THEPOWERGAME
Μισό δισ. σε «πράσινα κτίρια» από Prodea
Μέχρι το τέλος του έτους, η Prodea θα έχει επενδύσεις σε «πράσινα κτίρια», ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ Αρ. Καρυτινός. Στην εκδήλωση του Υπερταμείου στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής της Prodea ξεκαθάρισε πως σύντομα «κτίρια που δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά δεν θα έχουν κανένα μέλλον». Πρόσθεσε πως εκτός από τα κτίρια γραφείων στα οποία διαθέτει σήμερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο η εισηγμένη, τα πράσινα χαρακτηριστικά είναι πλέον προαπαιτούμενο και σε άλλους τομείς του real estate, όπως οι αποθήκες. Ειδικά για τις αποθήκες είπε πως η τεχνολογία έχει αλλάξει πλήρως τα χαρακτηριστικά των κτιρίων logistics και γι’ αυτό διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την έκρηξη τιμών της τελευταίας τριετίας.
Όλα ανοικτά με τη «Χρυσή Βίζα»
Ο διπλασιασμός της αξίας ενός ακινήτου, από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ, που πρέπει να αγοράσουν υπήκοοι τρίτων χωρών ώστε να λάβουν «Χρυσή Βίζα», στην ουσία μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα, είναι μόνο μία από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Στην αγορά, υποστηρίζουν πως εξετάζεται επίσης και η παροχή κινήτρων, ώστε οι αγοραστές να μην επενδύουν στην Αθήνα, η αγορά κατοικίας της οποίας πιέζεται, αλλά σε πόλεις της περιφέρειας. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρχει χαμηλότερο πλαφόν, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές ή να δοθούν πρόσθετα κίνητρα. Όλοι γνωρίζουμε πως στα χρυσά χρόνια της «Χρυσής Βίζας», το 2017 – 2019, οι Κινέζοι (κυρίως) αγοραστές «σκούπισαν» το κέντρο της Αθήνας. Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα μεταπωλήθηκαν σε άλλους Κινέζους στη διπλή τιμή!
«Θερμοστάτης» των μέτρων η κατανάλωση…
Από τον Οκτώβριο και μετά αλλάζουν όλα όσον αφορά στις παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος. Είτε πρόκειται για ηλεκτρικό ρεύμα, είτε για φυσικό αέριο, οι επιδοτήσεις θα συνδέονται με την κατανάλωση. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν θα βρεθεί φόρμουλα έτσι ώστε τα όρια των καταναλώσεων να διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των νοικοκυριών (π.χ. αριθμός παιδιών), αφού σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν αδικίες.
…και οι κινήσεις των εταιρειών
Ήδη, οι εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών άρχισαν να προωθούν νέες συσκευές, με χαμηλότερη κατανάλωση, αφού αναμένεται μεγάλη «μάχη» στο πεδίο της εξοικονόμησης, ειδικά αν η Κομισιόν «περάσει» το σχέδιο της για υποχρεωτική μείωση κατά 5% σε όλη την Ευρώπη. Η Samsung Electronics, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πως οι οικολογικές συσκευές της προσφέρουν επιπλέον εξοικονόμηση 10% στο υψηλότερο βιομηχανικό πρότυπο σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ενεργειακής σήμανσης. Απ’ ό,τι λένε στην αγορά, αναμένεται «βομβαρδισμός» των καταναλωτών με ανάλογες προωθήσεις προϊόντων κι από άλλες εταιρείες…
Πατούν φρένο οι οικονομίες στην Ευρώπη
Οι σύνθετοι δείκτες του ΟΟΣΑ, άρχισαν να αποτυπώνουν τα σαφή σημάδια επιβράδυνσης των οικονομιών στην Ευρώπη- και όχι μόνο. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία νιώθουν για τα καλά τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τα σενάρια τρόμου της ΕΚΤ για ύφεση το επόμενο 12μηνο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη λήψη των αποφάσεων για το ενεργειακό, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Μαθαίνουμε ότι η αρμόδια Επίτροπος ετοιμάζεται για ανακοινώσεις, που θα προσπαθήσουν να συνθέσουν τις διαφορετικές απόψεις στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Το κρίσιμο είναι το πλαφόν στο αέριο και η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι δύσκολα θα έχουμε ακόμα απόφαση…
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα μέτρα για τη στέγη
Πριν καλά- καλά ανακοινωθούν και εξειδικευθούν τα μέτρα για τη στέγη, μαθαίνουμε ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και στις τράπεζες και στις αρμόδιες υπηρεσίες του πρώην ΟΑΕΔ από νέους ανθρώπους, που ψάχνονται. «Αντί για ενοίκιο, δεν είναι προτιμότερο να πληρώνουμε μια λογική δόση δανείου;» είναι το επιχείρημα και μένει να διαπιστωθεί αν το πρόγραμμα θα ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές προσδοκίες…
Εξαγγελίες και… γκρίνιες
Κι όμως! Μαθαίνουμε ότι υπήρξαν κάποιοι στα πηγαδάκια της ΔΕΘ, που… γκρίνιαζαν επειδή οι εξαγγελίες δεν είχαν τα συνήθη μέτρα για την επιχειρηματικότητα και δη τη μικρομεσαίες. Δηλαδή οι επιδοτήσεις στο ενεργειακό κόστος δεν συνιστούν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας; Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 6,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί από την αρχή του χρόνου μόνο για τις επιδοτήσεις ρεύματος των επιχειρήσεων…
Στη Θεσσαλονίκη η αμερικανική Chubb
Μπορεί στους περισσότερους από εμάς το όνομα Chubb να μην λέει τίποτα, όμως είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός στην Αμερική με assets που φτάνουν τα 200 δισ. δολάρια και ασφάλιστρα που την περασμένη χρονιά ξεπέρασαν τα 46 δισ. δολάρια. Αυτός ο γίγαντας έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει digital hub στα πρότυπα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Ήδη σε site ευρέσεως εργασίας, η Deloitte, με την οποία συνεργάζεται, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 30 αγγελίες για θέσεις που προορίζονται για την στελέχωση του Hub της Chubb.
Εισηγμένες: Τα υψηλότερα κέρδη σε εξάμηνο εδώ και… 15 χρόνια!
Σχεδόν κερδοφορία που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ καταγράφουν οι εισηγμένες στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα. Οι μεγάλες εκπλήξεις έχουν έρθει από τις εταιρείες διύλισης, με τα ΕΛΠΕ να δημοσιεύουν 869 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και η Motor Oil 685,8 εκατ. ευρώ.Οι διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις σημείωσαν την ανάκαμψη του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο και την νέα άνοδο των περιθωρίων διύλισης μετά την ομαλοποίηση που καταγράφθηκε Ιούλιο και Αύγουστο. Εξαιρετική ήταν και η πορεία των αποτελεσμάτων των τραπεζών με τις συστημικές να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους και να οδηγούν τους αναλυτές σε αναβαθμίσεις. Η συνολική δημοσιευμένη κερδοφορία ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ από ζημία 4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πολύ ισχυρά αποτελέσματα δημοσίευσαν επίσης ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να εκπλήσσει για μία ακόμη φορά με το προμέρισμα που ανακοίνωσε (0,30 ευρώ ανά μετοχή). Εξαιρετικά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Μυτιληναίος με τη μετοχή να «ταλαιπωρείται» το τελευταίο διάστημα από τα όσα συμβαίνουν στη ροή του φυσικού αερίου αλλά και τους αναλυτές να σημειώνουν πως το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι ευέλικτο και μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις με επιτυχία. Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Τιτάν, αλλά οι επενδυτές ανησυχούν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το φόβο ύφεσης των οικονομιών. Από τις κατασκευές η Ελλάκτωρ δημοσίευσε καλά αποτελέσματα και η πώληση του κλάδου ΑΠΕ θα βελτιώσει τον ισολογισμό, μειώνοντας τα δάνεια και τους τόκου που καταβάλλονται κάθε έτος. Από εκεί και πέρα, η Beta σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη προσεγγίζουν τα 4,7 δισ. ευρώ μέγεθος που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την χρήση ρεκόρ του 2007 όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει κέρδη 10 δισ. ευρώ σε περίοδο 12 μηνών!
Το θετικό πρόσημο στην κερδοφορία και η ερμηνεία
«Σίγουρα η ποιότητα των κερδών χρήζει επισημάνσεων σε κάποιες περιπτώσεις ως προς την δυνατότητα επανάληψης τους ωστόσο ακόμα και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις η εταιρική κερδοφορία είναι απόλυτα υποστηρικτική προς τις αποτιμήσεις», σχολιάζει ο αναλυτής της χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης (weekly report). Η προθεσμία για τη δημοσίευση ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου με τους αναλυτές να περιμένουν τις τηλεδιασκέψεις των μεγάλων εταιρειών προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για την πορεία στο δεύτερο εξάμηνο. Οι 4 συστημικές τράπεζες που έχουν δημοσιεύσει έχουν καθαρά κέρδη 2,34 δισ. ευρώ με τη Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη δημοσιευμένη κερδοφορία (940 εκατ. ευρώ) και να ακολουθεί η Πειραιώς με 614 εκατ. ευρώ, η Εθνική με 546 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 242 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των άλλων 21 εισηγμένων εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, έχουν ξεχωρίσει τα διυλιστήρια, ενώ αρκετά καλά έχουν πάει και οι άλλες. Συνολικά τα καθαρά κέρδη του μη χρηματοοικονομικού κλάδου ανέρχονται στα 2,33 δισ. ευρώ από 950 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 30,1 δισ. ευρώ από 18,5 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 63%. Τα EBITDA είναι βελτιωμένα κατά 14% και στα 4,87 δισ. ευρώ.