THEPOWERGAME
Εδώ και 6 μήνες, ευχάριστα και δυσάρεστα νέα για την Attica Bank διαδέχονται το ένα το άλλο, σε ένα «σκωτσέζικο ντους».
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συζητηθούν και επιλυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλαιπωρούν την τράπεζα επί χρόνια και τα οποία είναι πολλά και σύνθετα, εδώ και μήνες αναζητούν όλοι το ύψος των αναμενόμενων ζημιών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα Ηρακλής.
Τελικά, τι συμβαίνει με την πολύπαθη τράπεζα και τα κόκκινα δάνεια της, για την οποία έχουν γραφτεί και ακουστεί τόσα πολλά;
Τα καλά νέα είναι ότι αρκετές τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν ήδη προηγηθεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής και η άσκηση αυτή αποδεικνύει μέχρι σήμερα, ότι τα ποσοστά ζημιών ανάλογα με την κατηγορία και το είδος των εξασφαλίσεων κυμαίνονται κατά μέσο όρο στην περιοχή του 70% επί των λογιστικών υπολοίπων των προς ένταξη χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων.
Για παράδειγμα, στην πιο πρόσφατη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ηρακλής (τιτλοποίηση «Solar») και η οποία είναι και η πλέον αντιπροσωπευτική, καθώς αφορά κόκκινα δάνεια των 4 συστημικών τραπεζών, η ζημιά για ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής προσδιορίστηκε περίπου στο 73% επί του λογιστικού υπολοίπου τους.
Εάν θεωρήσουμε ότι τα χαρτοφυλάκια της Attica Bank είναι αντίστοιχης κατηγορίας και εξασφαλίσεων με τις συστημικές τράπεζες, τότε η διαλεύκανση του «μυστηρίου» της αναμενόμενης ζημιάς για την μετάβαση στο πρόγραμμα Ηρακλή είναι ζήτημα απλών υπολογισμών.
Με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία φαίνεται να επαληθεύεται πως οι ζημιές από τις 3 τιτλοποιήσεις της Attica Bank, που σχεδιάζεται η ένταξη τους στο πρόγραμμα Ηρακλής (δηλαδή των χαρτοφυλακίων Astir 1, Astir 2 και Omega), κυμαίνονται επίσης στον μέσο όρο της αγοράς.
Η τέταρτη τιτλοποίηση της τράπεζας, το «Metexelixis», θα κοστίσει αρκετά παραπάνω για να ενταχθεί και αυτή στο πρόγραμμα Ηρακλής, όποτε θα έχει αναλογικά μεγαλύτερες ζημιές. Κατά μέσο όρο, όμως, και οι 4 τιτλοποιήσεις της Attica Bank, συνολικού ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ (κόκκινα δάνεια), συμπεριλαμβανομένου και του χαρτοφυλακίου «Metexelixis», για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής, αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 73% επί του υπόλοιπου των κόκκινων δανείων.
Τα νέα, επομένως για τις τιτλοποιήσεις, για την Attica Bank δεν είναι ούτε δυσάρεστα, ούτε ευχάριστα. Ένας ψύχραιμος αναλυτής θα τα χαρακτήριζε αναμενόμενα, αφού κυμαίνονται στα επίπεδα της ελληνικής αγοράς.
Αν κανείς γνωρίζει τις προβλέψεις που πήρε η Attica Bank μέχρι σήμερα για τα κόκκινα δάνεια της, μπορεί αυτόματα (με βάση τα ιστορικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς) να προσδιορίσει με βεβαιότητα την επιπλέον ζημιά. Με λίγα λόγια, το καίριο ερώτημα το οποίο γνωρίζει τόσο η Attica Bank, όσο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είναι τι ποσά προβλέψεων έχει ήδη λογιστικοποιήσει η Attica Bank για τα κόκκινα δάνεια της.
Εάν οι διοικήσεις της Attica Bank λογιστικοποίησαν στα κόκκινα δάνεια προβλέψεις γύρω στον μέσο όρο της αγοράς, οι οποίες υπολογίζονται στο 50% για τις 4 συστημικές τράπεζες, τότε με βάση τα δεδομένα πρόσφατων συναλλαγών των συστημικών τραπεζών, το επιπλέον ποσό για την ένταξη των κόκκινων δανείων ύψους 2,6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Ηρακλής, είναι περίπου 600 εκ. ευρώ. Αυτή, όμως θα ήταν η αναμενόμενη ζημιά για να ενταχθεί οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα Ηρακλής, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα αντίστοιχων συναλλαγών.
Όπως όλα δείχνουν, στις τιτλοποιήσεις της Attica Bank, δεν θα βρει κανείς κάποια έκπληξη, καθώς τα ιστορικά στοιχεία της αγοράς οδηγούν σε ζημίες που χαρακτηρίζονται αναμενόμενες.
Όσα εδώ και ένα 6μηνο αναπαράγονται για το μέγεθος της «τρύπας» είναι απολύτως προσχηματικά, αφού οι εμπλεκόμενοι θεσμοί και βασικοί μέτοχοι έχουν άμεση πρόσβαση σε συγκριτικά στοιχεία τιτλοποιήσεων και γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι, πόσο -κατά μέσο όρο- κοστίζει η ένταξη των κόκκινων δανείων στον Ηρακλή.
Το στοίχημα της Attica Bank είναι θέμα βούλησης των βασικών μετόχων της και όλων των θεσμών για αλλαγή σελίδας.
Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενδιαφέρονται πραγματικά για την αλλαγή σελίδας στην Τράπεζα, θα ευθυγραμμιστούν με γνώμονα την εξυγίανση και την ιδιωτικοποίηση της και τότε θα οδηγηθούμε σε επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Αυτό θα είναι η ευχάριστη έκπληξη, τόσο για την Attica Bank και τους μετόχους της, όσο και για την οικονομική ζωή της χώρας, αφού θα σηματοδοτήσει τη σωτηρία της Attica Bank και την απόδοση στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα μίας εξυγιασμένης και ιδιωτικής τράπεζας.