THEPOWERGAME
Η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας, η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών. Σε μια δήλωση, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα».
Με τον θάνατό της, ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, ο 73χρονος πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας, θα οδηγήσει τη χώρα στο πένθος ως ο νέος βασιλιάς και αρχηγός κράτους για 14 βασίλεια της Κοινοπολιτείας.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.
Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.
Μόλις τον Ιούνιο έγιναν οι εορτασμοί του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για τα 70 έτη στον θρόνο της. Έχει πραγματοποιήσει ακροάσεις με 15 πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασίλειου, ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών με τον σερ Ουίστον Τσώρτσιλ, ένα ιστορικό πρόσωπο που συνδέθηκε με την απελευθέρωση της Ευρώπης από τη Γερμανία του Χίτλερ.
Η δημοτικότητά της
Παρά την εγγύτητα στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας από την φιλελεύθερη προσέγγιση των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ μέχρι το δημοψήφισμα του Brexit, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ παρέμεινε ευλαβικά συνεπής με τα στενά όρια του ρόλου της. Αυτή η αυστηρότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων της στον ταραχώδη γάμο του Πρίγκιπα Καρόλου και της Λαίδης Νταϊάνα και μετέπειτα στο θάνατο της «Πριγκίπισσας του Λαού» αποδυνάμωσε προς στιγμήν τη δημοτικότητα της.
Όμως η σχέση των Βρετανών με την Ελισάβετ υπερβαίνει τα όρια του θεσμού καθώς είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας περίπου 64 χρόνια της ηγεμονίας της Βασίλισσας Βικτωρίας. Οπότε καλύπτει διάφορες γενιές των Βρετανών που έχουν συμπορευτεί μαζί της μέσα στον χρόνο, σεβόμενοι πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι προστάτευσε τον θεσμό κάτω από αντίξοες συνθήκες και ήταν πάντα παρούσα στα προβλήματα της χώρας.
Κατά καιρούς έχει συζητηθεί η κατάργηση του θεσμού, ιδιαίτερα ύστερα από τα πολλαπλά σκάνδαλα που βάρυναν τον βασιλικό οίκο από την παραίτηση του θείου της Εδουάρδου Η’ για να παντρευτεί τη διαζευγμένη Ουώλλις Σίμπσον, το σκανδαλώδη ειδύλλιο της αδελφής της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, με τον αξιωματικό της Βασιλικής Αεροπορίας, Πίτερ Τάουνσεντ, και πρόσφατα την απογοητευτική εμπλοκή του γιού της πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο του Τζέφρι Επστάιν.
«Είναι τόσο αξιοσέβαστη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως δεν θα είναι πια εκεί για όλους», δήλωσε μια υπάλληλος της αλυσίδας Marks& Spencer από το Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας. «Οποιαδήποτε και εάν είναι η άποψη του κόσμου για τη βασιλική οικογένεια, ήταν ανέκαθεν σταθερή» είπε ένας 45χρόνος λογιστής από το Σλάου, 19 μίλιοα βορειοανατολικά του Ρέντινγκ.
Μονάρχης για 70 χρόνια
Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.
Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.
Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.
Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.
Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.