THEPOWERGAME
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε τη διακοπή της εμπορίας και χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, οι περισσότερες εταιρείες του χώρου βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ότι θα πρέπει να βάλουν λουκέτο. Λίγες ήταν αυτές που είδαν κατάματα το πρόβλημα αλλά και τη λύση που δεν ήταν άλλη από το ότι θα έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να εξελιχθούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Matrix Pack των αδελφών Λυμπέρη και Δημήτρη Πολυχρονόπουλου, μία εταιρεία που από τοπικός βασιλιάς στο πλαστικό καλαμάκι έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στο χάρτινο. Τα τελευταία χρόνια δαπάνησε εκατομμύρια σε έρευνα και τεχνολογία και συνεργάστηκε με καπνοβιομηχανίες που είχαν ήδη τεχνογνωσία στον χώρο, καθώς χρησιμοποιούσαν χαρτί χωρίς χημικά για τον σωλήνα που φιλοξενεί τον καπνό και τα φίλτρα στα τσιγάρα.
Εξαγορά στη Μ. Βρετανία
Η Matrix Pack ήταν από τους πρωτοπόρους στην βιομηχανική παραγωγή στα χάρτινα καλαμάκια στον δυτικό κόσμο και σήμερα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη. Θέση την οποία ενίσχυσε καθώς πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την εξαγορά ενός βασικού ανταγωνιστή της, της εταιρείας «The Paper Straw», η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στη Μ.Βρετανία καθώς και σημαντική παρουσία στην Ευρωπαϊκή αγορά. H «The Paper Straw» είναι μία startup που ξεκίνησε μόλις το 2018 στην περιοχή του Μάντσεστερ με εξειδίκευση στα χάρτινα καλαμάκια και σήμερα είναι ηγέτης στην αγορά της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
Σήμερα η Matrix Pack μετά και την παραπάνω προσθήκη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 20 δισ. σε χάρτινο καλαμάκι και διαθέτει εγκαταστάσεις σε 5 χώρες, Ελλάδα, Αγγλία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ισπανία που επιτρέπουν στον όμιλο τόσο την απρόσκοπτη και ευέλικτη επέκταση του στο χάρτινο καλαμάκι, όσο και την είσοδο σε νέες συμπληρωματικές κατηγορίες προϊόντων. To μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εταιρείας παραμένει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ριτσώνα. Μάλιστα μέσα στο 2022 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά δύο νέων εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαθέως – Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων, με συνολική έκταση οικοπέδων 23 στρεμμάτων και 6.356 τετραγωνικών μέτρων κτιρίων για σκοπούς επέκτασης και μεγέθυνσης των δραστηριοτήτων της.
Οι πωλήσεις τρέχουν πάνω από 60%
Ο κύκλος εργασιών της Matrix Pack ανήλθε το 2021 σε 30,4 εκατ. ευρώ έναντι 18,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σημειώνοντας αύξηση 60,68%. Αντίστοιχα τα μικτά κέρδη χρήσεως ήταν 7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 87,80% σε σχέση με την οικονομική χρήση του 2020. Παράλληλα, η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τα αποτελέσματα προ φόρων σε ζημιές 68,5 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 1,4 εκατ. ευρώ το 2020. Το 2022 αναμένεται οι ρυθμοί να είναι ακόμη πιο ανοδικοί, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρήσης οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 65% σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Οι φρενήρεις ρυθμοί που οδήγησαν τη Matrix Pack στη θέση του οδηγού στο χάρτινο καλαμάκι τροφοδοτήθηκαν με δανεισμό τόσο για τις επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και σε έρευνα και τεχνολογία. Στο κομμάτι του R&D υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα στο τέλος του 2021 το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Matrix Pack να υπερβαίνει το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κάτι που οδήγησε την εταιρεία πέρα από κινήσεις ορθολογισμού της παραγωγής και σε αναζήτηση «ζεστού χρήματος».
Είσοδος του SouthBridge
H εταιρεία προσέλκυσε πριν από μερικές εβδομάδες επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ με την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου «SouthBridge Europe Mezzanine II», ενώ ταυτόχρονα εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha.
Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της μεταμόρφωσης η Matrix Pack από εταιρείας παραγωγής στο πλαστικό καλαμάκι – σήμερα το πλαστικό έχει πέσει κάτω από 4% στον τζίρο της εταιρείας – έγινε η πρώτη ελληνική επιχείρηση που επωφελείται από την υποστήριξη Venture Debt της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που έχει στόχο να βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε εκατομμύρια καταναλωτές. Η ΕΤΕπ συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους ύψους 8,5 εκατ. ευρώ διάρκειας 5 ετών για να επιταχύνει την έρευνα και ανάπτυξη, τις επενδύσεις κεφαλαίων και τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της Matrix Pack σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η εν λόγω σύμβαση δανείου υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και εκταμιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022.