THEPOWERGAME
«Κόντυνε» τα μέτρα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο θέλοντας να μειώσει τις προσδοκίες για τα μέτρα που θα ανακοινώσει στις 10 Σεπτεμβρίου από τη συμπρωτεύουσα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξακολουθεί να τονίζει ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η κάλυψη του ενεργειακού «καπέλου» που μπαίνει κάθε μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος, σε ποσοστό από 94% έως και 100% για τα νοικοκυριά και τους αγρότες και για 90% για τις επιχειρήσεις.
Βασικός τροφοδότης του δημοσιονομικού χώρου που γεμίζει το πρωθυπουργικό καλάθι των εξαγγελιών είναι ο τουρισμός ο οποίος πηγαίνει ολοταχώς προς νέο ρεκόρ εισπράξεων, είναι οι υψηλές εξαγωγές και η πορεία των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ξένες επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα μας έφτασαν στο 86% όλων όσων έγιναν το 2021.
Την ίδια στιγμή όμως το καλάθι αδειάζει καθώς οι τιμές της ενέργειας και οι συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών ροκανίζουν τόσο τον αριθμό, όσο και το ύψος των μέτρων που θα αποφασιστούν τελικά. Στοιχεία για το που βρισκόμαστε δημοσιονομικά θα έχει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στις 7 του μήνα η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης, ενώ δύο ημέρες μετά -στις 9 Σεπτεμβρίου- θα ανακοινωθεί και ο πληθωρισμός ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 11,6%.
Τα μέτρα που τη γλυτώνουν
Η κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα και των πληθωριστικών πιέσεων είναι τα δύο βασικά σημεία που θα καλύψει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η επιταγή ακρίβειας παραμένει μέσα στα μέτρα που θα βρεθούν στην πρωθυπουργική λίστα. Ενδεχομένως και το Fuel Pass, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα ξεπερνώντας ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σε περίπτωση που ξεπεράσει ξανά η αμόλυβδη το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ, η πίεση για μία τέτοια ενίσχυση των μετακινήσεων θα είναι μεγάλη.
Στα σίγουρα μέτρα πρέπει να θεωρείται και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο εφόσον διευρύνθηκε πέρυσι για να συμπεριλάβει και το φυσικό αέριο, δεν θα ήταν δυνατόν να εξαφανιστεί φέτος όταν η τιμή έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Και μπορεί μεν για δύο ημέρες να υπήρξε μία συγκράτηση στην αγορά του Άμστερνταμ, από τη στιγμή όμως που η τιμή παραμένει κοντά στα 250 ευρώ, η ανατροπή που έχει επιφέρει σε όλους τους καταναλωτές αλλά και στους υπολογισμούς της οδού Νίκης είναι απόλυτη. Μην ξεχνούμε ότι ακόμη και τα χειρότερα σενάρια είχαν καταρτιστεί με το αέριο στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για το 2023
Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ξεγράψουμε ένα μέτρο που κάποια στιγμή ακούστηκε και είναι αυτό της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, ενώ παραμένουν στους σχεδιασμούς του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, και η αύξηση των συντάξεων βάση του τύπου που προσθέτει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τα διαιρεί με το 2. Η αύξηση αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί κάπου μεταξύ του 5 και του 6%, ενώ θα υπάρξει και αναφορά του πρωθυπουργού στην αύξηση του βασικού μισθού κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, που ενδέχεται να οδηγήσει τις ελάχιστες αποδοχές κοντά στα 750 ευρώ.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ομιλία του και στον σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, καθώς -μην το ξεχνάμε- αυτή η ομιλία του γίνεται μόλις ένα εξάμηνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και άρα είναι μία καλή ευκαιρία για την ανάδειξη περεταίρω μείωσης φορολογικών συντελεστών, κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (με αυτό το χρονοδιάγραμμα θα γίνει αυτή η ανακοίνωση) και πιθανότατα μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.