THEPOWERGAME
Κοινωνικό πακέτο «μαμούθ» με έκτακτα μέτρα για το υπόλοιπο του 2022 και μόνιμα από το 2023, ύψους 5,5 δισ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ισχυρό πλέγμα μέτρων που απλώνεται σε διάφορα πεδία της οικονομίας και θα δώσει πολύτιμη ανάσα σε νέους, συνταξιούχους, μισθωτούς, μη μισθωτούς αλλά και επιχειρήσεις.
Έκτακτος «μποναμάς» Δεκεμβρίου
Για ακόμη μια χρονιά η Κυβέρνηση επιλέγει να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα στον ευάλωτο πληθυσμό της χώρας. Δικαιούχοι θα είναι 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ασθενέστεροι, οι οποίοι θα λάβουν επίδομα ύψους 250 ευρώ.
Στην λίστα των δικαιούχων περιλαμβάνονται χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες , άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Μάλιστα, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
Μόνιμο «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές – Έξτρα μείωση εισφορών για επιχειρήσεις που μετατρέπουν συμβάσεις-λάστιχο σε πλήρη απασχόληση
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες απο 1.1.2023. Το μέτρο αφορα πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους – μισθωτούς και τους εργοδότες.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μισθωτών στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 ως έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια, με τροπολογία, προβλέφθηκε η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού εργοδότες που θα επιλέξουν να μετατρέψουν τις συμβάσεις των εργαζομένων από μερική ή ευέλικτη απασχόληση σε πλήρη απασχόληση θα έχουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%, ενώ ια τις μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται επίσης μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όσο διάστημα διατηρήσουν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.
Παρελθόν η εισφορά αλληλεγγύης
Καταργείται για πάντα και για όλους – δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ένα σκληρό μέτρο που εφαρμόστηκε την περίοδο των μνημονίων επιβαρύνοντας 3 εκατ. φορολογούμενους.
Η εισφορά αλληλεγγύης σήμερα επιβαρύνει κλιμακωτά το εισόδημα τους με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%. Η κατάργηση της για όλους, θα φέρει σημαντική μείωση της επιβάρυνσης στις συντάξεις που θα κυμαίνεται, ανάλογα με το εισόδημα, από 78 ευρώ έως και 1.630 ευρώ. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Παράλληλα, καταργείται και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Πρόκειται για ακόμη μια σημαντική ελάφρυνση που θα ανακουφίσει εκατοντάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια
Επίσης, χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε το τελικό σήμα για την αύξηση όλων των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2023, προαναγγέλλοντας, μετά από περίπου 12 χρόνια «ξηρασίας» σημαντικές βελτιώσεις στο εισόδημα των απόμαχων της δουλειάς.
Φέτος λόγω του υψηλού πληθωρισμού η αύξηση αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχοι με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά θα δουν πάνω από 6% αύξηση στην σύνταξη τους. Να σημειωθεί ότι το τελικό ύψος της αύξησης θα προκύψει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Μάλιστα, οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2023
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός που σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς (ενδεχομένως και νωρίτερα), ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύει από την 1η Μαΐου του 2023. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η νέα αύξηση του κατώτατου θα κινηθεί στην περιοχή του 5,5%, ώστε οι κατώτατες απολαβές να φτάσουν τα 751 ευρώ.
Αυξάνεται η άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες
Η άδεια μητρότητας και η ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος μητρότητας για τις μητέρες αυξάνεται από 6 σε 9 μήνες. Στόχος η στήριξη της οικογένειας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες.
Υπενθυμίζεται ότι χορηγείται στις εργαζόμενες μητέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλλει η ίδια η δικαιούχος ή δι’ αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.
Πρόγραμμα στέγασης για 100.000 ωφελούμενους
Σε μια προσπάθεια να βρει λύση στο ακανθώδες ζήτημα της στέγασης των νέων αλλά και των ευάλωτων πληθυσμών της χώρας ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα γενναίο πρόγραμμα στέγασης ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά νέους και ζευγάρια, ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανέρχεται σε 100.000 .
Αναλυτικά, μπαίνει σε ράγες υλοποίησης ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Στόχος είναι οι νέοι έως 39 ετών να πάρουν δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, προκειμένου να αγοράσουν πρώτη κατοικία σε περιοχές με πιο παλιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.
Δημιουργείται ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
Παρέχεται οικονομικό κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, προκειμένου να τα ανακαινίσουν. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 ιδιοκτήτες και προβλέπει κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.