THEPOWERGAME
Το μεγαλύτερο πλήγμα από την πτώση των αγορών έχει υποστεί ο τεχνολογικός κλάδος με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κατά 28% από τις αρχές του έτους έναντι αντίστοιχων απωλειών 19% του δείκτη S&P 500. Καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν το δυσθεώρητο κόστος ενέργειας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αναλυτές της αγοράς προδικάζουν μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία ή τουλάχιστον μια επιβράδυνση της ανάκαμψης.
Παράλληλα, οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακριβαίνουν το κόστος δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πτώση των τιμών στα εταιρικά ομόλογα και τις μετοχές. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο όπου τα επιτόκια κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια, με αποκορύφωμα την πανδημική κρίση που ώθησε τις κεντρικές τράπεζες σε ανεπανάληπτα μέτρα στήριξης, το κόστος δανεισμού αυξάνεται με το ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 20ετίας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση να αναλάβουν περιττό ρίσκο. Αυτή η Τετάρτη της 21ης Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει την 238η ημέρα δίχως δημόσια εγγραφή στον κλάδο τεχνολογίας των ΗΠΑ άνω των 50 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley. Πρόκειται για ένα αρνητικό ρεκόρ που ξεπερνά ανάλογα δεδομένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 21008 και της κρίσης των dot.com εταιρειών στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά των δημοσίων εγγραφών αυτή την περίοδο» σχολιάζει ο Ματ Γουάλσς, αρμόδιος για τον κλάδο τεχνολογίας στην SVB Securities, στους Financial Times.
Ο συνολικός όγκος των δημοσίων εγγραφών υποχώρησε στις ΗΠΑ κατά 94% από τις αρχές του 2022, καταγράφοντας άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 7 δισ. δολαρίων αντί των 110 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic που παραθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Αναλυτές των αγορών επισημαίνουν, ωστόσο, πως οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν καταφέρει να αντλήσουν κεφάλαια εκτός χρηματιστηρίου και άλλες έχουν αναβάλει τα σχέδια τους για το 2023, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει προς το παρόν η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.