THEPOWERGAME
Εναλλακτικές λύσεις στο θέμα της ενέργειας αναζητά η Γερμανία καθώς ο ερχόμενος χειμώνας εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά βαρύς εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Η συνεργασία με τη ρωσική Gazprom προχωρά με διακοπές και περικοπές και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν και πως θα συνεχιστεί αυτή στο προσεχές μέλλον. Σημειώνεται ότι πλέον, μόνο το 20% των επιπέδων φυσικού αερίου που έχουν συμφωνηθεί, φθάνει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στον Καναδά, όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού υδρογόνου ως μέρος των προσπαθειών του Βερολίνου να επιταχύνει τη μετάβασή του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αξιόπιστη δημοκρατία
Κατά την άφιξή του στο Μόντρεαλ για τη διήμερη επίσκεψη, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Καναδάς «έχει παρόμοιους φυσικούς πόρους με τη Ρωσία – αλλά η διαφορά είναι ότι είναι μια αξιόπιστη δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι «νέα πεδία συνεργασίας» έχουν ανοίξει με τον Καναδά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χαρακτήρισε ως έργο προτεραιότητας τη δημιουργία μιας «οικονομίας υδρογόνου», με τη σκέψη στην επικείμενη συμφωνία μεταξύ του Μόντρεαλ και του Βερολίνου για τη μελλοντική συνεργασία στην παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου. Επίσης ο καγκελάριος θα συζητήσει την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον Καναδά στη Γερμανία με τον ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό.
Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει τρόπους να διαπιστώσει αν υπάρχει οικονομικό όφελος στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) απευθείας στην Ευρώπη από την ανατολική ακτή του.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ο Τριντό ανέφερε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε» για να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Ο Καναδάς θα «εξετάσει τρόπους να δει αν θα έχει νόημα να εξάγει LNG και αν υπάρχουν οικονομικά επιχειρήματα για την απευθείας εξαγωγή LNG στην Ευρώπη. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ επιχειρήσεων σε Καναδά και Γερμανία», ανέφερε ο Τριντό.