THEPOWERGAME
Σε αφετηρία σημαντικών επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων-παραγωγή τροφίμων αναδεικνύεται η διετία 2022 -23 καθώς, για πρώτη φορά, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών από τρεις διαφορετικές πηγές, έχοντας, ταυτόχρονα, στη διάθεσή τους, χαμηλότοκη τραπεζική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπολογίζεται ότι επενδυτικά σχέδια άνω του 1 δισ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσουν μέσω των δράσεων για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Αναπτυξιακό Νόμο (καθεστώς για την αγροδιατροφή) και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σ’ αυτά δεν υπολογίζονται επενδύσεις των εταιρειών της αγροδιατροφής μέσω άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (Επιχειρηματικότητα), του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και των υπόλοιπων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, όπως, άλλωστε, φάνηκε με το… καλημέρα, την προκήρυξη της δράσης για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς σε μόλις 6 ώρες υπερκαλύφθηκε κατά 140% ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και 56,4% για τα συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί-ομάδες παραγωγών) των αγροτών.
Η δράση «έκλεισε» τον Δεκαπενταύγουστο και με τα 181,5 εκατ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης θα χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, με βάση σειρά προτεραιότητας. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται έως 55% για επενδυτικά σχέδια 2-12,5 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις και 0,5-7,5 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες.
Το φθινόπωρο ακολουθεί η προκήρυξη του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου για την αγροδιατροφή-μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Στον Αναπτυξιακό το ύψος της επιδότησης ανέρχεται έως 75% για τις μικρές επιχειρήσεις, 65% τις μεσαίες και 55% τις μεγάλες, ενώ το πλαφόν για τα επενδυτικά σχέδια είναι τα 3 εκατ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις και τα 5 εκατ. ευρώ μόνο για τις μεγάλες, μόνο όμως στην περίπτωση που θα ενισχυθούν με φοροαπαλλαγές.
To 2023 έρχεται η τρίτη δράση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα αφορά επενδυτικά σχέδια μεταξύ 0,4-5 εκατ. ευρώ με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται στο 65% για τις περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου, το 50% για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και το 40% για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Στο πλαίσιο της νέας δράσης πρόκειται να επιδοτηθούν επενδύσεις ίδρυσης, εκσυγχρονισμού, επέκτασης και μετεγκατάστασης μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων καθώς και μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων (οι μετεγκαταστάσεις και ο συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα από τον εκσυγχρονισμό τους) εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση προϊόντων των εξής τομέων της αγροδιατροφής: κρέας – πουλερικά – κουνέλια, γάλα, αυγά, μελισσοκομία – σηροτροφία, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, κρασί, οπωροκηπευτικά, άνθη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι – πολλαπλασιαστικό υλικό και ξύδι.
Οι επενδύσεις σε πιο αποτελεσματικές, πράσινες και ψηφιακές μεθόδους παραγωγής θεωρούνται βασικός κρίκος στην αλυσίδα των δράσεων για να εξελιχθεί ο τομέας της αγροδιατροφής σε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης συνολικά της ελληνικής οικονομίας μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας του και του βαθμού εξωστρέφειάς του. Προς την κατεύθυνση αυτή ο υψηλότερος βαθμός διασύνδεσης γεωργικής παραγωγής και πρώτης μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και ο υψηλότερος βαθμός συσκευασίας, τυποποίησης και επαρκούς όγκου παραγωγής «επώνυμου» προϊόντος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ώστε τα ελληνικά τρόφιμα -αγροτικά προϊόντα να αυξήσουν την αξία και το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές.