THEPOWERGAME
Τη στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στον αγροτικό τομέα, με παράλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και ενθάρρυνση των εξαγωγών σηματοδότησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη ΔΕΘ.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να ανανεώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στον αγροτικό τομέα με νέους ανθρώπους, εκπαιδευμένους, καλά καταρτισμένους, οι οποίοι αγαπούν αυτό που κάνουν, αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός συζητώντας με τρεις νέους αγρότες-κτηνοτρόφους, οι οποίοι, παρουσία του υπουργού, κ. Γιώργου Γεωργαντά, μιλούσαν σε εκδήλωση του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά» με την επικεφαλής της, κα. Έφη Λαζαρίδου. Πρόκειται για τον Βασίλη Ντίνα, αγρότη απόφοιτο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ιδιοκτήτη επιχείρησης «ProBio», Ελένη Πλαχούρα – Μελισσοκόμο πολιτικό μηχανικό, ιδιοκτήτρια επιχείρησης Nomads Honey και Αλέξανδρο Μανούρα, διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.
«Νομίζω ότι είστε τρία πολύ καλά παραδείγματα του πως οραματιζόμαστε τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος με προϊόντα τα οποία θα στηρίζονται στην ποιότητα και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό και να φέρνουν στην χώρα ένα καλό εισόδημα για εσάς και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε απευθυνόμενους στους τρεις νέους παραγωγούς ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο εν εξελίξει πρόγραμμα νέων αγροτών, που ανήλθε στα 525 εκατ. ευρώ, που, όπως σημείωσε, «αποτελεί το μεγαλύτερο που προκηρύχθηκε μέχρι σήμερα» και τόνισε ότι «η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, μαζί με την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών μας».
Νέα ΚΑΠ: 590 εκατ. ευρώ σε δύο προσκλήσεις για νέους αγρότες
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αποτυπώνεται στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, είναι να προκηρυχθούν άλλες δύο προσκλήσεις για νέους αγρότες, το 2023 και το 2025, συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 590 εκατ. ευρώ – δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ποσό της ενίσχυσης πρόκειται να κυμανθεί από 30.000 ευρώ έως και 42.500 ευρώ ανά δικαιούχο. Το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 30.000 ευρώ για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική – μικτή παραγωγική κατεύθυνση.
Το ποσό αυτό θα διαμορφώνεται έως και 42.500 ευρώ, με βάση τα εξής:
-αύξηση κατά 2.500 € εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά
-αύξηση κατά 10.000 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.
Νέοι αγρότες: Προτεραιότητα στα Σχέδια Βελτίωσης
Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στο ομώνυμο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχουν, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσθετο εξοπλισμό μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, στα οποία έχουν προτεραιότητα. Η επόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη 180 εκατ. ευρώ) αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου-αρχές του 2023 και θα αφορά τους 12.000 νέους αγρότες που εντάχθηκαν στη φετινή πρόσκληση.
Μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και με μεγάλο ποσοστό επιδότησης, από 50-80% ανάλογα την περιφέρεια, οι νέοι αγρότες μπορούν να προχωρήσουν σε κατασκευές όπως αποθήκες και στάβλους, να προμηθευτούν καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό, να εγκαταστήσουν ΑΠΕ για να παράγουν τη δική τους ενέργεια και να καλύψουν τις δαπάνες για μια σειρά αδειοδοτήσεων (όπως πολεοδομικές.