THEPOWERGAME
Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο από την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat να έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες για τον ουρανοξύστη των 50 ορόφων στο παραλιακό μέτωπο και την ΕΚΤΕΡ να προχωρά γρήγορα τις εργασίες στο συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων για τη φιλοξενία ιδρυμάτων ανθρώπων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η Lamda Development θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του χρόνου και τρεις – τέσσερις μεγάλους διαγωνισμούς στο Ελληνικό.
Όπως είπε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το εμπορικό κέντρο των 85.500 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στην πλευρά της Βουλιαγμένης με προϋπολογισμό κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το εμπορικό κέντρο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά (19.000 τ.μ.), ύψους κοντά στα 130 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου σε σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Sasaki. Ειδικά για τα δύο εμπορικά κέντρα τόνισε πως στόχος της διοίκησης είναι να έχει κλείσει τον πρώτο κύκλο συμφωνιών με εταιρείες λιανικής μέχρι τον Ιούνιο του 2023 προσθέτοντας πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση και από το εξωτερικό».
Μέσα στον χρόνο προγραμματίζεται, όπως φαίνεται, και ο διαγωνισμός για τον πύργο μικτής χρήσης (γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχείο) πάλι στην πλευρά της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για επένδυση κοντά στα 200 εκατ. ευρώ που προωθείται από το σχήμα Brook Lane (70%) – Lamda Development (30%).
Για τα δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες, που θα αναπτυχθούν σε συμφωνία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ στην παραλιακή ζώνη ο κ. Αθανασίου είπε πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διεθνής όμιλος (operator) με τον οποίο θα συνεργαστούν για το συγκρότημα προς το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, όπως και ο αρχιτέκτονας που θα υπογράψει το σχεδιασμό. Για το δεύτερο ξενοδοχείο, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά οι αντίστοιχες ανακοινώσεις αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η συνολική επένδυση για τα δύο συγκροτήματα φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
Για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο (IRC) που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κοινοπραξία της αμερικανικής Hard Rock με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κ. Αθανασίου είπε πως θέλουν να το έχουν σε λειτουργία το 2026 και εκτίμησε πως θα προχωρήσουν γρήγορα. «Πρόκειται για δύο σημαντικές εταιρείες» τόνισε.
Όσον αφορά στη δυνατότητα συμμετοχής μικρότερων κατασκευαστικών στα έργα του Ελληνικού, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστήριξε πως «για τις βίλες και τις μεζονέτες θα φωνάξουμε και μικρότερες εργολαβικές επιχειρήσεις μέσω πιο μικρών διαγωνισμών».
Το κόστος και τα έσοδα από τις κατοικίες
Ο Οδ. Αθανασίου ρωτήθηκε φυσικά για το κόστος κατασκευής στο Ελληνικό σε μια περίοδο μεγάλης αύξησης των τιμών στα υλικά. Υποστήριξε πως «η πρώτη φάση του έργου έχει διάρκεια ήδη ετών (ήδη έχει περάσει ένας χρόνος) πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος θα είναι σε βάθος χρόνου και δεν θα μείνει απαραίτητα στο ύψος που βρίσκεται σήμερα. Η αύξηση του κόστους που έχουμε δει είναι στο 10% – 15% στα έργα που μας αφορούν αν οι τιμές μείνουν εκεί που είναι σήμερα». Τόνισε πως τμήμα αυτού του κόστους μπορεί να μετακυλισθεί στους αγοραστές όπως συνέβη με τις πωλήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στα συγκροτήματα κατοικιών.
Ο κ. Αθανασίου θεωρεί πως η Lamda Development, σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή λόγω και των γεωπολιτικών αναταραχών, έχει ένα πλεονέκτημα: Εχει ήδη εξασφαλίσει το σύνολο των κεφαλαίων για το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του Ελληνικού. Όπως είπε «την πρώτη πενταετία υλοποιείται το 30% της δόμησης αλλά με αυτές τις επενδύσεις συνδέεται το 70% της επιτυχίας του έργου».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development «έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% των διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη των 50 ορόφων, όλες οι παραλιακές βίλες και τα διαμερίσματα στα τριώροφα κτίρια (contos) πίσω από τις βίλες. Κατά τον κ. Αθανασίου πρόκειται για πωλήσεις «πέρα από κάθε προσδοκία για τέτοιου είδους προϊόν στην Ευρώπη». Σε ερώτηση για το γεγονός πως σχεδόν το σύνολο των αγοραστών είναι Έλληνες υποστήριξε πως «θέλαμε να ξεκινήσουμε την επικοινωνία μας στο εξωτερικό όταν θα έχουμε πραγματικά έργα. Το 2023 θα ξεκινήσει η διεθνής καμπάνια για τις κατοικίες». Ο ίδιος είπε, πάντως, σε άλλο σημείο της χθεσινής συζήτησης με τους δημοσιογράφους πως «θέλουμε Έλληνες αγοραστές».
Μετά την έγκριση της οικοδομικής άδειας του ουρανοξύστη (στις αρχές Αυγούστου) η Lamda Development θα αρχίσει να υπογράφει συμβόλαια με τους αγοραστές από τις αρχές Οκτωβρίου είπε ο Οδ. Αθανασίου. Ο στόχος εσόδων για την τρέχουσα χρήση παραμένει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2023 η εισηγμένη θα έχει εισπράξει περίπου 450 εκατ. ευρώ από τις οικιστικές αναπτύξεις. Προβλέπει πως από τα τρία οικιστικά έργα που προαναφέρθηκαν θα εισπράξει συνολικά 1,1 – 1,2 δισ. ευρώ.
Στόχος της διοίκησης είναι να κατασκευάσει περίπου 1.500 κατοικίες / διαμερίσματα στην πρώτη πενταετία και ήδη προχωρά σε αναπτύξεις για μικρότερα πορτοφόλια (οι τιμές δεν θα είναι χαμηλές αφού στα Νότια Προάστια το μέσο κόστος αγοράς κατοικίας φτάνει τα 5.000 – 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) στην πλευρά του Αλίμου. Προωθεί, επίσης, την κατασκευή πολυκατοικιών με ύψος 50 μέτρα που θα βλέπουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο.
Προς το τέλος του 2023 η είσοδος Lamda Malls στο ΧΑ
Με την προσθήκη του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen στα Σπάτα η Lamda Development ελέγχει τέσσερα εμπορικά κέντρα που θα αυξηθούν σε έξι όταν λειτουργήσουν τα δύο νέα εμπορικά που προωθεί στο Ελληνικό. Το σύνολο των εμπορικών κέντρων οδεύει προς τη θυγατρική Lamda Malls με τον κ. Αθανασίου να υποστηρίζει πως στόχος είναι η εισαγωγή της τελευταίας στο ΧΑ γύρω στο φθινόπωρο του 2023. Η αξία των ακινήτων της εταιρείας θα φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 130 εκατ. ευρώ, τόνισε. Ωστόσο επισήμανε πως το 2023 είναι εκλογική χρονιά που σε συνδυασμό με τη διεθνή αναταραχή μπορεί να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Lamda Malls.