THEPOWERGAME
Από την ερχόμενη Δευτέρα οι καταναλωτές και χρήστες του Internet θα έχουν πλέον δυνατότητα επιλογής τηλεπικοινωνιακών τους συνδέσεων ταχύτητας μέχρι 1 Gbps (1000 Mbps). Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας για να εγκρίνει μια σειρά πακέτων του ΟΤΕ στην σταθερή που θα προσφέρουν υπηρεσίες φωνής και δεδομένων και με ταχύτητες που φτάνουν στα 1000 Μbps.
Ειδικότερα, ο οργανισμός, όπως ήδη έχει ανακοινώσει, θα φέρει μια σειρά πακέτων που θα προσφέρουν υπηρεσίες double play (τηλεφωνία και διαδίκτυο) με ταχύτητες σύνδεσης 300, 500 και 1000 Mbps. Οι τιμές τους εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μηνιαίως πέριξ των 45 ευρώ για μια σύνδεση με 300 Mbps, των 55 ευρώ για μια σύνδεση 500 Mbps και κοντά στα 65 ευρώ για τα 1000 Mbps. Οι χρεώσεις αυτές είναι χωρίς ΦΠΑ και λοιπά τέλη κι επομένως η λιανική χρέωση μιας σύνδεσης 1 Gbps θα κοστίζει κοντά στα 80 ευρώ, όσο δηλαδή και στη Γερμανία.
Οι χρεώσεις αυτές είναι μετά τη δέσμευση του καταναλωτή και όσο βρίσκεται σε συμβόλαιο οι χρεώσεις μπορεί να είναι 4-5 ευρώ φθηνότερα. Επίσης, αν κάποιος λάβει αποκλειστικά σύνδεση Internet (χωρίς τηλεφωνία), τότε η χρέωση θα είναι ακόμη χαμηλότερη και θα ξεκινά από τα 60 ευρώ η λιανική τιμή.
Στην κίνηση αυτή του ΟΤΕ αναμένεται να απαντήσουν άμεσα οι ανταγωνιστές του. Η Nova/Wind αναμένεται να ανακοινώσει αντίστοιχα πακέτα στην αυριανή συνέντευξη τύπου που έχει οργανώσει προκειμένου να γνωστοποιήσει τη νέα στρατηγική της, μετά την απόφαση συγχώνευσης των δύο εταιρειών, Nova και Wind Hellas. Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις του ΟΤΕ για τις νέες συνδέσεις των Gigabit έγιναν εσπευσμένα, προκειμένου να προλάβει τις ανακοινώσεις της Nova/Wind. Επίσης λέγεται ότι η Nova/Wind έχει αποφασίσει οι αρχικές τιμές της σύνδεσης του 1 Gbps να είναι στα 50 ευρώ.
Όπως και να έχει η κατάσταση, η χώρα πλέον εισέρχεται στην κοινωνία των Gigabit. Οι πάροχοι αναβαθμίζουν τις ταχύτητες προς τους πελάτες τους προσφέροντας συνδέσεις των Gigabit, καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH) απλώνονται στην Ελλάδα, ενώ η πίεση για αναβάθμιση του σταθερού διαδικτύου στη χώρα αυξάνει, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Οι νέες χρεώσεις σαφώς είναι αυξημένες σε σχέση με τις συμβατικές συνδέσεις, αλλά συνιστούν τις αρχικές χρεώσεις. Σύντομα, καθώς ο ανταγωνισμός θα εντείνεται οι χρεώσεις θα υποχωρήσουν και δεν αποκλείεται σε ένα-δύο χρόνια το Gigabit στη χώρα μας να κοστίζει 40 ευρώ ή και λιγότερο. Εξάλλου, το μεγάλο κόστος των παρόχων στα δίκτυα οπτικών ινών είναι το κόστος επέκτασης της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι/κτίριο κ.λπ.
Αντίθετα, ο τερματικός εξοπλισμός που καθορίζει την ταχύτητα πρόσβασης κοστίζει λιγότερο και όσο οι καταναλωτές μετακινούνται προς τις νέες αναβαθμισμένες ταχύτητες, το κόστος αυτό θα μειώνεται λόγω οικονομιών κλίμακας στην παραγωγή.
Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα από τα πιο «αργά» δίκτυα σταθερής στον πλανήτη (βρίσκεται μεταξύ 90ης και 100ης θέσης) καθώς μέχρι σήμερα η βασική πρόσβαση γίνεται μέσω χάλκινων τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων.