THEPOWERGAME
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν θα υποστηρίξει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ φαίνεται ότι είναι υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF, διαφοροποιώντας έτσι την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η ελληνική κυβέρνησης θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, πως ένα πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο στην πράξη θα «ενεργοποιούσε» την πλήρη διακοπή από τη Μόσχα των εξαγωγών σε όλα τα κράτη-μέλη, κλείνοντας τη στρόφιγγα σε όλες τις «οδούς» τροφοδοσίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα επέφερε προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», τα οποία μάλιστα σε χώρες όπου το καύσιμο έχει σημαντικό μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή, θα προκαλούσαν και προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια.
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε στο protothema.gr ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές θα ανατροφοδοτούσε τις ανατιμητικές πιέσεις στην τιμή του σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο». Επομένως, το κόστος του θα εκτινασσόταν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.
Η έκτακτη συνεδρίαση
Υπενθυμίζεται, ότι η ενεργειακή κρίση πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη.
Στόχος της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Τα κράτη – μέλη
Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «σκεπτική» σχετικά με την ιδέα.