THEPOWERGAME
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης», σημειώνει σε ανάλυσή της η Barcley’s τονίζοντας μάλιστα ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και με τις υφιστάμενες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μια πλήρης διακοπή ροής σε συνδυασμό με ένα ψυχρό χειμώνα θα έκανε τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη θα βρίσκονται στα δύο πέμπτα του μέσου όρου της πενταετίας 2017-2022. Έτσι, η Barcley’s περιμένει πραγματική συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη κατά 1,1% και πληθωρισμό κοντά στο 6,3%. Η εξέλιξη αυτή εννοείται ότι θα διαχυθεί στην παγκόσμια οικονομία κι έτσι την Τετάρτη, η FED αναμένεται για τρίτη φορά να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης. Κατά πόδας, αναμένεται να την ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (πιθανότατα με 50 μονάδες) και σε αυτή την επιλογή συντάσσονται και αρκετές άλλες χώρες.
Η προβλεπόμενη παγκόσμια ύφεση προεξοφλείται εδώ και καιρό στις αγορές και αντανακλάται στην τιμή του πετρελαίου που είναι πτωτική ήδη από τις αρχές Ιουνίου. Από τα 120 δολάρια το βαρέλι τότε, έχει χάσει 24% και πλέον κινείται λίγο πάνω, ή λίγο κάτω από 90 δολάρια. Την ίδια στιγμή, το ευρώ έχασε και πάλι την ισοτιμία του ένα προς ένα, ενώ και η αναμενόμενη στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας προς το LNG (με σημαντικά φορτία να προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού) αναμένεται να ανακηρύξει την αμερικανική οικονομία πιο δυνατή σε σχέση με την ευρωπαϊκή. Πάντως, μικρή ανάσα έχουν πάρει αυτές τις ημέρες όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βλέπουν την τιμή του φυσικού αερίου στον δείκτη TTF του Άμστερνταμ να εμφανίζεται ελαφρά πτωτικός καθώς χθες βρέθηκε όλη την ημέρα κοντά στα 175 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη προσπαθεί να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να πείσει. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος σε συνέντευξη του στο Politico επανέλαβε την άποψή του ότι τα μέτρα που έχει προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επαρκούν. Πολλές είναι, άλλωστε, οι φωνές που τονίζουν ότι στις Βρυξέλλες πάλι «χάθηκαν στη μετάφραση», μεταφέροντας την ευθύνη από την Κομισιόν στους Υπουργούς Ενέργειας και εκείνοι με τη σειρά τους στο Συμβούλιο Κορυφής και πάει λέγοντας.
Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 30η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει το συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. Εκεί θα δούμε αν θα έχουμε μία απόφαση από τους υπουργούς όσον αφορά στις προτάσεις της Κομισιόν, καθώς στην προηγούμενη συνάντησή τους, το συμβούλιο έχει χωριστεί στα τρία. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η Κομισιόν έχει προτείνει αναγκαστική εξοικονόμηση ενέργειας τις ώρες αιχμής, πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά όχι πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Πολλοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι οι Υπουργοί Ενέργειας δεν αποκλείεται να συναντηθούν και πάλι σε ημερομηνία που δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά σίγουρα θα είναι πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 20-21 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη συνάντηση, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν το τελικό κείμενο στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των κρατών. Κάπου εκεί πάντως χρονικά αναμένεται και η Κομισιόν να κάνει τις ανακοινώσεις της για την δημοσιονομική πολιτική του 2023. Και εκεί θα φανεί σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει η Ευρώπη για τον χειμώνα που έρχεται. Τότε, υπολογίζεται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο σε ποιο επίπεδο θα βρεθεί η τιμή του φυσικού αερίου, πόση θα είναι ακόμη η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ποιο το επίπεδο πλήρωσης των αποθηκών, ποιες είναι οι προβλέψεις του πληθωρισμού και ποιες οι προβλέψεις της επερχόμενης ύφεσης.