμάται περίπου σε 13 δισ. δολάρια.
Παρόμοια ερημίτισσα θεωρείται και η Άντζελα Μπένετ, η Αυστραλή κληρονόμος με περιουσία 1,2 δισ. δολάρια, από τα εξορυκτικά δικαιώματα που της αποδίδει ο μεταλλευτικός γίγαντας Rio Tinto για τις εξορύξεις σιδηρομεταλλευμάτων στη δυτική Αυστραλία. Η Μπένετ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την άλλη βαθύπλουτη κληρονόμο μεταλλείων, τη Τζίνα Ράινχαρτ, κόρη του συνεταίρου του πατέρα της, Λανγκ Χάνκοκ.