THEPOWERGAME
Η απειλή της κοινωνικής συνοχής
– Πέρα από τις επιδοτήσεις – μαμούθ, για να συγκρατηθεί η κιλοβατώρα στα 15 λεπτά, για να πούμε την αλήθεια αυτό που μας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, ήταν οι λέξεις που επέλεξε ο Κ. Σκρέκας για να περιγράψει αυτό που μας περιμένει τους επόμενους μήνες. Γιατί όταν κάνεις λόγο για «απειλή της κοινωνικής συνοχής», προφανώς το κάνεις για να προετοιμάσεις τους καταναλωτές γι’ αυτό που έρχεται. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να απορροφά τους κραδασμούς, ωστόσο το εύλογο ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως, είναι αν τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι τέτοια που αντέχουν τέτοιου ύψους επιδοτήσεις ως την επόμενη άνοιξη, οπότε τελειώνει η περίοδος θέρμανσης…
Το επιπλέον κόστος για τις επιδοτήσεις
– Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον Οκτώβριο, που ξεκινά τυπικά ο χειμώνας- ας ελπίσουμε ότι και φέτος θα είναι ήπιος- οι διακυμάνσεις του φυσικού αερίου δεν θα προκαλούν πονοκέφαλο μόνο όσον αφορά στις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στο κόστος θέρμανσης εκατομμυρίων νοικοκυριών. Κι αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχουν ένα επιπλέον βάρος για το κόστος των συγκεκριμένων επιδοτήσεων. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τα αρχικά σενάρια εργασίας του οικονομικού επιτελείου ήταν βασισμένα στην παραδοχή ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωνόταν στα 100 ευρώ…
! Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο ενεργειακός πυρετός ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Δεν είναι και μικρό πράγμα οι αγορές να προεξοφλούν τιμές ρεύματος στα 700 ή τα 1.000 ευρώ για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στο Σεπτέμβριο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα μπορούσαν τα κράτη- μέλη να περάσουν συντεταγμένα από τις ενεργειακές Συμπληγάδες…
Πάνω από το 2019 ο τζίρος σε τουρισμό – εστίαση
– Κατά 25% στην εστίαση και 11,1% στα καταλύματα αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, πριν δηλαδή την εμφάνιση της πανδημίας κι ό,τι επακολούθησε (εννοείται ότι είναι σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με 2021 και 2020). Ο πληθωρισμός συνέβαλε προφανώς, βασικός παράγοντας της αύξησης είναι, όμως, ο τουρισμός. Αυτό αποτυπώνεται στις επιδόσεις συγκεκριμένων περιοχών της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο τους το β’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όταν ίσχυαν για ένα διάστημα περιοριστικά μέτρα, είχαν οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς.
– Στο όμορφο νησί του Ιονίου ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 503,7%, ενώ των επιχειρήσεων εστίασης κατά 282,7%. Το αργυρό μετάλλιο στα καταλύματα πήραν οι επιχειρήσεις της Κω με αύξηση τζίρου 399,6% και ακολούθησαν οι επιχειρήσεις της Καρπάθου στην τρίτη θέση με 390,9%. Στην εστίαση το αργυρό μετάλλιο έλαβαν οι επιχειρήσεις της Σαντορίνης με αύξηση τζίρου 275,8% και το χάλκινο αυτές της Ζακύνθου με 258,1%. Ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν τη δυναμική επάνοδο του τουρισμού και ενισχύουν τις εκτιμήσεις για καλύτερη των προβλέψεων πορεία του ΑΕΠ καθώς, παραδοσιακά, το τρίτο είναι το καλύτερο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας.
Από την Πειραιώς στην Enterprise Greece
– Αλλαγή φρουράς στην Enterprise Greece με τον οικονομολόγο –κάτοχο διδακτορικού- Μαρίνο Γιαννόπουλο να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αντικαθιστώντας τον Γιώργο Φιλιόπουλο, ο οποίος παρέμεινε στη θέση για τρία χρόνια. Ο Μαρίνος Γιαννόπουλος εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο ως τραπεζικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων. Για μια δεκαετία κατείχε θέσεις ευθύνης σε τραπεζικά ιδρύματα, εντός και εκτός χώρας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ηγήθηκε της ομάδας του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος των θεμάτων συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με ευρωπαϊκούς οργανισμούς ανάπτυξης και σχετικούς εθνικούς φορείς.
Εξαγορών συνέχεια στον κλάδο της πληροφορικής
– Η διαδοχή της πρώτης γενιάς, των ιδρυτών, αρκετών εταιρειών πληροφορικής αποτέλεσε αφορμή για σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν ανακοινωθεί την τελευταία διετία, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Byte Computer. Η πρώτη γενιά αποσύρεται ή σχεδιάζει να αποσυρθεί σύντομα και η επόμενη γενιά έχει άλλα σχέδια, δεν θέλει να συνεχίσει στην επιχείρηση που ίδρυσαν οι γονείς. Και παρά το γεγονός πως στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη πτώση στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, στην Ελλάδα ισχύει το αντίθετο. Έπειτα από δέκα πέτρινα χρόνια, η αγορά αναπτύσσεται ενώ έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, κ.ο.κ. Συνεπώς οι αποτιμήσεις είναι ικανοποιητικές και οι ιδρυτές των εταιρειών έχουν πρόσθετο κίνητρο να πωλήσουν. Γι’ αυτό θα συνεχιστούν οι εξαγορές στον κλάδο.
Ιστορικά υψηλά για το λαβράκι
– Σε τιμές που δεν έχει πιάσει ποτέ τα τελευταία χρόνια κινείται το λαβράκι. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ισπανική κεντρική αγορά, τόσο το ντόπιο όσο και το ελληνικό και το τουρκικό λαβράκι μεσαίου μεγέθους πωλούνται έναντι 7,65 ευρώ. Μπορεί η τιμή να είναι υψηλή όμως σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου αυτό δεν θα αποτυπωθεί στα κέρδη των εταιρειών καθώς έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις τιμές στις ιχθυοτροφές, στην ενέργεια και στα μεταφορικά.
Η kiosky’s έτοιμη να γυρίσει σελίδα
– Από τα μέσα Ιουλίου έχουν να ενημερωθούν τα κοινωνικά δίκτυα της άλλοτε δραστήριας στον χώρο kiosky’s. H αλυσίδα που πέρασε από τον όμιλο Μούχαλη στην efood συνεχίζει το ίδιο δυναμικά έως σήμερα τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στο ηλεκτρονικό. Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες αλλαγές που φέρνει η νέα διοίκηση θα τις δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν θα παραμείνει η ονομασία kiosky’s ή θα αλλάξει σε κάτι που θα θυμίζει περισσότερο efood.
! Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από ρωσόφωνους κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση σε 5ΤΒ δεδομένα της εταιρείας. Σύμφωνα με το report της Check Point, το ενδιαφέρον της επίθεσης δεν είναι ότι ζήτησαν λύτρα, αλλά ότι ισχυρίστηκαν πως θα μπορούσαν να πειράξουν τη χημική σύσταση του νερού! Δεν είναι η πρώτη φορά που στρατηγική υποδομή στην Ευρώπη δέχεται κυβερνοεπίθεση και σίγουρα η πρόσφατη επίθεση στο ΔΕΔΔΗΕ εντάσσεται στην ίδια λογική. Θα ήταν ενδιαφέρον αν οι Ευρωπαϊκές Αρχές εντόπιζαν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα πληκτρολόγια…