THEPOWERGAME
Συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χθες στη Μόσχα ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν σε μια επίσκεψη που υπογραμμίζει την άρνηση του Βελιγραδίου να ακολουθήσει τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.
Γνωστός για τις φιλορωσικές και αντιδυτικές απόψεις του ο Βούλιν, είπε στον Λαβρόφ στη διάρκεια της συνάντησής τους ότι «η Σερβία είναι το μόνο κράτος στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις και δεν μετείχε στην αντιρωσική υστερία».
Η Σερβία, που επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ, διατηρεί σταθερούς δεσμούς με την παραδοσιακή σλαβική σύμμαχό της Ρωσία, αλλά και με την Κίνα. Ο Βούλιν θεωρείται, σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, «ο άνθρωπος της Μόσχας» στη σερβική κυβέρνηση, ενώ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του λεγόμενου «σερβικού κόσμου», που θα ενώσει όλους τους Σέρβους των Βαλκανίων υπό μία σημαία με αρχηγό του κράτους τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Βούλιν έχει ταχθεί υπέρ της εγκατάλειψης από τη χώρα του του στόχου της ένταξης στην ΕΕ και της στροφής της προς τη Ρωσία – ο πρόεδρος της οποίας παραμένει ο δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης στη Σερβία – , ενώ συχνά έχει μιλήσει απαξιωτικά για γειτονικές χώρες της Σερβίας και τους επικεφαλής τους.
Τον περασμένο χρόνο συγκρότησε «ομάδα εργασίας» με τον πανίσχυρο γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, για την αντιμετώπιση των «έγχρωμων επαναστάσεων», των μαζικών διαδηλώσεων δηλαδή που προκάλεσαν την πτώση καθεστώτων σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Μέσης Ανατολής. Ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Σερβία είχαν αναφέρει ότι ο Βούλιν είχε δώσει στον Πατρούσεφ σε εκείνη τη συνάντησή του υποκλαπείσες συνομιλίες μελών της ρωσικής αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι. Λίγο αργότερα, ορισμένοι εξ’ αυτών που μετείχαν στη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σερβίας, συνελήφθησαν στη Ρωσία. Ο ίδιος ο Βούλιν αρνήθηκε ότι είχε παραδώσει στον Πατρούσεφ τα ηχητικά αποσπάσματα.
Γιατί πήγε ο Σέρβος υπουργός στη Μόσχα;
Στελέχη της αντιπολίτευσης στη Σερβία διερωτήθηκαν για ποιο λόγο πήγε ο Βούλιν στη Μόσχα, ενώ συστάθηκε η νέα Βουλή και είναι στα σκαριά ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές του Απριλίου. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το ταξίδι του οργανώθηκε από τη Μόσχα για να ασκηθεί πίεση στο Βελιγράδι να περιληφθεί ο Βούλιν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Λαβρόφ σχεδίαζε να επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο το Βελιγράδι, αλλά γειτονικές χώρες της Σερβίας, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο αεροσκάφος του να περάσει από τον εναέριο χώρο τους.
Ο Βούλιν είπε σε δηλώσεις του στη Μόσχα ότι λυπάται που εμποδίστηκε η επίσκεψη του Λαβρόφ στο Βελιγράδι «κατά παραβίαση όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου».