THEPOWERGAME
Παρουσιάσεις στρατηγικών στόχων και αναθεωρημένων business plans, roadshows σε βασικά χρηματοοικονομικά κέντρα, τακτικές ενημερώσεις με αναλυτές διεθνών οίκων και συναντήσεις με μεγάλα funds του εξωτερικού, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διοικήσεων των τραπεζών, για τους επόμενους μήνες.
Οι «ανεπίσημοι επόπτες» των τραπεζών είναι οι ίδιοι οι μέτοχοί τους και οι εν δυνάμει νέοι μέτοχοι τους οποίους μπορεί να προσελκύσουν- κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο του κάθε ομίλου. Η εξυγίανση των ισολογισμών και η στέρεα βάση κεφαλαίων και ρευστότητας που προφανώς και αποτελεί μέλημα των εποπτικών αρχών, είναι επίσης προτεραιότητα για τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, που τοποθετούνται σε κάθε μία από τις ελληνικές τράπεζες.
Φέτος είναι μία χρονιά που μπροστά σε όλη αυτή την ατζέντα των επαφών και των ενημερώσεων, τα επιτελεία των τραπεζικών ομίλων έχουν και ευνοϊκές ενδείξεις για το προσεχώς και θετικά έμπρακτα αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα νούμερα.
Έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις στα δύο βασικότερα μέτωπα, στο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) που πλέον έχει περάσει σε μονοψήφιο ποσοστό και στο δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας CET1, που είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των Eυρωπαίων ανταγωνιστών τους, παρά τις αλλεπάλληλες τιτλοποιήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την επίπτωση στα κεφάλαια.
Είναι τα δύο συγκεκριμένα νούμερα, οι δύο αριθμοί ή καλύτερα δείκτες, στους οποίους επιμένουν με λεπτομέρεια οι αναλυτές των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων. Και για τους οποίους, στα τελευταία επίσημα αποτελέσματα του εξαμήνου, αποδόθηκαν εύσημα.
Μονοψήφιος λοιπόν, ο δείκτης NPEs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι πέτυχαν τη δέσμευση – στόχο για το 2022. Ήδη, η Eurobank τρέχει με ποσοστό NPEs 5,9%, η Εθνική Τράπεζα ακολουθεί με 6,1%, η Alpha Bank με 8,20% και η Τράπεζα Πειραιώς με 9%. Ποσοστά που αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω με την ολοκλήρωση εκκρεμών τιτλοποιήσεων.
Αντίστοιχα, τα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι από τα πιο ανταγωνιστικά στην ευρωζώνη. Οι επίσημοι δείκτες ύψιστης ποιότητας CET1 (Common Equity Tier I) διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε 14,7% για την Eurobank, σε 15% για την Εθνική, σε 13% για την Alpha Bank και σε 10,2% για την Τράπεζα Πειραιώς. Τα ποσοστά αυτά αποδεικνύουν την ισχύ του τραπεζικού συστήματος από πλευράς κεφαλαίων σε σύγκριση με τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο ενεργητικών τους.
Συνδυαστικά λοιπόν, NPEs και CET1, είναι το δίδυμο αριθμών που ενδιαφέρει την επενδυτική κοινότητα, περισσότερο από όλα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν, οι επιμέρους δείκτες, η οργανική κερδοφορία, το λειτουργικό κόστος, και διάφορα άλλα πολύ καίρια μεγέθη.