THEPOWERGAME
Σανίδα σωτηρίας προσφέρει φέτος ο τουρισμός στην οικονομία της Τουρκίας, που δείχνει να ανακάμπτει στα επίπεδα του 2019 μετά από τρία χρόνια πανδημίας, επιχειρώντας με τα έσοδα (σε δολάρια και ευρώ μάλιστα) να αντισταθμίσει τα πολλά της προβλήματα. Με την ισοτιμία της λίρας να έχει εκτιναχθεί (από το 8,6 πριν από έναν χρόνο) στο 18 έναντι του δολαρίου (σηματοδοτώντας απώλεια της αξίας της 27% μέχρι στιγμής φέτος και 44% πέρυσι), η γειτονική χώρα αναδεικνύεται σε φθηνότερο προορισμό για τους ξένους, απλησίαστο φυσικά για τους ίδιους τους Τούρκους, καθώς ο πληθωρισμός αγγίζει το 80% (79,6% τον Ιούλιο).
Έτσι τα τουριστικά έσοδα για το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 8,72 δισ. δολάρια (κάτι που σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 190% από πέρυσι) και συνολικά το α’ μισό της χρονιάς στα 16,37 δισ. Το αποτέλεσμα είναι ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι να αναθεωρεί στα τέλη Ιουλίου τον στόχο για τα τουριστικά έσοδα του φετινού έτους από 35 δισ. δολάρια σε 37 δισ. (που αντιστοιχούν σε 47 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις).
Το 2021 τα έσοδα του τουρισμού είχαν διαμορφωθεί σε 25 δισ. δολάρια, δύο φορές επάνω από το 2020, αλλά μέχρι σήμερα μένει να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στα έσοδα 34,5 δισ. δολαρίων που είχαν καταγραφεί προ πανδημίας, το 2019. Εκείνη τη χρονιά είχαν αφιχθεί στην Τουρκία 45 εκατ. ξένοι τουρίστες. Το 2020, λόγω της πανδημικής έξαρσης, λιγότεροι από 13 εκατομμύρια, για να επανέλθουν το 2021 στα 25 εκατομμύρια, καταφέρνοντας μέσα στην τριετία σοβαρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της γείτονος.
Πλέον τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα. Τον Ιούλιο, με βάση νεότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 53% (σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο), ενώ τον Ιούνιο είχαν σημειώσει αύξηση ρεκόρ 145% (σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο) στους 5,02 εκατ. τουρίστες. «Τα έσοδα από τον τουρισμό παίζουν ρόλο-κλειδί στο τωρινό (οικονομικό) περιβάλλον για να ελαφρύνουν τις πιέσεις» αναφέρει στους Financial Times η Σέλβα Ντεμιράλπ, καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης. Πόσο μάλλον καθώς τα καθαρά αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας σε ξένο νόμισμα έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Barclays: «Προσωρινή» ανάσα
Η Barclays τον περασμένο μήνα αναθεώρησε τις φετινές προβλέψεις της για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 4 δισ. δολάρια σε 35 δισ. δολάρια, κυρίως χάρη στην καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση του τουριστικού τομέα. Προειδοποίησε ωστόσο πως αυτή η «προσωρινά θετική εικόνα» θα αλλάξει από το φθινόπωρο, καθώς τα έσοδα του τουρισμού θα μειωθούν και οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξηθούν.
Οι Ασιάτες και οι Ρώσοι τουρίστες
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής κίνησης, φέτος υποχώρησαν οι αριθμοί των Κινέζων τουριστών -εξαιτίας της πανδημικής έξαρσης στη χώρα και των lockdown- αλλά αντικαταστάθηκαν από άλλους Ασιάτες, καθώς και από Νοτιοαμερικανούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Η τουριστική κίνηση συνεχίστηκε και από την πλευρά της Ρωσίας, με τους Ρώσους να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα τουριστών στην Τουρκία (με πρώτους τους Γερμανούς και τρίτους τους Βρετανούς), μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους.