THEPOWERGAME
«Πού πήγε το ανθρακικό;» αναρωτιέται το The Drinks Business, ειδική έκδοση για τις επιχειρήσεις στον χώρο των ποτών. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών ζητεί την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ οι αγγλικές παμπ, χτυπημένες ήδη από τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα, διαβλέπουν ελλείψεις μπύρας στους επόμενους μήνες.
Το πρόβλημα ξεκινά από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν πλήξει δυσανάλογα μία βιομηχανία της Ευρώπης: τα χημικά εργοστάσια που παράγουν αμμωνία. Η αμμωνία, βασικό συστατικό στα λιπάσματα, έχει επίσης ως υποπροϊόν στη διαδικασία παραγωγής της το διοξείδιο του άνθρακα, που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα (food-grade carbon dioxide-CO2). Συγκεκριμένα, στα ανθρακούχα ποτά, την μπύρα, στην ψύξη των προϊόντων, ενώ το CO2 χρησιμοποιείται ακόμη και στα σφαγεία.
Οι μονάδες αμμωνίας έχουν επίσης το χαρακτηριστικό πως στη διαδικασία παραγωγής τους βασίζονται ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Εκτιμάται πως πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής αμμωνίας βασίζεται στο φυσικό αέριο, ενώ μελέτη του 2018 έδειξε πως ως και το 5% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή αμμωνίας!
Την περασμένη Τετάρτη, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς λιπασμάτων στη Βρετανία, η CF Fertilizers, ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά την παραγωγή σε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες της στη χώρα, εξαιτίας του κόστους του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις από τη γερμανική BASF και τη νορβηγική Yara. Οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες για προβλήματα στην τροφοδοσία των ανθρακούχων ποτών στην Ευρώπη.
Στην Ιταλία, η εταιρεία του γνωστού μεταλλικού νερού San Pellegrino ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως προσαρμόζει το πρόγραμμα της παραγωγής ανθρακούχου νερού εξαιτίας της πτώσης στην προμήθεια διοξειδίου του άνθρακα. Και η Acqua Sant’Anna, τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ανθρακούχου νερού αναγκάστηκε να βάλει φρένο σε τμήμα της παραγωγής για τον ίδιο λόγο, όπως ανακοίνωσε ο CEO της, Αλμπέρτο Μπερτόνε.
Στην Πολωνία, η θυγατρική της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg είπε πως θα μπορούσε να περικόψει ή ακόμη και να σταματήσει την παραγωγή λόγω της μείωσης στην προμήθεια C02. Ο Αντρέι Γκάντνερ, γενικός γραμματέας στην Πολωνική Ομοσπονδία των Βιομηχανιών Τροφίμων, έκανε λόγο για… κίνδυνο στην διατροφική ασφάλεια της χώρας.
Για τις βρετανικές παμπ, οι ελλείψεις σε διοξείδιο του άνθρακα δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή. «Η συγκυρία αυτής της είδησης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τις παμπ μας και τους ζυθοποιούς που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τους» ανέφερε η Έμμα ΜακΚλάρκιν, διευθύνουσα σύμβουλος της Beer and Pub Association. «Εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τη βιώσιμη παροχή CO2 στη ζυθοποιία και την βιομηχανία των παμπ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη μπύρας σε όλη τη χώρα».