THEPOWERGAME
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες, αναμένεται να κινητοποιήσει για την Ελλάδα το κοινό επενδυτικό ταμείο των 4 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο μεταξύ των δύο χωρών.
Την πεποίθηση αυτή εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εμιρατινός υπουργός Οικονομίας, Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι (Abdulla bin Touq Al Marri), με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής της εμιρατινής αποστολής στην 86η ΔΕΘ.
«Οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί σε διάφορες διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της κοινής δήλωσης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση το 2020 και της δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, κατά την επίσκεψη του (Έλληνα) πρωθυπουργού στο ‘Αμπου Ντάμπι τον περασμένο Μάιο. Αυτό το κοινό ταμείο υπογραμμίζει τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και θα οδηγήσει σε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς-στόχους, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες, μεταξύ άλλων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρηματικές κοινότητες και στις δύο χώρες» σημειώνει ο κ.Μάρι.
Περί προοπτικής συνεργασίας στους τομείς των βιομηχανιών του μέλλοντος
Υπογραμμίζει ακόμα τις προοπτικές που θα μπορούσαν να διανοιχθούν για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της τεχνολογίας και των μελλοντικών βιομηχανιών, σε μια περίοδο που τα Εμιράτα επιδιώκουν να ενισχύσουν διεθνώς τη θέση τους ως κόμβος καινοτομίας και «brain hub» (η χώρα έχει πρόσφατα ορίσει υφυπουργό αρμόδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη), να προσελκύσουν ανθρώπινο ταλέντο από όλον τον κόσμο, να ανοίξουν περισσότερο την οικονομία τους σε επιχειρηματίες και επενδυτές, αλλά και να διπλασιάσουν το μέγεθός της στην περίοδο ώς το 2030.
Κατά τον Εμιρατινό αξιωματούχο, η νέα οικονομική προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση των ΗΑΕ, η οποία χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ευελιξίας, της βιωσιμότητας, του ανοίγματος και της προβλεψιμότητας, «αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν αποτύπωμα στην αγορά των ΗΑΕ και από εκεί να επεκταθούν στην υπόλοιπη περιοχή MENA (Middle East/North Africa), τη Νότια Ασία και την Αφρική».
Αναλυτικότερα, ο κ.Μάρι υπογραμμίζει ότι η τελευταία αναδιοργάνωση του Υπουργικού Συμβουλίου στα ΗΑΕ επέφερε μερικές από τις σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές στην 50χρονη ιστορία της χώρας. «Έχουμε έναν υφυπουργό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και διάφορες στρατηγικές και πολιτικές για τη στήριξη της ΤΝ, του Blockchain και των συναφών τομέων, καθιστώντας σαφές ότι η καινοτομία, το ταλέντο, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή οικονομία, οι προηγμένες τεχνολογίες, είναι οι κύριοι μοχλοί της μελλοντικής μας ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πολλά μπορούν να επιτευχθούν αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, για να υποστηρίξουμε αυτές τις μελλοντικές βιομηχανίες» λέει ο υπουργός Οικονομίας των Εμιράτων.
«Game changer» το ανθρώπινο ταλέντο
Η κυβέρνηση των ΗΑΕ, προσθέτει, έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, από 381 δισ. δολάρια σήμερα, σε 762 δισ. δολάρια το 2030 και το εμπόριο θα διαδραματίσει αναπόσπαστο μέρος μιας τέτοιας προσπάθειας.
Όπως και το ανθρώπινο ταλέντο: «Βλέπουμε το ανθρώπινο ταλέντο ως “game changer” (παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι) αυτή τη στιγμή για την οικονομική ανάπτυξη και εργαζόμαστε πάνω στους κανονισμούς διαμονής στη χώρα, για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ταλέντα από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις μας, όπως οι τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου για τις εμπορικές εταιρείες, παρέχουν μεγαλύτερη ελευθερία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους ξένους επενδυτές σε όλους τους τομείς» σημειώνει, υπογραμμίζοντας την τεράστια ευκαιρία που συνιστά για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτή η νέα οικονομική προσέγγιση.
Γενικότερα, επισημαίνει, υπάρχουν επιτυχημένες επενδύσεις των ΗΑΕ σε πολλούς ζωτικούς τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ανάπτυξη υποδομών, η ναυπηγική βιομηχανία και τα πρότζεκτ στον αγροτικό τομέα. Τα ΗΑΕ επιθυμούν όμως να επεκτείνουν τα υφιστάμενα πεδία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να καλύψουν ποικίλους στρατηγικούς και μελλοντικούς τομείς (της οικονομίας), όπως η κυκλική οικονομία, οι ΑΠΕ, ο τουρισμός, οι αερομεταφορές, η τεχνολογία πληροφορικής, οι τηλεπικοινωνίες, ο τομέας της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής τεχνολογίας, η επισιτιστική ασφάλεια (food security) και οι βιώσιμες μεταφορές, σε πλαίσιο εναρμονισμένο πάντα με το οικονομικό όραμα των ΗΑΕ για τα επόμενα 50 χρόνια και των αναπτυξιακών στρατηγικών, που έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα.