THEPOWERGAME
Για οκτώ ημέρες, αρχής γενομένης από τις 22 Σεπτεμβρίου, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως διακόπτει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου τις ροές φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia.
Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας επικαλείται λόγους συντήρησης.
Σημειώνεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia αποτελεί μέρος του 30ετούς συμβολαίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και ξεκίνησε να τροφοδοτεί τον ανατολικό διάδρομο το 2019.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στην ανακοίνωσή της η Gazprom αναφέρει: «Σύμφωνα με τη Συμφωνία για την Αγορά και Πώληση Φυσικού Αερίου στον Ανατολικό Διάδρομο μεταξύ της Gazprom και της κινεζικής εταιρείας CNPC, η προληπτική συντήρηση του εξοπλισμού και των συστημάτων του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: την άνοιξη και το φθινόπωρο».
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο δεν έχει ούτε υποστηρίξει, ούτε επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ έχει εκφράσει αρκετές φορές την υποστήριξή του στη Μόσχα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.
Μάλιστα, κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα χαιρετίζει την ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα. Παράλληλα, όμως, το Πεκίνο εξέφρασε από εκεί δημόσια ανησυχίες για το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία. Εντούτοις, οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει τελευταία στενή οικονομική συνεργασία.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει στραφεί περισσότερο προς την Κίνα, καθώς ο πόλεμος και οι σοβαρές κυρώσεις της Δύσης τορπίλισαν τη σχέση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
Πριν από την εισβολή, ο Πούτιν και ο Σι είχαν δηλώσει ότι είχαν μια «άνευ ορίων» συνεργασία αν και σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν ο Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος έχει ανησυχίες και ερωτήματα για τη σύγκρουση.
Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος είχε απουσίασει από τις ομαδικές φωτογραφίες της προαναφερόμενης Συνόδου, επικαλούμενος την πολιτική της Κίνας αναφορικά με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι μετά τα παιχνίδια του Πούτιν με τον NordStream 1 και τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τα σχέδια της Ευρώπης για την οριστική διακοπή των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία αφήνουν στη Μόσχα ένα κενό που δεν είναι βέβαιο πότε και έως ποιο βαθμό μπορεί να αναπληρωθεί από την Ασία. Ναι μεν η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, πλην όμως σε χαμηλότερες τιμές από τις διεθνείς αγορές. Όπως επισημαίνεται σε εμπιστευτική έκθεση που απευθύνονταν στη ρωσική κυβέρνηση και δημοσίευσε προ ημερών το Bloomberg, ο ολοκληρωτικός τερματισμός των συναλλαγών σε φυσικό αέριο με την Ευρώπη υπολογίζεται πως θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας κατά 6,6 δισ. δολάρια, ετησίως.
Παρόλα αυτά, ο Λι Ζανσού, ο υψηλότερος αξιωματούχος που επισκέφθηκε προ ημερών το Βλαδιβοστόκ, είπε πως «η Κίνα είναι πολύ ικανοποιημένη που η ρωσική οικονομία υπό την ηγεσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έχει ηττηθεί από τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η Κίνα εξακολουθεί να βλέπει τη Ρωσία ως μια σημαντική χώρα στις διεθνείς επενδύσεις και τη συνεργασία».
Βέβαια, η ευημερία των οικονομιών της Ρωσίας και της Κίνας ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εμπορικές συναλλαγές και την οικονομική συνεργασία της Δύσης. Τα τελευταία στοιχεία για την κινεζική οικονομία είναι απογοητευτικά λόγω της αυστηρής πολιτικής που ακολουθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναγκάζει τις τοπικές κυβερνήσεις να επιβάλουν lockdown. Βέβαια, η παρουσία δυτικών εταιρειών παραμένει ισχυρή αλλά ο μακροπρόθεσμος προσανατολισμός της κινεζικής οικονομίας προβληματίζει. Η Ανατολή τείνει να αποστασιοποιείται από τη Δύση και το αντίστροφο.