THEPOWERGAME
Ένα δύσκολο εξάμηνο για την οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπει η Deutsche Bank με την ύφεση να χτυπά την πόρτα της περιοχής προς το τέλος του έτους και να διαρκεί δύο τρίμηνα, κάτι που σημαίνει ότι το περιβάλλον για τις μετοχές, αλλά και τα ομόλογα θα είναι γεμάτο προκλήσεις και ισχυρές πιέσεις. Όπως τονίζει, το νέο sell off που αναμένεται στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του έτους στις αγορές, θα δημιουργήσει ωστόσο νέες αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές.
Στη νέα έκθεση επενδυτικής στρατηγικής, η γερμανική τράπεζα σημειώνει πως στην Ευρωζώνη οι επόμενοι έξι μήνες θα κυριαρχούνται ολοένα και περισσότερο από τους φόβους για ύφεση, ιδιαίτερα δεδομένου του κινδύνου η Ρωσία να τερματίσει οριστικά όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός, η ΕΚΤ μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ειδικά εκείνων με μικρότερη διάρκεια, καθώς οι αγορές τιμολογούν μόνο με μέτρια πορεία αύξησης επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για παρατεταμένη περίοδο. Με βάση τα παραπάνω, η Deutsche Bank προβλέπει μια ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη η οποία θα ξεκινήσει το δ’ τρίμηνο του 2022 και θα διαρκέσει δύο τρίμηνα.
Οι εκτιμήσεις για τις αγορές
Οι αγορές μετοχών έχουν ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά τους, αλλά το ράλι θα «εξατμιστεί» οριστικά τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα. Καθώς αναμένεται ένας νέος γύρος υποβαθμίσεων στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών (EPS) και καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών έχον πολύ περιορισμένα περιθώρια να αυξηθούν λόγω των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων, στους επόμενους 12 μήνες οι αποδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές θα είναι οριακές, όπως επισημαίνει. Παράλληλα, όπως τονίζει, η μεσοπρόθεσμη τροχιά της αγοράς είναι εξαιρετικά αβέβαιη, αλλά το πιθανό sell-off στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές. ευκαιρία αγοράς
Μετά από ένα ζοφερό πρώτο εξάμηνο του έτους, οι ανεπτυγμένες αγορές μετοχών ανέκαμψαν, με τον S&P 500 και τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600 να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά από τα χαμηλά τους Ιουνίου, λόγω της πτώσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των καλύτερων από το αναμενόμενο αποτελεσμάτων κερδοφορίας των εισηγμένων στο δεύτερο τρίμηνο, τα οποία και βελτίωσαν την αρνητική επενδυτική ψυχολογία. επενδυτικό συναίσθημα. Οι πολύ χαμηλές τοποθετήσεις των επενδυτών στις αγορές πιθανώς επιτάχυναν την ανοδική κίνηση των αγορών.
Ωστόσο, με τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole να διαψεύδουν όλες τις ελπίδες για επικείμενη χαλάρωση της επιθετικότητας της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας, οι αγορές έκτοτε κατέγραψαν σημαντικές απώλειες και νευρικότητα. «Πιστεύουμε ότι η πτωτική τάση θα διατηρηθεί κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι περισσότερες οικονομίες συνεχίζουν να επιβραδύνονται και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στις ΗΠΑ και θα μπορούσε ακόμη και να επιταχυνθεί στην Ευρώπη», όπως σημειώνει η Deutsche Bank.
Οι προβλέψεις της αγοράς για τα EPS
«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι προβλέψεις της αγοράς για τα EPS είναι πολύ αισιόδοξες και αναμένουμε έναν ακόμη γύρο πτωτικών αναθεωρήσεων που ενδεχομένως θα προκληθούν από προσεκτικά guidance από τις εταιρείες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», τονίζει παράλληλα η γερμανική τράπεζα. Όπως προσθέτει, αναμένει πάντως ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών της Ευρωζώνης θα κινηθούν σημαντικά καλύτερα κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης ήπιας ύφεσης από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων, καταγράφοντας μονοψήφια ποσοστά αύξησης εν μέρει λόγω της συσσωρευμένης ακόμα ζήτηση και τα ακόμα εύρωστα οικονομικά των νοικοκυριών.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών θα συνεχίσουν να «παρακολουθούν» τις αποδόσεις των ομολόγων, όποτε οι περαιτέρω πιέσεις είναι αναμενόμενες. Η Deutsche Bank προβλέπει πως το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα κινηθεί πάνω από τις τρέχουσες τιμές αγοράς (2-2,5%) και επίσης η Fed και η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Συνεπώς, προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν ξανά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επίσης, τα risk premiums των ευρωπαϊκών μετοχών θα παραμείνουν υψηλά λόγω των κινδύνων από τον περιορισμό της ενέργειας τον χειμώνα και των ανανεωμένων εστιών Covid στην Κίνα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις βελτιώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.