THEPOWERGAME
«Πώς ένα όνειρο μετατρέπεται σε μία βιώσιμη, εξωστρεφή και ανταγωνιστική επιχείρηση» ήταν το ερώτημα στο οποίο εκλήθη να απαντήσει το απόγευμα της Πέμπτης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, μιλώντας και εξηγώντας το egg-τη διαρκή «επένδυση» της Τράπεζας στη νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, μέχρι στιγμής το αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι περισσότεροι από 1.000 νέοι Ελληνες που «φώλιασαν» κάτω από το egg, αποτιμάται σε αριθμούς πάνω από 12 εκατ ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 310 Start-up, για δημιουργία 168 εταιρειών και έναν κύκλο εργασιών 92 εταιρειών egg alumni. Μάλιστα 36 από τις start up έχουν καταφέρει να αντλήσουν περισσότερα από 31 εκατ. ευρώ equity funding από Venture Capital.
«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στηρίξαμε το επιχειρηματικό ταξίδι εταιρειών, success stories εντός και εκτός συνόρων, με αρκετές να έχουν αντλήσει αξιοσημείωτα κεφάλαια και από το εξωτερικό» σχολίασε ο κ. Ιωάννου, που πρόσθεσε ότι το egg πέτυχε επειδή κατάφερε να ταυτισθεί με την νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα και όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη ουσιαστική και συγκροτημένη πρωτοβουλία υποστήριξης.
Σήμερα, η διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα θα προκύψει από την ενδυνάμωση των ήδη ενεργών καινοτόμων επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και από την ίδρυση νέων spin-off εταιρειών που αναδύονται μέσα από τα ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.
Το egg και η κρίση
Σήμερα, εν μέσω εξωγενών κρίσεων, το egg οφείλει και θα παραμείνει χρήσιμο στηρίζοντας τη νέα επιχειρηματικότητα. Αλλωστε, η πρωτοβουλία αυτή είναι γέννημα μιας άλλης κρίσης, της μνημονιακής. Τότε λειτούργησε σαν ανάχωμα στη μαζική φυγή ταλέντου και μετέπειτα συνέβαλε στο brain regain.
Όσο και αν η ενεργειακή και γεωπολιτική αναταραχή, συνθέτουν ένα τοπίο πρωτοφανών προκλήσεων, που επηρεάζει φυσικά και το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, υπάρχει η πεποίθηση ότι στο τέλος της ημέρας, κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες,
Ποιες εταιρίες και κλάδοι θα ηγηθούν του οικονομικού rebound
Η λίστα είναι μεγάλη: Ηλεκτρονικό εμπόριο, τεχνολογίες 5G, Βιοτεχνολογία και ευρύτερα Επιστήμες Υγείας, Ενέργεια, Αγροτική Τεχνολογία, Τουρισμός, σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις ESG, «κερδίζουν» με επιταχυνόμενο ρυθμό τις νέες startups.
Με στρατηγικές συνεργασίες όπως με το Enterprise Greece, τον ΣΕΒ, το Elevate Greece και μεγάλα Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως το Toronto Metropolitan University στον Καναδά, επιδιώκουμε σταθερά τη διεθνοποίηση και τη δικτύωση της νέας, ελληνικής επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της εξωστρέφειας.
«Θα αναφέρω τη στρατηγική μας συνεργασία με την ΑΜΑΖΟΝ WEB SERVICES, την πιο διαδεδομένη πλατφόρμα υπηρεσιών cloud παγκοσμίως που λειτουργεί πλέον ως sponsor για το egg», είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής ceo της Eurobank.
Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του egg πλέον αριθμεί 13 επιχειρηματικές αποστολές ,με συμμετοχή περισσότερων από 90 start-ups στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας, μεταξύ αυτών Τελ Αβίβ, Τορόντο και Βοστώνη.
Οι 5 νέες πρωτοβουλίες για συνεργασίες του egg
Σύμφωνα με το χάρτη νέων πρωτοβουλιών που περιέγραψε για λογαριασμό της Εurobank, ο κ. Σ. Ιωάννου:
- Πρώτον.
Επεκτείνουμε για επιπλέον 5 χρόνια τη συνεργασία με το διεθνούς κύρους Toronto Metropolitan University στον Καναδά, πρώην Ryerson University. Ευχαριστούμε τον Senior Director, Programs & Partnerships στο DMZ, Σερίφ Ελ Ταουίλ, που βρίσκεται εδώ με τη συνεργάτιδά του, Αντρέα Ρίτσαρντσον.
Tο DMΖ, που είναι από τους κορυφαίους επιταχυντές παγκοσμίως θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και διευρυμένες ευκαιρίες διασύνδεσης με επενδυτικά κεφάλαια. Με την ευκαιρία ίδρυσης του νέου DMZ στη Νέα Υόρκη, το egg έχει πλέον πρόσβαση στην Μητρόπολη των ΗΠΑ που κατατάσσεται στο top 3 της παγκόσμιας κατάταξης οικοσυστημάτων καινοτομίας.
Η συνεργασία βοηθά επίσης την πρωτοβουλία στήριξης και προβολής ελληνικών spin-offs Πανεπιστημιακών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, με ιδρυτικά μέλη γυναίκες, που μπορεί να επεκταθεί , σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος της ερευνητικής γυναικείας καινοτόμου επιχειρηματικότητας με το εξωτερικό.
Η αξία αυτής της συνεργασίας, την οποία οφείλουμε στην Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη που βρίσκεται σήμερα μαζί μας, είναι τεράστια αν αναλογιστούμε πως το DMZ, στα 12 χρόνια λειτουργίας του έχει υποστηρίξει περισσότερες από 727 startups που άντλησαν 1,78 δισ. δολάρια seed funding συμβάλλοντας στη δημιουργία 4.739 θέσεων απασχόλησης.
- Δεύτερον.
Υπογράφουμε, σήμερα, σύμβαση συνεργασίας με το Cyprus Seeds, για τη διασύνδεση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας, που παράγεται σε κυπριακά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, με την πραγματική οικονομία. Το egg ισχυροποιεί το οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και τη σύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες επιχειρηματικής δικτύωσης νέων επιχειρηματιών στις δύο αγορές. Ήδη 3 επιχειρηματικές ομάδες, από τις 38 του τρέχοντος κύκλου του egg, προέρχονται από την Κύπρο. Ευχαριστούμε την Maria Markidou-Georgiadou, Managing Director CYPRUS SEEDS που μας τιμά σήμερα.
3. Τρίτον.
Επεκτείνουμε για 3 χρόνια το πρόγραμμα εξωστρέφειας egg στο Ισραήλ, για τη συμβουλευτική, μεταφορά γνώσης και συνέργειες. Τον Μάιο πραγματοποιήσαμε μια ακόμη αποστολή στο Ισραήλ με τη συμμετοχή 9 ελληνικών νέων εταιρειών, Μαζί μας η Chairperson του ENTREPRENEURSHIP FORUM ISRAEL, Έλα Ματαλόν, την οποία ευχαριστώ.
- Τέταρτον.
Στηρίζουμε μεθοδικά τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά. Εδώ εντάσσονται τα MOU που υπογράφουμε τις επόμενες ημέρες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος, να ενθαρρύνουμε πολλά υποσχόμενα spin-offs να διερευνήσουν τη δυναμική εμπορικής αξιοποίησης της ιδέας τους, με ενημερωτικές δράσεις και mentoring.
Το egg έχει φιλοξενήσει ήδη 46 startups με ισχυρό ερευνητικό έργο σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα η startup Ce.B.Tec, spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ενταχθεί στον 10ο κύκλο, αναπτύσσοντας ένα φιλόδοξο project που θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά φορητών διαγνωστικών και αναλυτικών συστημάτων.
Στο επίκεντρο είναι και η ενδυνάμωση ειδικά των γυναικών ερευνητριών, φοιτητριών & επιχειρηματιών. Μόλις το Σάββατο ολοκληρώθηκε δράση στήριξης και προβολής ελληνικών startups με ιδρυτικά μέλη γυναίκες επιχειρηματίες που συνδιοργανώθηκε με το Α.Π.Θ., το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διεθνές Επιμελητήριο Ελλάδος.
- Πέμπτον. Last but not least.
Η Eurobank και το egg επιλέχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Το Cluster αυτό, με συνολικά 13 εταιρείες, εξασφαλίζει χρηματοδότηση 2,8 εκατομμύρια ευρώ από τη Γενική Γραμματεία, για τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έξυπνες λύσεις.
Να σας πω τέλος, πως φέτος η Eurobank θα συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε 5 Venture Capital funds που στηρίζονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα επενδύσουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάζοντας τη συμμετοχή μας.
Η Τράπεζα, θα συμμετάσχει επίσης με 19 εκατ. ευρώ, αρχικά, στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας», που έχει συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των καινοτόμων, νεοσύστατων και υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που προάγουν έρευνα και καινοτομία.