THEPOWERGAME
Σε «σανίδα σωτηρίας» για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αναδεικνύεται η υψηλή ρευστότητα, που λειτουργεί εξισορροπητικά ως αντίβαρο σε ό,τι θα μπορούσε να απειλήσει το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, είτε αυτό αφορά τον εξωτερικό παράγοντα της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, είτε άλλες παραμέτρους.
Πέραν της ανταγωνιστικά ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλούς δείκτες ρευστότητας, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για νέες πιστώσεις, η οποία εδώ και λίγους μήνες «έχει πάρει τα πάνω της» με τις νέες εκταμιεύσεις να υπερβαίνουν τους αρχικούς στόχους.
Με δεδομένη την άνοδο των επιτοκίων και τις όχι και πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές, η κάλυψη των δεικτών ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα καθησυχάζουν επενδυτές και αναλυτές για την συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία, ειδικά στο χώρο των επιχειρήσεων, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.
Η παρουσία μεγάλης ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας- αποτέλεσμα τόσο της εδραίωσης της εμπιστοσύνης στο σύστημα, όσο και της αύξησης καταθέσεων από τις κρατικές επιδοτήσεις λόγω πανδημίας – δημιουργεί θετικές προοπτικές τόσο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας όσο και για τη θωράκιση των ίδιων των τραπεζών, απέναντι σε ένα ενδεχόμενο ύφεσης . Τουλάχιστον, σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική.
Στελέχη των τραπεζών συμμερίζονται το αισιόδοξο σενάριο σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων, τη στήριξη επιχειρήσεων και τη δανειοδότηση νοικοκυριών. Και όπως συμπληρώνουν, η υψηλή παρουσία ρευστότητας συνδέεται άμεσα με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τα κανάλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με όρους οιονεί επενδυτικής βαθμίδας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σχεδόν μέσα σε δύο χρόνια κατά περίπου 36 δισ. ευρώ (από το τέλος του 2020) και ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, που σήμερα διαμορφώνεται στο 62%, επιτρέπει δυναμική ανάπτυξη δανείων.
Η αυξημένη ρευστότητα θεωρείται από τραπεζικούς κύκλους ότι θα είναι η απάντηση στη μειωμένη ροή χρηματοδότησης του πρόσφατου παρελθόντος και ότι θα συμβάλλει και στον μετασχηματισμό της ίδιας της οικονομίας, χρηματοδοτώντας τις αυξημένες ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Άλλωστε, για πάνω από μια δεκαετία, ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων δεν άφηνε περιθώρια για επέκταση σε χορηγήσεις, μπλοκάροντας την πιστωτική επέκταση.
Πρόκληση για την αγορά η επιστροφή των δανείων στο σύστημα
Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας να επιστρέψουν πάλι στο σύστημα, ρυθμισμένα, υγιή και «πράσινα» τα παλαιά Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που έφυγαν μεν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά δεν…εξαλείφθηκαν από την αγορά, απλώς άλλαξαν χέρια (με τις τιτλοποιήσεις και τις μεταβιβάσεις τίτλων σε funds του εξωτερικού).
Έργο που αφορά κυρίως τις Ειδικές Εταιρίες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων, οι οποίες έχοντας αναλάβει την ενεργό διαχείριση των δανείων θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας σοβαρής και εις βάθος δευτερογενούς αγοράς , ώστε στο τέλος της ημέρας, να μιλάμε πια για υγιείς χρηματοδοτήσεις. Με τις τράπεζες να αγοράζουν πακέτα ενήμερων δανείων.
Και αυτό θα αποτελέσει την πρόκληση των επόμενων μηνών, αρχής γενομένης του φθινοπώρου, όπου οι ενδείξεις για το ενδιαφέρον αγοραπωλησιών χαρτοφυλακίων δανείων στη δευτερογενή αγορά είναι ενθαρρυντικές.