THEPOWERGAME
Πρωτογενές πλεόνασμα εν μέσω θύελλας
Σίγουρα δεν πανηγυρίζει κανείς για το ότι το οκτάμηνο έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα, έστω 10 εκατ. ευρώ, καθώς όπως λέει και η σοφή ελληνική παροιμία «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, σε μια χρονιά όπου γίνεται ό,τι δεν είχαμε βιώσει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά στο πεδίο της Ενέργειας, δεν μπορεί να περάσει στα «ψιλά» ότι το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να κρατήσει αξιόπλοο το καράβι, στηρίζοντας παράλληλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κοντά στα 11 δισ. ευρώ θα είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις στο τέλος της χρονιάς. Δεν τα λες και λίγα για μια χώρα που παραμένει στο μικροσκόπιο των αγορών…
Τα κενά «κουτάκια» στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού
Στις 3 Οκτωβρίου κατατίθεται το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023 και στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται καθόλου θα συμπληρώσουν τα «κουτάκια». Όπως λένε χαρακτηριστικά, «λόγω αβεβαιότητας οι αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, είμαστε συντηρητικοί στο σχεδιασμό μας» κι αυτό σημαίνει ότι ο πήχης για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς θα τεθεί στο 2,1%, παρά το ότι υπάρχουν προβολές από τους φετινούς δείκτες, που φανερώνουν μεγαλύτερη δυναμική…
Τα κριτήρια για την επενδυτική βαθμίδα
Ένα από τα σημεία, που θα κρίνουν πόσο γρήγορα θα ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, είναι το πόσο πειστικός θα φανεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός στις αγορές. Η φετινή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 13% θα «ροκανίσει» το χρέος κατά τουλάχιστον 30 ποσοστιαίες μονάδες κι αυτό μετράει. Αυτό που περιμένουν, όμως, οι αγορές είναι αν η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στη δέσμευση της για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρονιά. Το πρώτο βήμα έγινε, καθώς παρά τις επιδοτήσεις- μαμούθ, το φετινό έλλειμμα θα κινηθεί στο 2%, δηλαδή εντός στόχου. Για το 2023, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι παρά τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα- εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση συντάξεων, μείωση εισφορών- το ισοζύγιο στο τέλους της χρονιάς θα είναι θετικό και συγκεκριμένα γύρω στο 1%. Αν τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση, τότε η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα κρίνεται επιτεύξιμη ίσως και πριν μπει το καλοκαίρι…
Το φωτοβολταϊκό της Fraport και ο όμιλος Κοπελούζου
Ο όμιλος Κοπελούζου θα αναλάβει την εγκατάσταση του μεγάλου φωτοβολταϊκού που προωθεί η Fraport Greece στην Θεσσαλονίκη καθώς η εταιρεία διαχείρισης των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων συνεχίζει την προσπάθεια μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος. Στον σχεδιασμό της Fraport είναι να χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικά οχήματα στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβουν και οι εταιρείες handling, όπως πληροφορείται η στήλη.
Καθυστερεί το UFBB
Πολλά προβλήματα ακούγονται στην υλοποίηση του έργου UltraFast BroadBand (UFFB) ύψους 870 εκατ. ευρώ. Η ανάθεση του έργου έχει γίνει σε δύο ενδιαφερόμενους, αλλά η υπογραφή συμβάσεων καθυστερεί. Λέγεται μάλιστα ότι η Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έδωσε παράταση στην υπογραφή των συμβάσεων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο σύμβουλος που χώρισε την Ελλάδα στις επιμέρους περιοχές, είναι ταυτόχρονα σύμβουλος και του ενός εκ των δύο ενδιαφερομένων, οπότε η υπόθεση μπλέκεται…
Το πουλόβερ που δεν λέει να ξηλωθεί
Ένας από τους πιο «κλαψιάρηδες» κλάδους είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας και του ενδύματος. Το «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι το σταθερό μότο ακόμη και αν ο κλάδος κινείται ανοδικά. Σίγουρα έχετε δει τόσο τους εκπροσώπους του κλάδου όσο και καταστηματάρχες να έχουν φέρει την καταστροφή το τελευταίο διάστημα, όμως οι αριθμοί της Eurostat δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Το πρώτο εξάμηνο ο δείκτης παραγωγής ένδυσης της Ελλάδας παρουσίασε αύξηση 21,2% με την κλωστοϋφαντουργία να έχει μία μικρή υποχώρηση της τάξης του 2,4%. Αντίστοιχα οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 27,2% και αυτές της κλωστοϋφαντουργίας κατά 30,7%. Τέλος στην εγχώρια αγορά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 33,4% το πρώτο εξάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 1,3 δισ. ευρώ.
Το Ντουμπάι μας πάει
Από τις πλέον πετυχημένες από όλες τις απόψεις ήταν η επιλογή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ. Η έκθεση μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη όμως οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπήκαν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Τα τρόφιμα ήταν ο κλάδος που πρωταγωνίστησε και οι δύο υποκλάδοι που υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των Εμιράτων είναι αυτοί της υδατοκαλλιέργειας και των γαλακτοκομικών με αιχμή του δόρατος τη φέτα.
Πλαστικά Θράκης: Η εξαίρεση στον κανόνα
Ενώ η έξοδος από την πανδημία οδήγησε σε ένα ράλι ανόδου των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών επιχειρήσεων (έσοδα και κέρδη), εν τούτοις υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η εταιρεία Πλαστικά Θράκης είναι στις εξαιρέσεις αφού στο α’ εξάμηνο του 2022 τα έσοδα υποχώρησαν περίπου 9% και η κερδοφορία πάνω από 60%. Ο λόγος; H μείωση της ζήτησης μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ήτοι η έξοδος της χώρας από την πανδημία. Πάντως, όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, το παραδοσιακό business παραμένει υψηλότερο από εκείνο του 2019.
Ποια small caps βρίσκονται στα επενδυτικά καλάθια των θεσμικών
Θέσεις ακόμα και σε small caps κατέχουν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές και συγκεκριμένα τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Το πρώτο εξάμηνο, αλλά και το 2021, όπως είναι γνωστό, οι εισηγμένες σχεδόν από όλους τους κλάδους του χρηματιστηρίου κατέγραψαν ρεκόρ 15ετίας ως προς τα καθαρά κέρδη τους, τάση που μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο με τα επιτόκια, τις ενεργειακές τιμές και τον πληθωρισμό να παίρνουν την ανηφόρα. Στην πρώτη θέση ξεχωρίσαμε την Alumil, που φαίνεται ότι οι θεσμικοί κατέχουν μόλις 10 χιλ. μετοχές. Ο όμιλος έχει καταφέρει να ανακάμψει οικονομικά, να ρυθμίσει τα δάνειά του και πλέον εμφανίζει εξαιρετική κερδοφορία. Στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 62 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως για παράδειγμα στην Κέκροψ, η οποία δεν κατάφερε να κερδίσει την έκταση στα Τουρκοβούνια, έχουν οι θεσμικοί 15 χιλ. τεμάχια. Και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μείωση στις θέσεις τους ως προς τη μετοχή. Στην Έλαστρον οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν 133 χιλ. τεμάχια και πρόσφατα έδωσε υψηλό μέρισμα, ενώ από τις μεταλλουργικές έχει την καλύτερη διάρθρωση ισολογισμού. Η Inform Λύκος, εντυπωσίασε με το εξάμηνο που δημοσίευσε, αλλά μέχρι τέλος Ιουνίου, οι εγχώριοι θεσμικοί είχαν μόλις 380 χιλ. τεμάχια και για την ακρίβεια μόλις ένα αμοιβαίο κεφάλαιο έχει συμμετοχή. Το ερώτημα είναι αν μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου θα δούμε κάποια αύξηση θέσεων.